Τον Ιούνιο ακούμε το καρδιοχτύπι του Ιησού

Η παράδοση της Εκκλησίας από αιώνες το μήνα Ιούνιο τον καθιέρωσε ως τον μήνα που είναι αφιερωμένος ειδικά στην ευλάβεια της Ιεράς Καρδίας του Ιησού. Γιατί; Γιατί η Εκκλησία βρίσκεται τότε κοντά μετά από την Πασχαλινή Περίοδο, στην οποία μνημονεύσαμε το Πάθος και την Ανάσταση του Ιησού, δηλαδή τη θυσία της αγάπης Του προς εμάς, της οποίας η διατρυπημένη Καρδία είναι το σύμβολο. Γι’ αυτό έχουμε τον Ιούνιο την Πανήγυρη της Ιεράς Καρδίας.

Η καρδιά, στην Αγία Γραφή, συμβολίζει ολόκληρο το άτομο, αλλά ιδιαίτερα φέρνει στο προσκήνιο περισσότερο τη νόηση, τη μνήμη, τη θέληση, παρά το συναίσθημα και τη συγκίνηση. Παρά ταύτα, οι πνευματικοί Πατέρες της Εκκλησίας, μόνο στο 17ο αιώνα αρχίζουν να μιλούν σποραδικά για την Καρδιά του Ιησού. Όμως, η μεγάλη ώθηση για την ευλάβεια προς την Καρδιά του Ιησού δόθηκε από τη μοναχή Μαργαρίτα Μαρία Αλακόκ, προς την οποία, ο ίδιος ο Ιησούς σε όραμα, δείχνοντάς της την καρδιά του, εμφανίστηκε επανειλημμένα από το Δεκέμβριο του 1673 έως τον Ιούνιο του 1675. Η Μαργαρίτα Μαρία Αλακόκ χρησιμοποίησε για πρώτη φορά την έκφραση «Ιερά Καρδία», και με το σύμβολο της καρδιάς θέλησε να εκφράσει ταυτόχρονα τόσο την αγάπη με την οποία ο Θεός μας αγαπά καθώς και τη δωρεά χάρη στην οποία η αγάπη αυτή γίνεται και δική μας αγάπη. Υπενθυμίζει ότι η αγάπη είναι θυσία, προσθέτει όμως μια καινούρια έννοια, την επανόρθωση. Επανορθώνω, σημαίνει ικανοποιώ την προσβολή με ένα περίσσευμα αγάπης.

Στη συνειδητοποίηση που οι χριστιανοί έχουν για την επανόρθωση που ο Ιησούς πρόσφερε στον Πατέρα του στο όνομα ολόκληρης της ανθρωπότητας, η Μαργαρίτα Μαρία υπογραμμίζει ότι και εμείς οι άνθρωποι οφείλουμε να προσφέρουμε επανόρθωση προς τον Ιησού για την ελλιπή αγάπη των αμαρτωλών. Το περίσσευμα αυτό της αγάπης είναι κι αυτό δώρο, ένα δώρο του Χριστού, και για την αναγνώριση και την αποδοχή αυτής της δωρεάς από τους ανθρώπους, ο Χριστός ζητάει στη μοναχή να διαδώσει διάφορες μορφές ευλάβειας προς την Καρδία του Ιησού καθώς επίσης να θεσπιστεί μια γιορτή προς τιμή Της. Αυτή η γιορτή θεσπίστηκε επίσημα από την Καθολική Εκκλησία το έτος 1765, επί πάπα Κλημεντος ΙΓ’ και οριστηκε να εορτάζεται την 3η Παρασκευή μετά την Πεντηκοστή. Η ευλάβεια προς την Ιερά Καρδία του Ιησού αναπτύχθηκε πάρα πολύ κατά το 19ο αιώνα. Σήμερα είναι διαδεδομένη σ’ ολόκληρο τον καθολικό κόσμο και πολλοί πιστοί προσφεύγουν σ’ αυτή την ευλάβεια.

Πηγή: Ενοριακό Δελτίο Βάρης, αρ. 285/ 29.5-11.6.2017

Comments are closed.