Θεία Λειτουργία στους Αγίους Αναργύρους στην Απάνω Μεριά

Published on: 11 Αυγούστου 2016

Filled Under: Σύρος

Views: 808

Tags:

Καλοκαίρι,

Δευτέρα 7 το απόγευμα.

Είναι η ώρα, που είναι ταυτισμένη με το εξωκλήσι των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού.

Πολύ δύσκολα ένας Συριανός, με μόνιμη κατοικία εκτός Σύρου, δεν θα ανηφορίσει στην Άπάνω Μεριά, την Δευτέρα ή μία από τις Δευτέρες των διακοπών του για να ψάλλει:

Συ των Μαρτύρων, Κύριε
Είσαι στεφάνι κι αμοιβή
Η δόξα τους ας αποβεί
Στήριγμα πίστεως για μας

Του κόσμου τούτου τις χαρές
Τις Θελκτικές μα απατηλές
Πίκρα γεμάτες θεωρούν
Και τις ουράνιες προτιμούν

Στα βάσανα ατρόμητοι
Στο θάνατο γαλήνιοι
Για Σε φρικτά μαρτύρησαν
Κι αιώνια δόξα απόκτησαν

Αιώνια δόξα και τιμή
Στον Ένα και Τριαδικό
Θεό Πατέρα και Υιό
Και Πνεύμα το Εκπορευτό.

Έτσι την Δευτέρα 8 Αυγούστου 2016, όπως κάθε Δευτέρα της Καλοκαιρινής περιόδου τελέσθηκε Ψαλτή Θεία Λειτουργία στην οποία συλλειτούργησαν ο Εφημέριος της Ενορίας Αγίου Γεωργίου-Αγίου Σεβαστιανού π.Ιωσήφ Πρίντεζης, ο Εφημέριος της Ενορίας Αγίου Παύλου Πειραιά π.Ιωάννης Πάτσης και ο βοηθός Εφημερίου της Ενορίας Αγίου Γεωργίου-Αγίου Σεβαστιανού π.Αντρέας Grajewski.

Το εξωκλήσι γεμάτο πιστούς, όπως κάθε Δευτέρα, κάθε ηλικίας, κάθε εθνικότητας, από Σύρο, Πειραιά, Αθήνα, που ο καθένας σε κλίμα Θείας Κατάνυξης. Συμμετέχει στη Θεία Λειτουργία. Προσεύχεται στους θαυματουργούς Αγίους που εξάσκησαν την Ιατρική Επιστήμη και θεράπευσαν αρρώστους όχι μόνο με την επιστημονική τους ικανότητα αλλά κυρίως και πολύ περισσότερο με τη δύναμη του Χριστού. Ψάλλει ως μέλος μιας «οικογενειακής» χορωδίας η οποία μπορεί να μην έχει κάνει προετοιμασία, αλλά η απόδοσή της είναι εκπληκτική, με πιστούς που μπορεί να μην γνωρίζονται μεταξύ τους, αλλά τους ενώνει η πίστη σε Εκείνον. Έχει στο μυαλό του προβλήματα Υγείας, είτε μελών της οικογένειάς του, είτε συγγενών του ,είτε συνανθρώπων του και Ελπίζει-Πιστεύει στην Ευσπλαχνία του Κυρίου.

Στο κήρυγμά του ο π.Ιωσήφ, με αφορμή και την Εορτή του Αγίου Δομήνικου την ημέρα αυτή, αναφέρθηκε στη συμβολή των Δομινικανών στην δημιουργία των Πανεπιστημίων. Οι Δομινικανοί δεν φοβήθηκαν να συνδυάσουν την επιστήμη (φιλοσοφία) με την θρησκεία παρότι αισθανόμαστε πολλές φορές ότι υπάρχει σύγκρουση ανάμεσα στην επιστήμη και στη Θρησκεία.

Και η επιστήμη και η θρησκεία αναζητούν το πως ο άνθρωπος θα ζει σωστά, ενάρετα. Πολλές φορές η επιστήμη στοχεύει στο να περνά καλά ο άνθρωπος τώρα και μεμονωμένα ως άτομο, με αποτέλεσμα να μας οδηγεί σε λάθος μονοπάτια. Η θρησκεία, ιδιαίτερα η χριστιανική θρησκεία, προσπαθεί να μας οδηγήσει στη σωστή ζωή σε σχέση με τον Θεό, που είναι Πατέρας και με τον συνάνθρωπο.

Η επιστήμη προσπαθεί να μας οδηγήσει βάση της λογικής, ενώ η θρησκεία βάση της αποκάλυψης του Θεού. Όμως η λογική και η αποκάλυψη δεν πρέπει να συγκρούονται, διότι ο ίδιος ο Θεός μας έδωσε την λογική. Αν ο Θεός άλλα μας αποκάλυπτε και άλλα μπορούσαμε εμείς να γνωρίσουμε με την λογική τότε θα μας ξεγέλαγε και αυτό θα έκανε τον Θεό ψεύτη, που ο Θεός δεν μπορεί να είναι.

Η λογική είναι ιδιαίτερο χάρισμα του Θεού στον άνθρωπο, γι’ αυτό και ο άνθρωπος συνήθως προσαρμόζει το περιβάλλον του στις δικές του ανάγκες, ενώ τα υπόλοιπα πλάσματα δεν έχουν αυτή την ικανότητα. Οπότε η λογική και η αποκάλυψη (η πίστη) δεν θα έπρεπε να συγκρούονται. Όμως, η πίστη υπερβαίνει τη λογική. Κάποια πράγματα η λογική δεν μπορεί να τα εξηγήσει ή να τα δεχτεί (όπως την ανάσταση).

Ένα άλλο παράδειγμα χριστιανών που χρησιμοποίησαν και την επιστήμη με τις Ιατρικές γνώσεις που είχαν αλλά και την θρησκεία με την δύναμη που τους έδινε η πίστη τους στο Χριστό είναι οι Άγιοι Ανάργυροι.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας και πριν την Ευλογία των Ιερέων όλοι μαζί είπαμε την προσευχή προς τους Αγίους Αναργύρους Κοσμά και Δαμιανό.

«Ένδοξοι Μάρτυρες του Χριστού και γενναίοι αθλητές της Εκκλησίας Του, εσείς που αξιωθήκατε να λάβετε την προσωνυμία ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ διότι, περιφρονώντας τα πλούτη αυτού του κόσμου, εξασκήσατε δωρεάν την ιατρική σας επιστήμη και θεραπεύατε τους αρρώστους, όχι μόνο με την επιστημονική σας ικανότητα, αλλά πολύ περισσότερο με την δύναμη του ονόματος του Χριστού. Εσείς που περιφρονήσατε τις απειλές και τις δελεαστικές προτάσεις του τυράννου και προτιμήσατε καλύτερο το θάνατο από τις χαρές και την επίγεια δόξα.

Μεσιτεύετε για μας στον Κύριο, να θεραπευθούμε από την ασθένεια της αμαρτίας, να ελευθερωθούμε από τους σωματικούς και πνευματικούς κινδύνους, να προφυλαχθούμε από την απιστία και την ασέβεια, από την εκδίκηση και το μίσος, από την συκοφαντία και την κατηγορία ,από τον ευδαιμονισμό και την ασέλγεια και να εξαγνιστούμε από κάθε ενοχή αμαρτίας.

Συγκεντρωμένοι σήμερα στον αγαπητό, για κάθε Συριανό, Ιερό τούτο Ναό σας, μπροστά στη σεπτή και θαυματουργική σας εικόνα, θερμά σας ικετεύουμε να μας αποκτήσετε τη χάρη να ενισχύσουμε την πίστη, την ελπίδα και την αγάπη προς το Θεό.Να μας προφυλάγετε από τον πόλεμο,την πείνα, την ασθένεια και από κάθε δυστυχία, για να μπορέσουμε, κάτω από την ισχυρή προστασία σας, να εκτελούμε το θέλημα του Θεού, να βρεθούμε μαζί σας στην ουράνια ευτυχία και να δοξάζουμε αιώνια τον Πατέρα, τον Υιόν και το Άγιο Πνεύμα. ΑΜΗΝ»

Με την Ευλογία των Ιερέων και τον ψαλμό: «ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ ΙΚΕΤΕΥΕΤΕ ΓΙΑ ΜΑΣ» ολοκληρώνεται η Θεία Λειτουργία.

Ο καθένας μας φεύγοντας, ασπάζεται την Ιερή Εικόνα των Αγίων Αναργύρων, στην είσοδο του Ναού, αισθάνεται τη δύναμη του Κυρίου μέσα του, ελπίζει για ένα καλύτερο Χριστιανικό αύριο και δίνει το καθιερωμένο ραντεβού του στο ίδιο μέρος, για κάποια Δευτέρα το Καλοκαίρι του 2017.

Λεονάρδος Ιωάν.Βαμβακάρης

Comments are closed.