Το ευλογημένο νερό του Αγιασμού

Published on: 9 Ιανουαρίου 2019

Filled Under: Τελετές - Σύμβολα

Views: 617

Tags:

Η ευλογία του νερού δεν είναι ούτε μια μαγική τελετή, ούτε και τα νερά έχουν ανάγκη από ιδιαίτερη ευλογία για να αποτελούν πηγή φυσικής ζωής για τον άνθρωπο. Έτσι ήταν από την αρχή, όταν ο Θεός ξεκίνησε το έργο της δημιουργίας. Η ευλογία των υδάτων, όμως, γίνεται για να συμβολίζει και να ανανεώνει το Βάπτισμά μας.

Ο Αγιασμός δεν είναι Μυστήριο. Μυστήριο είναι το Βάπτισμα, με το οποίο συντελείται η πνευματική μας ανανέωση και γινόμαστε παιδιά του Θεού. Με την ευλογία του Αγιασμού φανερώνουμε την πίστη μας πως η αληθινή και αιώνια ζωή πηγάζει από το Άγιο Πνεύμα. Έτσι με την ευλογία του νερού, το στοιχείο αυτό της φύσης γίνεται με την πίστη φορέας του Αγίου Πνεύματος που μας αναζωογονεί.

Για το λόγο αυτό η Εκκλησία συνιστά τη χρήση του Αγιασμένου νερού: για να μας υπενθυμίζει το Βάπτισμά μας και το Άγιο Πνεύμα να διώχνει κάθε πονηρή δύναμη του κακού που συνεχώς ελλοχεύει προκειμένου να μας παρασύρει στην αμαρτία και τον θάνατο.

Ο Αγιασμός, λοιπόν, αποτελεί ένα όπλο στη διάθεση του χριστιανού στους πειρασμούς και δεν έχει σχέση με μαγικές διαδικασίες. Πρέπει να συνοδεύεται από το Σημείο του Σταυρού και την προσωπική προσευχή και επίκληση του Αγίου Πνεύματος. Και η προσευχή που γίνεται με πίστη θα φέρει αποτέλεσμα.

(Από το ενοριακό δελτίο Ενορίας Αγ.Νικολάου Χώρα Τήνου τ.944)

Comments are closed.