Τελετή Παράδοσης – Παραλαβής Ενοριών Άνω Σύρου

Παράδοση – Παραλαβή Εφημερίων Ενοριών Αγίου Γεωργίου και Αγίου Σεβαστιανού

Την Κυριακή 10 Ιουλίου 2016 στις 11 το πρωί στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στην κορυφή της Άνω Σύρου ο Σεβασμιότατος Επίσκοπος Σύρου, Θήρας και Κρήτης π. Πέτρος Στεφάνου προΐστατο στην Αρχιερατική θεία λειτουργία κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε και η ανάληψη καθηκόντων του νέου Εφημερίου Αγίου Γεωργίου-Αγίου Σεβαστιανού π. Ιωσήφ Πρίντεζη με βοηθό Εφημερίου τον π. Αντρέα Grajewski από τον απερχόμενο Εφημέριο π. Νίκο Ρούσσο.

Ο Καθεδρικός Ναός ήταν γεμάτος από τα μέλη των Ενοριακών Συμβουλίων των 2 Ενοριών, πολλούς Ενορίτες αυτών αλλά και λαϊκούς άλλων Ενοριών από τη Σύρο και την Αθήνα.

Η πολυπληθείς Χορωδία του Αγίου Γεωργίου έψαλλε με εξαιρετική επιτυχία τους ύμνους της Θείας Λειτουργίας.

Ο Σεβασμιότατος στο κήρυγμά του τόνισε:

Ο Λόγος του Θεού αυτή την Κυριακή «πηγαίνει κατ’ ευθείαν στην καρδιά» του Ευαγγελικού μηνύματος.

Δεν μπορεί κάποιος να λέγεται Χριστιανός, αν δεν επιθυμεί με όλη του την καρδιά να εφαρμόσει στη ζωή του το μήνυμα αυτών των αναγνωσμάτων.

Γιατί μας παρουσιάζει αυτό που ζητά ο Θεός από μας και που δεν είναι άλλο, από το να τον αγαπήσουμε με όλη μας την καρδιά, με όλη μας τη διάνοια, με όλη μας τη δύναμη, αλλά να αγαπήσουμε και τον πλησίον μας όπως τον εαυτόν μας.

Η παραβολή που ακούσαμε, του Καλού Σαμαρείτη, αυτό μας δείχνει.

Μας δείχνει, πώς μπορούμε να κάνουμε πράξη αυτή την εντολή που μας άφησε ο Ιησούς Χριστός.

Και ο Ιησούς μιλούσε με παραβολές, δηλαδή με αυτές τις μικρές ιστορίες παρμένες από τη ζωή, σχετικά με τη βασιλεία του Θεού, για να γίνει απόλυτα κατανοητό το μήνυμά Του, από όλους.

Μας είπε λοιπόν με απλά λόγια, πώς εμείς οι άνθρωποι μπορούμε να είμαστε πλησίον στον συνάνθρωπό μας.

Όμως ο πρώτος και πιο μεγάλος Σαμαρείτης, εκείνος που πραγματικά είναι πλησίον στον καθένα από εμάς, γνωρίζουμε πως είναι ο Ιησούς Χριστός.

Είναι ο Ιησούς Χριστός ο οποίος φορτώθηκε, πήρε επάνω Του τις αμαρτίες μας

Εκείνος ο οποίος συνεχίζει να θεραπεύει τις πληγές μας, Εκείνος ο οποίος συνεχίζει να μας στηρίζει στη ζωή μας ,όταν οι άλλοι ,όπως και στην περίπτωση που ακούσαμε στο Ιερό Ευαγγέλιο αυτού του άτυχου ανθρώπου, μας κτυπούν με τις προσβολές, με τις κακίες τους, με την αδιαφορία τους ,με την ειρωνεία τους ,

και αντί να μας βοηθήσουν, να μας στηρίξουν στην δυσκολία μας, περνούν δίπλα μας αδιάφοροι, μας φέρονται με κακία και μας σπρώχνουν ακόμα πιο βαθιά στην απελπισία μας.

Τότε είναι ο Ιησούς Χριστός εκείνος ο Καλός Σαμαρείτης ο οποίος θέλει να μας θεραπεύσει αρκεί εμείς να ανοίξουμε τα χέρια μας και να δεχθούμε την αγκαλιά του.

Γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά αδέλφια μου, ότι η κοινωνία μας ,παρά τη μεγάλη πρόοδο που έχει ,γίνεται όλο και περισσότερο απάνθρωπη.

Κυριαρχεί πλέον η αδιαφορία προς τον πλησίον, κυριαρχεί ο εγωκεντρισμός.

Ιδιαίτερα τώρα με την οικονομική κρίση, ο καθένας κοιτάει πρώτα τον εαυτό του, την οικογένειά του και συχνά παρουσιάζονται τέτοια φαινόμενα στην κοινωνία μας ακόμα και στη Σύρο, ανθρώπων οι οποίοι αδιαφορούν επιδεικτικά για τον πλησίον τους .

Έτσι λοιπόν ο Ιησούς, αυτός ο καλός Σαμαρείτης, ο οποίος θεραπεύει και φροντίζει τον καθένα από μας, ο οποίος ευσπλαχνίζεται τον άνθρωπο και τον συντρέχει γίνεται για μας σήμερα το παράδειγμα προς μίμηση.

Γιατί ακούσαμε στο τέλος αυτής της παραβολής τι είπε ο Ιησούς Χριστός σε αυτόν τον νομοδιδάσκαλο: «Πήγαινε και κάνε και εσύ το ίδιο»

Και είναι αυτά τα λόγια τα οποία πρέπει να αντηχούν στα αυτιά μας όλη αυτή την εβδομάδα, που καλούμαστε ακούγοντας αυτό το Ιερό Ευαγγέλιο ,να το κάνουμε πράξη.

«Πήγαινε και κάνε και εσύ το ίδιο»

Φεύγοντας από εδώ άφησε στην καρδιά σου να κυριαρχήσει η Χριστιανική Αγάπη, βάλε κατά μέρος τον εγωισμό σου , και γίνε θυσία για τον πρώτο που θα συναντήσεις και θα έχει την ανάγκη σου.

Κοίταξέ τον στα μάτια ,συνειδητοποίησε ότι είναι αδελφός σου και προσπάθησε να κάνεις ότι περνάει από το χέρι σου για να τον στηρίξεις, να τον βοηθήσεις, να τον κάνεις να σηκωθεί και πάλι.

Άφησε τους υπολογισμούς, άφησε τα δικά σου ενδιαφέροντα και συμφέροντα και κοίταξε τον άλλον κατάματα.

Αυτό μας καλεί να κάνουμε σήμερα ο Ιησούς Χριστός.

Για να το κάνουμε έχουμε την δική Του δύναμη ,δεν αρκεί μόνο η δική μας επιθυμία και θέληση, γιατί είμαστε άνθρωποι αδύναμοι.

Πρέπει να στηριζόμαστε σε Εκείνον ,ο οποίος στηρίζει όποιον τον επικαλείται .

Να μας δώσει την δική Του Αγάπη, να μας στηρίξει με τη δική Του δύναμη ,να βλέπουμε τον κόσμο με τα δικά Του μάτια, ώστε να μπορούμε να διακρίνουμε τον πλησίον μας, να κάνουμε πλησίον τον αναγκεμένο και να τον στηρίζουμε με τα έργα μας, με το λόγο μας και με τη ζωή μας!!!

Μετά το κήρυγμα ακολούθησε η ανανέωση των Ιερατικών υποσχέσεων του νέου Εφημερίου π. Ιωσήφ ενώπιον του Σεβασμιότατου π. Πέτρου.

Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας το Ενοριακό Συμβούλιο του Αγίου Γεωργίου είχε ετοιμάσει ένα κατάλληλο βίντεο στο οποίο όπως τόνισε ο εκπρόσωπός του κ. Γιώργος Σιγάλας

Θέλησε να θυμίσει στον π. Νίκο ευχάριστες στιγμές των 7 ετών που ήταν κοντά τους.

Ο κ. Σιγάλας τόνισε ότι στο πρόσωπό του βρήκαν ένα ιερέα πρόθυμο να ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία της Ενοριακής Κοινότητας και είναι βέβαιοι ότι την ίδια Αγάπη και Συμπαράσταση θα βρει και στην Ενοριακή Κοινότητα της Παναγίας Ευαγγελίστριας στην οποία μετακινείται.

Μία εικόνα της Παναγίας Μητέρας για το γραφείο του και ένα μικρό φυλακτό με την εικόνα του Εσταυρωμένου Χριστού ήταν τα δώρα που δόθηκαν στον π. Νίκο από την Ενοριακή Κοινότητα Αγίου Γεωργίου μαζί με τις ευχές όλων να τον προστατεύουν πάντα.

Ο π.Νίκος μέσα σε πολλά χειροκροτήματα και πολύ-πολύ συγκίνηση είπε ότι όσα αναφέρθηκαν σχετικά με την συνεργασία του με την Ενοριακή Κοινότητα του Αγίου Γεωργίου ήταν αλήθεια χωρίς καμία υπερβολή και συνέχισε λέγοντας ότι οι Ιερείς συνεχίζουν να κάνουν αυτό που πρέπει δηλαδή να κηρύττουν το Ευαγγέλιο και να μεταδίδουν το λόγο του Χριστού.

Τόσο λοιπόν εκείνος όσο και οι άλλοι 2 Ιερείς θα συνεχίσουν με τον ίδιο ζήλο και στα νέα τους καθήκοντα.

Ακολούθησε το Καλώς ήλθε στον π. Ιωσήφ ο οποίος δεν είναι άγνωστος στην Ενορία αφού για μία 5ετία περίπου στο παρελθόν ασκούσε τα καθήκοντα  Εφημερίου του Αγίου Γεωργίου.

Ευχή όλων των Ενοριτών είναι με τη συνεργασία του π. Αντρέα να προσπαθήσουν όλοι μαζί να ανεβάσουν ένα σκαλοπάτι πιο ψηλά την Ενορία του Αγίου Γεωργίου.

Ένα μπουκέτο λουλούδια στον π. Ιωσήφ και στον π. Αντρέα ολοκλήρωσαν το καλωσόρισμα.

Ο π. Ιωσήφ ευχαρίστησε για όσα ελέχθησαν για εκείνον τόνισε ότι «επανήλθε», διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει το έργο του π. Νίκου και ευχήθηκε να φανεί αντάξιος του προκατόχου του!!!

Πριν τα τελευταία λόγια του Σεβασμιότατου ο κ. Σιγάλας ευχαρίστησε και τον Καπουκίνο Ιερομόναχο π. Στέφανο Αρμακόλα ο οποίος στήριξε όλα αυτά τα χρόνια τον π. Νίκο και λόγω ανειλημμένων εκκλησιαστικών υποχρεώσεων δεν ήταν παρών .

Τέλος ο Σεβασμιότατος έκλεισε την όμορφη αυτή συγκέντρωση δίνοντας συγχαρητήρια στον π. Νίκο για όσα πολλά έκανε στην Ενορία του Αγίου Γεωργίου όλα αυτά τα χρόνια αλλά τα συγχαρητήρια έδωσε και σε όλα τα μέλη της Ενορίας τα οποία ,άλλο λίγο, άλλο πολύ ήταν δίπλα στον Εφημέριό τους γιατί ο Εφημέριος από μόνος του δεν μπορεί να κάνει τίποτα.

Για το λόγο αυτό ο π. Ιωσήφ είναι τυχερός που έρχεται σε μία τόσο ενεργή Ενορία και το γεγονός ότι η Ενορία τον γνωρίζει θα μπορέσει να συνεχίσει με τους ρυθμούς του π. Νίκου.

Επίσης τόνισε την ιδιομορφία της Ενορίας λόγω του γεγονότος ότι ο Άγιος Γεώργιος είναι Καθεδρικός Ναός και ιδίως τώρα που τα τελευταία χρόνια έγιναν τα μεγάλα έργα συντήρησής του και απαιτείται πλέον ιδιαίτερη φροντίδα στη συνέχεια ώστε να μπορέσει να διατηρηθεί σε καλή κατάσταση όσο γίνεται περισσότερο.

Κατόπιν οι γυναίκες της Ενορίας είχαν φροντίσει να φτιάξουν ορισμένα όμορφα γλυκά με τα οποία η Ενορία κέρασε όλους τους παρευρισκομένους.

Ευχή και Πίστη όλων είναι ότι ο π. Ιωσήφ και ο π. Αντρέας θα έχουν τη βοήθειά Του και τη στήριξή Του στο δύσκολο έργο που αναλαμβάνουν!!!

Λεονάρδος Ιωάν.Βαμβακάρης

Comments are closed.