Το προσκύνημα της νεολαίας στη Φανερωμένη

Published on: 26 Σεπτεμβρίου 2019

Filled Under: Σύρος

Views: 326

Tags: ,

Την Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου οι έφηβοι, οι νέοι, αλλά και οι φοιτητές των τμημάτων της Ε.Κ.Ν.Ε συναντηθήκαμε για να προσευχηθούμε  στο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας της Φανερωμένης, στα πλαίσια του οκταήμερου της γιορτής της. Μελετήσαμε την ιστορία της ίδρυσης του τάγματος «της Παναγίας της Λύτρωσης», που σε μερικές περιοχές  έχει επίσης το όνομα «του Ελέους», «της Φανερωμένης», «της Χάριτος» Η ίδια η Παναγία, με εμφανίσεις της σε τρεις ευλαβείς και πιστούς άνδρες, ζήτησε την ίδρυσή του. Γνωρίσαμε τη δράση  του Αγίου Πέτρου Νολάσκο και την ανιδιοτελή προσφορά του για τη λύτρωση πολλών ομάδων σκλάβων  κατά τον 13ο αιώνα μΧ. Εμπνευσμένοι από τη φιλανθρωπική του δράση, προσφέραμε και εμείς ένα γεμάτο καλάθι με τρόφιμα  και αγάπη, σε κάποιον που πραγματικά το έχει ανάγκη.

“Συμμετείχαμε”  συμβολικά στο ταξίδι  των μοναχών προς την λύτρωση των σκλάβων, προσδοκώντας την προσωπική  απελευθέρωσή μας  από τα δικά μας  «δεσμά». Γονατίσαμε και ενώσαμε χιαστί τα χέρια, δημιουργώντας μια αλυσίδα που συμβόλισε την αιχμαλωσία που βίωναν οι σκλάβοι. ΄Ετσι, με ταπεινότητα  αναγνωρίσαμε και τη δική μας σκλαβιά, που αν και δεν είναι κυριολεκτική, μας καθιστά καθημερινά δέσμιους των προβλημάτων μας, των επιθυμιών  μας ή των «ανελαστικών» υποχρεώσεών μας. Όλοι μας έχουμε ανάγκη να πάρουμε  μια βαθιά  ανάσα, να ζήσουμε   μια στιγμή ελευθερίας. Την ανάσα αυτή ζητήσαμε από τον  επουράνιο Πατέρα μας, απευθύνοντας Του το “Πάτερ ημών”.

Έπειτα, σε  ένδειξη αναγνώρισης του έργου των μοναχών της Λύτρωσης, που πρόσφεραν  τη ζωή τους τότε, εκπληρώνοντας  απόλυτα το σκοπό τους για την  απελευθέρωση των σκλαβωμένων, αλλά κυρίως  για όλους τους μοναχούς  που σήμερα  προσπαθούν, με την αφιερωμένη ζωή τους, να συμβάλουν στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου, καθένας από εμάς έγραψε σε ένα χάρτινο καραβάκι  μία δέηση για να τους χορηγεί ο Κύριος την ελπίδα και τη δύναμη που έχουν ανάγκη. Ρίξαμε  στη συνέχεια  τα καραβάκια  μας στη  συμβολική θάλασσα που είχαμε φτιάξει  μπροστά στην Αγία τράπεζα,  για να ταξιδεύει η προσευχή μας  μαζί τους και να τους συντροφεύει στην αποστολή τους.

Τοποθετήσαμε κεριά μπροστά στην εικόνα της Παναγίας, η οποία και τότε  καθοδηγούσε σαν πυξίδα τους μοναχούς του τάγματος στο δύσκολο έργο τους  της λύτρωσης των αιχμαλώτων, και ήταν φως  ελευθερίας για τους απελευθερωμένους  από τα δεσμά τους. Αυτό το φως ζητήσαμε  από  εκείνη να φωτίσει τις καρδιές  μας , αλλά και να πλημμυρίσει  με ελπίδα τις καρδιές όλων των ανθρώπων.

Τέλος, αναγνωρίζοντας την Παναγία ως μητέρα όλων μας, γεμίσαμε μια υδρόγειο σφαίρα με καρδιές με τα ονόματα μας, συμβολίζοντας με αυτό τον τρόπο την αγάπη μας που μέσω της προσευχής μας θέλουμε να συντροφεύει όλο τον κόσμο, υπό το άγρυπνο βλέμμα της Μητέρας μας.

Ο Επίσκοπος μας ,στη σύντομη ομιλία του προέτρεψε όλους μας  να έχουμε ανοιχτή την καρδιά μας στο κάλεσμα του Θεού Πατέρα, όπως έκανε ο Άγιος Πέτρος Νολάσκο και οι υπόλοιποι μοναχοί που απάντησαν  στο κάλεσμα της  Παναγίας.

Είπε ο επίσκοπος:

Στην εφετινή συνάντηση προσευχής μαζί σας, μαζί με τους  έφηβους και τους νέους της επισκοπής μας κατά το οκταήμερο της Παναγίας της Φανερωμένης, μελετήσαμε την ιστορία του «Τάγματος της Λύτρωσης», του «Τάγματος της Φανερωμένης». Και ακούσαμε  για αυτούς τους  μοναχούς  που αφιέρωσαν τη ζωή τους για να ελευθερώσουν τους σκλάβους. Εμείς, εδώ  στη Σύρο  έχουμε το εικόνισμα της Παναγίας της Φανερωμένης, που σήμερα ακούσαμε τι συμβολίζει. Δεν  έχουμε βεβαίως μοναχούς του τάγματος της Λύτρωσης, αλλά έχουμε άλλους μοναχούς. ΄Εχουμε τους αδελφούς των Χριστιανικών Σχολών, τους αγαπητούς μας Φρερ, τους ιερομονάχους  πατέρες  Καπουτσίνους  και τις αγαπητές αδελφές του Ελέους. Ο Θεός ξέρετε παιδιά μου, συνεχίζει να καλεί νέους και νέες σαν και εσάς για να γίνουν μοναχοί, μοναχές, ιερείς. Σίγουρα καλεί και κάποιους από εσάς, αρκεί να ανοίξετε τα αυτιά σας και την καρδιά σας  και να τολμήσετε να δεχτείτε αυτό το κάλεσμα, να το πάρετε στα σοβαρά και να απαντήσετε «ναι» στο Θεό που σας καλεί.

Ξεκινάμε μια νέα χρονιά, το καλοκαίρι  για λίγο χαλαρώσαμε, τώρα όμως επανερχόμαστε στα γνώριμα, στο σχολείο, στο πανεπιστήμιο, στην εργασία και καλείται καθένας να δώσει στον τομέα του τον καλύτερό του εαυτό. Γι’ αυτό καλώ  εσάς παιδιά μου να βάλετε σαν στόχο ,κάθε μέρα της ζωής σας, από αύριο, να κάνετε μια πράξη που να δείχνετε ότι αγαπάτε το Θεό και το συνάνθρωπό σας. Μην είστε εγκλωβισμένοι στον εαυτό σας, στο κινητό , στο tablet. Ανοίξτε την καρδιά σας και τη ζωή σας στο συνάνθρωπό σας, στο συμφοιτητή σας, στο φίλο σας, στην οικογένειά σας, στους γονείς σας, στους συγγενείς, στους αναγκεμένους αδελφούς  μας. Ανοίξτε την καρδιά σας και τη ζωή σας σ’ αυτούς που είναι δίπλα σας και έχουν την ανάγκη σας. Μπορείτε να προσφέρετε πολλά, πάρα πολλά, αρκεί να το θελήσετε, να το πιστέψετε.

Εμείς σας καλούμε, ως εκκλησία, να είστε κοντά μας, γιατί σας θέλουμε κοντά μας, στις συναντήσεις που προετοιμάζονται και θα γίνονται για τα παιδιά του Γυμνασίου και του Λυκείου. ΄Εχετε ενημερωθεί για τον προγραμματισμό,  βάλτε τις στο δικό σας πρόγραμμα και να είστε συνεπείς. Δε θα χάσετε. Ο χρόνος που θα αφιερώσετε σ’ αυτές τις συναντήσεις δεν θα  πάει χαμένος, θα σας δοθεί πίσω πολλαπλάσιος, γιατί θα μάθετε πολλά πράγματα για την πίστη σας, θα μοιραστείτε χρόνο και εμπειρίες με τους συμμαθητές σας και θα ακούσετε έναν καλό λόγο από τους εμψυχωτές σας, ιερείς και λαϊκούς που ασχολούνται μαζί σας. Γι’ αυτό σας περιμένουμε για να σας βοηθήσουμε, μεγαλώνοντας να μάθετε περισσότερα για την πίστη σας, για το Χριστό το Σωτήρα μας, για την Παναγία τη Μητέρα μας.

Εδώ, ανάμεσά μας βρίσκονται βεβαίως  και πολλοί φοιτητές,  τους οποίους με μεγάλη χαρά βλέπουμε. Ιδιαίτερα συγχαίρουμε για την επιτυχία τους  εκείνους που  για πρώτη φορά φέτος θα πάνε στα πανεπιστήμια  και σας  θέλουμε όλους  κοντά μας τα Χριστούγεννα και το Πάσχα , αλλά και σε  άλλες περιόδους  διακοπών που θα βρίσκεστε στη Σύρο… σας  περιμένουμε πίσω  όλους …

Αυτά είχα να σας πω.

Εύχομαι στον καθένα σας, όπου και αν βρίσκεστε, καλή επιτυχία. Η Παναγία να είναι η Μητέρα που συνοδεύει τον καθένα σας και σας λέω και πάλι να σκέπτεστε την εκκλησία, να αγαπάτε το Θεό και το συνάνθρωπό σας και δε θα χάσετε. Ο Θεός το μόνο που θέλει από τον καθένα  σας είναι να αισθάνεστε χαρούμενοι και να είστε  ευτυχισμένοι με αυτό που έχετε  επιλέξει στη ζωή σας!

Κλείνοντας την προσευχή, ο σεβασμιότατος Πέτρος  μας χορήγησε την ευλογία του. Φωτογραφηθήκαμε  στις κερκίδες και απολαύσαμε το γευστικό κέρασμα  στο τέλος, που  «μας άνοιξε  την όρεξη» για τις συναντήσεις και τις  εμψυχώσεις των τμημάτων της Ε.Κ.Ν.Ε, που ξεκινούν το επόμενο διάστημα!

Καλή συνέχεια  λοιπόν!

Comments are closed.