Τετάρτη των Τεφρών – Αρχή Τεσσαρακοστής

Published on: 21 Φεβρουαρίου 2018

Filled Under: Αρθρογραφία

Views: 1109

Tags:

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο (6, 1-6. 16-18)

Προσέχετε να μην εξασκείτε τη δικαιοσύνη σας μπροστά στους ανθρώπους, για να σας θαυμάσουν. Αλλιώς δε θα έχετε ανταμοιβή από τον Πατέρα σας που βρίσκεται στους ουρανούς. Όταν, λοιπόν, κάνεις ελεημοσύνη, μη σαλπίσεις μπροστά σου, όπως κάνουν οι υποκριτές στις συναγωγές και στους δρόμους, με σκοπό να δοξαστούν απ’ τους ανθρώπους. Αλήθεια σας λέω: έλαβαν την ανταμοιβή τους. Αλλά εσύ, όταν κάνεις ελεημοσύνη, να μη γνωρίζει το αριστερό σου χέρι τι κάνει το δεξί, για να παραμείνει η ελεημοσύνη σου κρυφή. Και ο Πατέρας σου, που βλέπει τι γίνεται κρυφά, θα σε ανταμείψει.

Και όταν προσεύχεστε, να μην είσθε σαν τους υποκριτές, διότι τους αρέσει να στέκονται και να προσεύχονται στις συναγωγές και στις γωνιές των πλατειών, για να τους δουν οι άνθρωποι. Αλήθεια σας λέω: έλαβαν την ανταμοιβή τους. Αλλά εσύ, όταν προσεύχεσαι, πήγαινε στο δωμάτιό σου και αφού κλείσεις την πόρτα σου, προσευχήσου στον Πατέρα σου, που είναι παρών στο κρυφό μέρος. Και ο Πατέρας σου, που βλέπει τι γίνεται στα κρυφά, θα σε ανταμείψει.

Και όταν νηστεύετε, μη γίνεστε σκυθρωποί όπως οι υποκριτές. Διότι παραμορφώνουν τα πρόσωπά τους για να φανούν στους ανθρώπους ότι νηστεύουν. Αλήθεια σας λέω: έλαβαν την ανταμοιβή τους. Αλλά εσύ, όταν νηστεύεις, αρωμάτισε το κεφάλι σου και πλύνε το πρόσωπό σου, ώστε να μη φανείς στους ανθρώπους ότι νηστεύεις, αλλά στον Πατέρα σου που είναι παρών στα κρυφά. Και ο Πατέρας σου που βλέπει τι γίνεται στα κρυφά, θα σε ανταμείψει.

Στοχασμός

Η περικοπή του Ματθαίου, είναι μέρος της μεγάλης ομιλίας του Ιησού γνώστη ως η «επί του όρους ομιλία» (Ματθαίος κεφ 5-7). Η σημερινή περικοπή περιέχει τρείς ομάδες προτροπών του Ιησού στους μαθητές: σχετικά με την ελεημοσύνη, σχετικά με την προσευχή, και σχετικά με την νηστεία. Ο Ιησούς θέτει σε αντιπαράθεση δυο διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους μπορούν να βιωθούν αυτές οι τρείς πραγματικότητες που είναι πολύ σημαντικές τόσο για την εβραϊκή όσο και για την χριστιανική πίστη. Από την μια πλευρά μπορούν να βιωθούν: ενώπιων των ανθρώπων, για να κερδίσουμε τον θαυμασμό τους και να δοξαστούν από αυτούς. Και από την άλλη πλευρά μπορούν να βιωθούν στα κρυφά, όπου εκεί μόνο ο Θεός βλέπει.

Η λογική είναι απλή: Ο Θεός μόνο βλέπει στα κρυφά και ανταμείβει εκείνον που κάνει ελεημοσύνη, προσεύχεται και νηστεύει. Η ανταμοιβή των ανθρώπων, δηλαδή ο θαυμασμός και ο έπαινος, είναι μάταια και εφήμερα, δεν είναι μια πραγματική ανταμοιβή. Η θεϊκή ανταμοιβή έχει μια εγγύηση: την πατρότητα του Θεού που αγρυπνά επάνω στα παιδιά του και προνοεί για την ανταμοιβή τους. Αυτή την ανταμοιβή του Θεού ο Ιησούς δεν μας την διευκρινίζει, μας την υπόσχεται μονάχα για το μέλλον, αλλά καθώς προέρχεται8 από τον Πατέρα θα έχει τα χαρακτηριστικά ενός δώρου που προέρχεται από έναν πατέρα: τρυφερή, σταθερή και αιώνια αγάπη.

Με αυτό το Ευαγγέλιο, σήμερα, Τετάρτη της στάχτης, ο Ιησούς θέλει να μας δώσει το πρόγραμμα για το πώς καλούμαστε να ζήσουμε την Σαρακοστή:
1. Κάνε το καλό
2. Δώσε ελεημοσύνη
3. Προσευχήσου.
4. Νήστεψε.
5. Ζήσε στη χαρά.

Αυτό είναι το πρόγραμμα, αλλά πρόσεχε λέει ο Ιησούς: μην διατυμπανίζεις το καλό που κάνεις, ούτε να βάζεις στην εφημερίδα την ελεημοσύνη που δίνεις, και όταν προσεύχεσαι, κάντο με την καρδιά σου, μην ανυψώνεσαι σαν άγιος, αν ακόμη δεν είσαι. Και αν νηστεύεις, μην το προβάλεις και μην έχεις αέρα θλιμμένου και να νηστεύεις όχι για να κάνεις δίαιτα αλλά για να στερηθείς κάτι, για να βρεις τον εαυτό σου και να προσφέρεις το περίσσευμα σου σε αυτόν που δεν έχει.

Ο Ιησούς μας καλεί σε μια εσωτερική συνέπεια, σε μια σχέση μαζί του και με τα αδέρφια. Μας καλεί σε μια πραγματική σχέση, πιστή, σε μια σχέση που να την έχουμε επιλέξει δίχως να βάζουμε περιορισμούς. Είναι ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα που μπορεί να σε βοηθήσει να είσαι έτοιμος, έτοιμη, μπροστά στο θάνατό του στο Σταυρό και στην Ανάστασή του, την Κυριακή του Πάσχα. Εκείνος σε περιμένει εκεί.

Προσευχήσου……

Αξίωσέ μας Κύριε,
να αρχίσουμε με την ιερή νηστεία
την πνευματική άσκηση της Τεσσαρακοστής,
για να ενισχυθούμε με την εγκράτεια
και να καταπολεμήσουμε το πνεύμα του πονηρού.
Βοήθησέ μας, Θεέ, σωτήρας μας,
να επανορθώσουμε προς το καλύτερο,
ό,τι αμαρτωλό από άγνοια πράξαμε.
Εμφύσησε με καλοσύνη, Κύριε,
Πνεύμα συντριβής στις καρδιές μας
για να αξιωθούμε να λάβουμε
από την ευσπλαχνία σου
το βραβείο που υπόσχεσαι σε όσους μετανοούν….

Comments are closed.