“Βρίσκει τον Θεό, όποιος Τον αναζητεί”

Published on: 6 Ιανουαρίου 2018

Filled Under: Βίντεο

Views: 506

Tags: ,

Η σημερινή γιορτή έχε μα ημερολογιακή ιδιομορφία. Για τη δυτική παράδοση της εκκλησίας, στα 6 Ιανουαρίου γιορτάζουμε την έλευση των μάγων. Ο Ιησούς με τη γέννησή του αποκαλύφθηκε στους δικούς του, με την έλευση των μάγων ο Ιησούς αποκαλύπτεται στους ξένους. Τη βάφτιση του Κυρίου, θα τη γιορτάσουμε την πρώτη Κυριακή μετά την έλευση των μάγων.

Όπως σημειώνει μέσα από τη διαδικτυακή παρουσία του ο π. Γιάννης Μαραγκός, ο Θεός πριν παρουσιαστεί στον άνθρωπο, δίνει πρώτα σημεία του ερχομού του για να μπορούν να τον βρίσκουν κα να τον αναγνωρίζουν, όσοι τον αναζητούν. Στην Παναγία ήταν ένας άγγελος, στον Ιωσήφ ένα όραμα, στους βοσκούς ένα βρέφος στη φάτνη, στους μάγους ένα άστρο. Ακόμα και στον Ηρώδη έδωσε ένα σημείο, κάποιους σοφούς από την Ανατολή που αναζητούσαν έναν βασιλιά, ο οποίος δεν ήταν ο ίδιος.

Τα σημεία που μας δίνει συνήθως ο Θεός για να τον βρούμε είναι μικρά, πολλοί τα αγνοούν, άλλοι τα κρίνουν ασήμαντα και για πολλούς περνούν απαρατήρητα. Είναι συνήθως πρόσωπα ή περιστατικά που μας φαίνονται άσημα κι όμως είναι η αποκάλυψη της καλοσύνης και της ανθρωπιάς, η αποκάλυψη της ενσάρκωσης του Ευαγγελίου του Χριστού.

Το επεισόδιο της προσκύνησης των Μάγων μας το αναφέρει ο ευαγγελιστής Ματθαίος.

«Όταν γεννήθηκε ο Ιησούς στη Βηθλεέμ της Ιουδαίας στα χρόνια του Βασιλά Ηρώδη έφτασαν στα Ιεροσόλυμα σοφοί μάγοι από την Ανατολή και ρωτούσαν: «Πού είναι ο νεογέννητος βασιλιάς των Ιουδαίων; Είδαμε να ανατέλλει το άστρο του κι ήρθαμε να τον προσκυνήσουμε». Όταν έμαθε το νέο ο Ηρώδης, ταράχτηκε, και μαζί του όλοι οι κάτοικοι των Ιεροσολύμων. Φώναξε λοιπόν όλους τους αρχιερείς και τους γραμματείς του λαού, και ζήτησε να τον πληροφορήσουν πού θα γεννιόταν ο Μεσσίας. Κι αυτοί του είπαν «Στη Βηθλεέμ της Ιουδαίας γιατί έτσι έχει γραφτεί από τον προφήτη». Ο Ηρώδης τότε κάλεσε κρυφά τους μάγους κι έμαθε από αυτούς από πότε ακριβώς φάνηκε το άστρο. Έπειτα τους έστειλε στη Βηθλεέμ λέγοντάς τους: «Πηγαίνετε και ψάξτε καλά για το παιδί· μόλις το βρείτε, να με ειδοποιήσετε, για να έρθω κι εγώ να το προσκυνήσω». Οι μάγοι άκουσαν τον βασιλιά κι έφυγαν· μόλις ξεκίνησαν, ξαναφάνηκε το άστρο που είχαν δει να ανατέλλει με τη γέννηση του παιδιού, και προχωρούσε μπροστά τους τελικά ήρθε και στάθηκε πάνω από τον τόπο όπου βρισκόταν το παιδί. Χάρηκαν πάρα πολύ που είδαν ξανά το αστέρι. Κι όταν μπήκαν στο σπίτι είδαν το παιδί με τη Μαρία, τη μητέρα του, κι έπεσαν μπρούμυτα στο πάτωμα και το προσκύνησαν. Ύστερα άνοιξαν τους θησαυρούς τους και του πρόσφεραν δώρα: χρυσάφι, λιβάνι και σμύρνα. Ο Θεός όμως τους πρόσταξε στο όνειρό τους να μην ξαναγυρίσουν στον Ηρώδη· γι’ αυτό έφυγαν για την πατρίδα τους από άλλον δρόμο».

Πηγή: koinignomi.gr

Προηγούμενη Δημοσίευση:
Επόμενη Δημοσίευση:

Comments are closed.