Θεατρικό Δρώμενο Καθολικής Νεολαίας για την Εορτή της Φανερωμένης

Published on: 21 Σεπτεμβρίου 2018

Filled Under: Σύρος

Views: 542

Tags: ,

Το βράδυ της Κυριακής 16ης Σεπτεμβρίου ξεκίνησε το οκταήμερο προσευχής, προς την Παναγία την Φανερωμένη, με ένα θεατρικό δρώμενο που προετοίμασαν οι νέοι της Καθολικής Νεολαίας και ιδιαίτερα τα παιδιά που συμμετείχαν στην καλοκαιρινή εκδρομή στη Ζάκυνθο. Οι έντεκα νέοι και νέες σε συνεργασία με τους εμψυχωτές τους δημιούργησαν ένα δρώμενο και προσευχή με τίτλο: “Η ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΠΗΓΑΔΙΩΝ”, εμψυχωμένο με τρόπο που έθιγε αφενός τα κοινωνικά ζητήματα , τα προβλήματα που παρουσιάζονται σε καθημερινό επίπεδο, και αφετέρου προβάλλοντας το δρόμο προς την λύση… προς την μόνη αλήθεια.

Το προσκύνημα των νέων αποτέλεσε το εναρκτήριο έναυσμα  για ένα ουσιαστικό οκταήμερο αφιερωμένο στη Ουράνια Μητέρα. Προσκάλεσε και προκάλεσε όλους τους πιστούς και τους παρευρισκόμενους να «σκάψουν» βαθύτερα μέσα τους, με όσα άκουσαν και όσα είδαν, να κατανοήσουν το νόημα της ζωής και της πίστης μέσα σε μια κοινωνία που εξελίσσεται με ραγδαίους ρυθμούς και η κρίση των ανθρωπιστικών αξίων είναι πλέον ένα από τα βασικότερα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει τόσο ο νέος όσο και ο κάθε άνθρωπος ξεχωριστά.

Μέσα σε μια καθημερινότητα όπου οι υποχρεώσεις, η ρουτίνα, οι ανάγκες και η τεχνολογία έχουν αποξενώσει τους κατοίκους μιας πόλης, η Καθολική Νεολαία, μέσα από αυτό το δρώμενο ήθελε να παρακινήσει όλους να δουν την ουσία πέρα από τον υλικό κόσμο που μας έχει καταβάλει. Μέσα σε μια κοινωνία που οι θεσμοί και οι αξίες κλονίζονται καθώς έχουν θυσιαστεί στο βωμό του προσωπικού κέρδους και όλοι έχουν γίνει άγνωστοι μεταξύ αγνώστων, η πίστη των παιδιών ήρθε να ταρακουνήσει για να βρεθεί  η αλήθεια πέρα από τον κόσμο των πλασματικών αναγκών. Αυτή η αλήθεια είναι η Πίστη μας στο Θεό.

Με την αλληγορία των 11 πηγαδιών σε μια πόλη, τα οποία ήταν όλα διαφορετικά μεταξύ τους καθώς είχαν αλλότροπες δραστηριότητες, ενδιαφέροντα, σκέψεις και προέρχονταν από διαφορετικές κοινωνικές τάξεις, οι νέοι κατάφεραν να προβάλουν εύστοχα την εικόνα τις σύγχρονης κοινωνίας. Η μονοτονία, η ρουτίνα, η απουσία σεβασμού προς το διαφορετικό και η έλλειψη ενδιαφέροντος για μια αλλαγή, για την ανακάλυψη του διαφορετικού ήταν τα βασικά στοιχεία που χαρακτήριζαν την Χώρα των Πηγαδιών, και  είναι τα κύρια συστατικά στα οποία έχει δομηθεί πλέον η σύγχρονη ζωή στην κάθε πόλη. Ο καταναλωτισμός και η παγκοσμιοποίηση αποτελούν τις βασικές αιτίες που ο κόσμος έχει παρεκκλίνει από την ουσία της ζωής και οι νέοι επιλέγουν μια αμέτοχη και συμβιβαστική ζωή έναντι μιας ζωής δραστήριας, γεμάτη γνώση και εμπειρίες, γεμάτη από την θεία ουσία.

Οι έντεκα νέοι μέσα από το θεατρικό τους σκετσάκι προέβαλαν τη διαφορά του «φαίνεσθε» και του «είναι», μια διαφορά που έχει στιγματίσει τον τρόπο ζωής των κατοίκων κάθε πόλης. Όπως αναφέρθηκε και στο θεατρικό «Τα πηγάδια νόμιζαν πως για να είναι ωραία και ευτυχισμένα θα ήταν αρκετό να γεμίσουν με αντικείμενα, πολύτιμες πέτρες και στολίδια», και αυτό έκαναν, όπως και η πλειοψηφία των ανθρώπων που αντικαθιστούν την πνευματική ευμάρεια, τη συνεχής αναζήτηση και τη σοφία, με τις διευκολύνσεις που προσφέρει η ικανοποίηση των εκάστοτε υλικών αναγκών. Μα με αυτό τον τρόπο καταφέρνουν μόνο να φαίνονται ικανοποιημένοι, αλλά στην ουσία να έχουν «πνιγεί» από την άγνοια του ποιοι είναι πραγματικά.

Μέχρι που ένα πηγάδι αποφάσισε να μην ακολουθήσει τις συνήθειες του όχλου, να μη μαζικοποιηθεί αλλά να ξεχωρίσει και να γλιτώσει από τον βέβαιο «πνιγμό» των συνθηκών που επέβαλε η μόδα και η συνήθεια. Επέλεξε να ξεφορτωθεί όλα εκείνα τα αντικείμενα που το βάραιναν και το έκαναν «μικρό» και σε χωρητικότητα και σε ουσία ώστε να ανακαλύψει τι βρίσκεται κάτω από όλα αυτά τα υλικά με τα οποία είχε φορτώσει το «σπίτι» του. Και τότε το βρήκε… μια διαφορετική αίσθηση, μια δροσιά αναζωογόνησης, ήταν το νερό της ζωής! Τότε παρακίνησε και τα υπόλοιπα πηγάδια να κάνουν το ίδιο λέγοντας «Ψάξτε στο βάθος, υπάρχει κάτι ωραίο» μα το μόνο που πήρε σαν απάντηση ήταν η περιφρόνηση της διαφορετικής πορείας που επέλεξε να ακολουθήσει.

Ωστόσο η πίστη του σε αυτό , παρακίνησε ένα παρά ένα τα πηγάδια να δοκιμάσουν, να βρουν κάτι καλύτερο στο βάθος τους. Μια νέα εμπειρία κατέκλυσε και τα υπόλοιπα πηγάδια, που ενθουσιασμένα βρήκαν επίσης νερό, αφού ξεφορτώθηκαν τα υλικά αγαθά. Όμως όπως και στη πραγματική ζωή έτσι και στη «Χώρα των Πηγαδιών» υπήρχαν πηγάδια που είχαν παραιτηθεί προ πολλού από τη διαδικασία αναζήτησης, είχαν εφησυχάσει με όσα τους προσέφερε η βολεμένη ζωή και αρνήθηκαν να ακολουθήσουν το ταξίδι νέων εμπειριών, παραμένοντας άπραγα και απαθείς απέναντι στη ζωή, λέγοντας «Ποιος να ασχοληθεί τώρα και με αυτό, σιγά το πράγμα, έχω τα δικά μου προβλήματα. Καλά είμαι και έτσι». Αντίθετα τα πηγάδια που ακολούθησαν την πορεία προς την αναζήτηση του νερού , ενώθηκαν κάτω από αυτήν την κοινή εμπειρία, γνωρίζοντας καλύτερα, τόσο τον εαυτό τους, όσο και τους γείτονες τους, και δημιουργώντας μια πιο υγιής κοινωνία με βαθύτερη επικοινωνία, κοινό σημείο επαφής και καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.

Οι νέοι της Καθολικής Νεολαίας τροφοδοτώντας τη σκέψη και δίνοντας ερεθίσματα μέσα από το θεατρικό τους , απέδειξαν ότι το βάθος των ανθρώπων είναι ίδιο παρά την διαφορετικότητα του καθενός ωστόσο είναι απαραίτητο να υπάρχει η θέληση να αντιταχθείς σε όσα επιβάλει έμμεσα ή άμεσα η κοινωνία και να μη σταματάς να κυνηγάς το νέο, το διαφορετικό, το ουσιαστικό μέχρι να ανακαλύψεις το νερό της ζωής, την ουσία της κάθε ημέρας…. την πίστη στην αγάπη , στην προσφορά , στη συντροφικότητα και τη φιλία, σε όλα όσα μας δίδαξε ο Ιησούς Χριστός.

Ο συμβολισμός του νερού ως πηγή ζωής ακούστηκε και από το ανάγνωσμα του Ευαγγελίου, λίγο μετά το θεατρικό δρώμενο, όπου η Σαμαρείτισα συναντά τον Ιησού στο πηγάδι του Ιακώβ, και διψούσε, όχι μόνο για νερό, αλλά για να βρει το νόημα και την ευτυχία της ζωής, διψούσε για τον Ιησού.

Την ίδια ανάγκη, όπως φανερώνεται και στο Ευαγγέλιο, έχει όμως και ο Ιησούς για να βρει ανθρώπους με τους οποίους θα έρθει σε επαφή και θα θεμελιώσει σχέσεις βαθιές και αληθινές, διψούσε για την Σαμαρείτισα, διψούσε ο ένας για τον άλλον. Όπως ανέφερε και ο Επίσκοπος μας π.Πέτρος «Ο Ιησούς διψά για εμάς, για τον καθένα από εμάς και για αυτό έρχεται στην καθημερινότητα μας με διάφορους τρόπους ακόμα και αν εμείς δε το παρατηρούμε».  Η αναζήτηση του «νερού της ζωής» είναι ένας δρόμος δύσβατος, με πολλά εμπόδια και πειρασμούς, όμως η θέληση και η πίστη προς τον βασικό μας σκοπό, είναι οι τρόποι να ξεπεραστεί η κάθε δυσκολία. Η αναζήτηση δε σταματά ποτέ, ο καθένας θα γίνει πηγή «ζωντανού νερού», έμπνευσης και δημιουργίας για τους άλλους, ώστε να ανακαλύψουν όλοι μαζί την ουσία, την αλήθεια της ζωής…τον Ιησού Χριστό.

Τα παιδιά της Καθολικής Νεολαίας μέσα από το δρώμενο που ετοίμασαν έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα ανθρωπιάς σε όλη την κοινωνία, παρακινώντας τη να ανακαλύψει το πραγματικό νόημα της ζωής, απαλλαγμένη από τις πλασματικές υλικές ανάγκες!

Μαιρηλίνα Φρέρη

Comments are closed.