Το δώρο στον Πάπα από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο Α’ σηματοδοτεί την επέτειο της Κοινής Δήλωσης

Ο Πάπας Φραγκίσκος δέχθηκε, σήμερα, ένα δώρο από τον Ορθόδοξο ηγέτη, τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο Α’ ως ανάμνηση της υπογραφής της κοινής δήλωσης μεταξύ των προκατόχων τους, ακριβώς πριν από 50 χρόνια. Στις 7 Δεκεμβρίου 1965, στη λήξη της Δεύτερης Συνόδου του Βατικανού, ο Πάπας Παύλος ΣΤ’ και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Αθηναγόρας A’, ήραν τους αμοιβαίους αφορισμούς που είχαν επιβληθεί μετά το μεγάλο σχίσμα του 1054.

Ο Πάπας Φραγκίσκος συναντήθηκε στο Βατικανό σήμερα το πρωί με τον επικεφαλή του Ποντιφικού Συμβουλίου για την Προώθηση της Χριστιανικής Ενότητας, Καρδινάλιο Kurt Koch ο οποίος μόλις είχε επιστρέψει από μια επίσκεψη στο Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη. Ο Καρδινάλιος ηγήθηκε μιας αντιπροσωπείας στην τουρκική πρωτεύουσα για να συμμετάσχει στην 30η Νοεμβρίου εορτή του Αγίου Ανδρέα, πολιούχου του Ορθόδοξου κόσμου. Έφερε μαζί του πίσω ως δώρο από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο προς τον Πάπα, μια εικόνα των δύο ηγετών της Εκκλησίας στην Κωνσταντινούπολη κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Πάπα στην Τουρκία τον περασμένο Νοέμβριο.

Μιλώντας μετά το κήρυγμα του την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου, στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, ο Πάπας Φραγκίσκος τόνισε ότι ήταν ιδιαίτερα σημαντικό ότι η επέτειος αυτής της ιστορικής χειρονομίας συμφιλίωσης μεταξύ των δύο προκατόχων τους, υπενθυμίζεται στην αρχή του Ιωβηλαίου Έτους της Ευσπλαχνίας.

Πηγή: Ράδιο του Βατικανού (7/12/2015)
Φωτο αρχείου: Ο Πάπας Φραγκίσκος και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος Α” στην Κωνσταντινούπολη (30/11/2014)

Comments are closed.