Το Κράτος της Πόλεως του Βατικανού

Published on: 15 Ιουλίου 2018

Filled Under: Αρθρογραφία

Views: 1607

Tags:

Στο άκουσμα του προκαλεί δέος αλλά τα περισσότερα πράγματα που γίνονται μέσα στα τείχη του για τους πολλούς είναι βαρετά και πολύ συνηθισμένα. Βέβαια ορισμένοι χαρακτηρισμοί όπως πχ. Archivum Secretum Apostolicum Vaticanum Μυστικό Αποστολικό αρχείο του Βατικανού, εξάπτουν την φαντασία, και οι θεωρίες συνωμοσίας κάνουν όλα τα υπόλοιπα (Dan Brown & Co). Και όχι μόνο βιβλία.

Μυστικό Αποστολικό αρχείο του Βατικανού

Όποιος έχει ένα προσωπικό γραφείο, έστω γραφειάκι, κρατά εκεί τα χαρτιά που του είναι αναγκαία, και άλλα που κάτι του θυμίζουν, που ανταποκρίνονται στα ενδιαφέροντα του, είναι μια προσωπική συλλογή που φροντίζει να την κράτα μακριά από το κοινό για να μένει σε τάξη. Τέτοιες συλλογείς είναι και στο αρχείο και επειδή αυτό ο θεσμός έρχεται από τα βάθη της ιστορίας, είναι μεγάλες σε όγκο και τεράστιου ενδιαφέροντος. Είναι ανοιχτές στους πιστοποιημένους ερευνητές. Για τους περίεργους υπάρχουν μερικά αρχεία σε μια επί τούτου γκαλερί στο Μουσείο του Βατικανού. Και όπως κάθε κράτος που σέβεται τον εαυτόν του τα”χαρτιά” των τελευταίων σαράντα πενήντα ετών ανάλογα, τα έχουν απόρρητα

1. Πόσοι άνθρωποι ζουν στο Βατικανό;

Το Κράτος της Πόλεως του Βατικανού έχει έκταση 0,44 τ.χλμ. και καταλαμβάνει το λόφο του Βατικανού, που είναι ένας από τους επτά λόφους της Ρώμης, και γι’ αυτό είναι στην τρίτη θέση στον κόσμο με βάση την πυκνότητα του πληθυσμού. Έχει λοιπόν ακριβώς 605 κατοίκους.

Η Σύρος έχει έκταση 84,069 τ.χλμ.

2. Πόσοι από αυτούς τους 605 κατοίκους είναι ιερείς;

62 είναι λαϊκοί, 105 τα μέλη της Ελβετικής Φρουράς. Οι άλλοι κάτοικοι είναι καρδινάλιοι, επίσκοποι, ιερείς, μοναχοί και μοναχές.

3. Πόσοι άνθρωποι εργάζονται στο Βατικανό;

Λέγεται ότι όταν ένας δημοσιογράφος ρώτησε τον Πάπα Ιωάννη XXIII (1958-1963), πόσοι εργάζονται στο Βατικανό, ο Πάπας για μια στιγμή σκέφτηκε και στη συνέχεια, του απάντησε: «Περίπου οι μισοί». Γνωρίζουμε λοιπόν ότι 4.810 άνθρωποι εργάζονται για την Αγία Έδρα και την Πόλη του Βατικανού βοηθώντας στην προώθηση του ποιμαντικού έργου της Εκκλησίας στον κόσμο. Όπως κάθε άλλη πόλη, το Βατικανό έχει ένα σούπερ μάρκετ, φαρμακείο, ταχυδρομείο, τυπογραφείο, μουσεία κλπ. Η Αγία Έδρα απασχολεί 2.880 άτομα σε 65 διαφορετικούς οργανισμούς, Συνόδους, congregazioni συμβούλια, (pontifici consigli) γραφεία διάφορα, που μερικές φορές ονομάζονται και δικαστήρια, πρεσβείες, nunciatures, έχει και δικαστικές αρχές με μια πολύ χαρακτηριστική ονομασία Sacra Romana Rota (ιερή ρωμαϊκή ρόδα). Για την πόλη του Βατικανού απασχολούνται μόνο 1.930 εργαζόμενοι, μεταξύ αυτών και μερικοί άοπλοι αστυνομικοί vigilantes.

4. Πόσες εκκλησίες/ναοί υπάρχουν στο Βατικανό;

Εκτός από την Βασιλική του Αγίου Πέτρου, υπάρχουν ακόμη έξι άλλες εκκλησίες/ναοί: η εκκλησία του San Pellegrino, των Αγίων Μαρτίνου και Σεβαστιανού των Ελβετών, η Αγία Άννα των Palafrenieri, του Αγίου Εγίδιου De Borgo, του Αγ. Στεφάνου των Ούγγρων και του Αγίου Στεφάνου των Αβυσσινών, και ένα κοιμητήριο που το φροντίζουν οι τεύτονες ιππότες.

5. Πόσα μουσεία υπάρχουν;

Μπορεί να μιλάμε για «Μουσεία του Βατικανού» αλλά είναι μια ενιαία δομή η οποία περιλαμβάνει πολλά επί μέρους μουσεία και γκαλερί (όπως η Πινακοθήκη Vaticana, το Μουσείο Pio-Clementino, η Συλλογή Σύγχρονης Εκκλησιαστικής Τέχνης, το Μουσείο Chiaramonti και τα Μουσεία Γρηγοριανό Ετρουσκικό και Γρηγοριανό Αιγύπτιο). Συνολικά υπάρχουν 54 γκαλερί, συμπεριλαμβανομένου και του παρεκκλησιού της Σιξτίνα.

Το μουσείο περιλαμβάνει περίπου 70.000 έργα τέχνης εκ των συνέχεια οποίων τα 20.000 είναι εκτεθειμένα. Σήμερα στα μουσεία απασχολούνται 640 άτομα μοιρασμένα σε 40 διαφορετικά τμήματα.

Στο μέγαρο San Carlo λειτουργεί κινηματογράφος και το Βατικανό φροντίζει για την εύρυθμη λειτουργία του καθώς και η Βιβλιοθήκη Κινηματογράφου του Βατικανού. Ο κινηματογράφος είναι μια παλιά εγκαταλελειμμένη εκκλησία αποι-εροποιημένη. Ο πάπας Ιωάννης Παύλος Β’, ο οποίος είχε παρακολουθήσει πολλές ταινίες είπε κάποτε, για την περίπτωση: «Υπάρχουν μόνο δύο μέρη στον κόσμο, όπου εκκλησία μετατράπηκε σε κινηματογράφο: η Σοβιετική Ένωση και το Βατικανό».

6. Πόσα κτίρια υπάρχουν;

Απ’ όσο γνωρίζουμε δεν υπάρχει επίσημη καταγραφή τους και ακριβής αριθμός, αλλά δεν μπορεί να υπάρχουν πάρα πολλά σε ένα χώρο 0,44 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ειδικά όταν σε αυτά τα όρια περιλαμβάνεται η Βασιλική του Αγίου Πέτρου και η πλατεία της. Στο Κράτος της πόλης του Βατικανού ανήκουν επίσης 13 κτίρια μέσα στην πόλη της Ρώμης, όπως οι βασιλικές της Αγίας Μαρίας Maggiore και ο Άγιος Ιωάννης στο Λατεράνο, ο Αγιος Άυλος εκτός των τειχών, και διάφορα μέγαρα που στεγάζονται διαφορές υπηρεσίες. Όπως επίσης μέσα στην Ιταλία, η Βασιλική της Αγίας Μαρίας των Αγγέλων στην Ασσίζη και στο Castel Gandolfo, η θερινή κατοικία των παπών, στη περιοχή Παλεστρίνα όπου είναι τοποθετημένη η κεραία του Ραδιοφώνου του Βατικανού, κλπ. Αυτά τα κτίρια είναι εδάφη του Κράτους της πόλης του Βατικανού και όχι της Ιταλίας.

7. Υπάρχει ραδιοφωνικός Σταθμός;

Το ραδιόφωνο του Βατικανού, εκπέμπει τα προγράμματα του σε όλα τα κύματα μακρά, βραχέα, Fm και στο διαδίκτυο. Μετά την μεταρρύθμιση του Πάπα Φραγκίσκου αποτελεί μέρος της Γραμματείας για τις επικοινωνίες της Αγίας ‘Εδρας. Ιδρύθηκε το 1931 από τον εφευρέτη του ραδιοφώνου, Guglielmo Marconi. Εκπέμπει σε 38 γλώσσες και απασχολεί 355 υπαλλήλους από 59 διαφορετικές χώρες.

8. Τηλεόραση;

Καμία. Υπάρχει το ονομαζόμενο “Τηλεοπτικό κέντρο του Βατικανού” που δεν είναι ένα τηλεοπτικό κανάλι, αλλά ένα κέντρο παραγωγής τηλεοπτικού υλικού που καλύπτει κυρίως τις δραστηριότητες του Πάπα. Το υλικό του και το σήμα του μοιράζεται με διάφορα τηλεοπτικά κανάλια, στο διαδίκτυο και στα κανάλια του YouTube σε όλο τον κόσμο.

Άλλα ΜΜΕ;

Εκδίδεται μια απογευματινή εφημερίδα ο “Ρωμαίος Παρατηρητής” μοτο της οποίας είναι “στον καθένα ότι του ανήκει” “Unicuique suum” “Δεν θα υπερισχύσουν “non praevalebunt”, που εκδίδεται από την 1η Ιουλίου 1861.

Εκτός από την καθημερινή έκδοση στα ιταλικά, διάφορες ομάδες επιλέγουν και μεταφράζουν τα άρθρα και τα νέα της αρχικής έκδοσης, προκειμένου να παράγουν εβδομαδιαίες εκδόσεις σε διάφορες γλώσσες: Γαλλικά από το 1949, Ιταλικά από το 1950, Αγγλικά από το 1968,

Ισπανικά από το 1969, με έκδοση για την Αργεντινή από τον Δεκέμβριο του 2016,

Πορτογαλικά από το 1970, Γερμανικά από το 1971, Μαλαγιαλάμ, Ινδίας Κεράλα από το 2004.

Υπάρχει επίσης μια μηνιαία έκδοση στην πολωνική γλώσσα από το 1980.

Τα Acta Apostolicae Sedis, το πρώτο τεύχος είναι αυτό της 23 Μαΐου 1904 και το τεύχος 1ης Μαΐου του 1909 έγινε το επίσημο όργανο της Αγ. ‘Εδρας, όπως η καθ’ ημάς “Εφημερίδα της Κυβερνήσεως”.

Τέλος διαθέτει έναν εκδοτικό οίκο με υπερσύγχρονη τυπογραφία.

Διαθέτει μια επίσημη ιστοσελίδα Vatican.Va και κάθε υπηρεσία του κράτους διαθέτει τη δική της ιστοσελίδα.

9. Πόσων ετών είναι το κράτος του Βατικανού;

Το κράτος του Βατικανού ιδρύθηκε στις 11 Φεβρουαρίου 1929, όταν υπεγράφη η Συνθήκη του Λατερανού. Βέβαια μπορούμε να πούμε ότι βυθίζει της ρίζες του, στις λεγόμενες παπικές κτήσεις στην κεντρική Ιταλία, τα μετέπειτα παπικά κράτη. Όλα αυτά εξαφανίστηκαν το 1870 με την πτώση της Ρώμης στην κυριαρχία του Ιταλικού Κράτους. Ο πάπας απαιτούσε υπό την νέα διαμορφωμένη κατάσταση στη Ιταλία, να έχει ένα ελάχιστο έδαφος όπου να εδρεύει ένα ανεξάρτητο κυρίαρχο κράτος, ώστε η κεφαλή της Καθολικής Εκκλησίας να μην καταντήσει όργανο κάποιας εθνοκρατικής αρχής.

10. Ποιός είναι ο Καθεδρικός Ναός του Πάπα;

Ο Καθεδρικός Ναός του Πάπα- η έδρα του, ως επίσκοπος της Ρώμης είναι η Βασιλική του Αγίου Ιωάννη Λατερανού, η οποία βρίσκεται έξω από το Βατικανό, αλλά είναι έδαφος του κράτους της πόλεως του Βατικανού.

11. Πόσα τερματικά ATM υπάρχουν στην πόλη του Βατικανού;

Ένα. Και αυτό είναι στη Λατινική γλώσσα !!!

Πηγή: Εφημερίδα “Ενοριακές Καμπάνες”, Φ886/ 13.7.2018

Comments are closed.