Τελετή Παράδοσης – Παραλαβής Εφημερίων της Ενορίας Ευαγγελιστρίας στην Ερμούπολη

Published on: 8 Αυγούστου 2016

Filled Under: Σύρος

Views: 1491

Tags: ,

Την Κυριακή 7 Αυγούστου 2016 στις 10 το πρωί πραγματοποιήθηκε σε κλίμα συγκίνησης η παράδοση της Ενορίας Ευαγγελιστρίας από τον μέχρι τώρα Εφημέριο π.Γιάννη Μαραγκό στο νέο Εφημέριο π.Νίκο Ρούσσο.

Η παράδοση έγινε κατά την τέλεση της Κυριακάτικης Θείας Λειτουργίας στην οποία συλλειτούργησαν ο απερχόμενος Εφημέριος π.Γιάννης Μαραγκός, ο αναλαμβάνων Εφημέριος π.Νίκος Ρούσσος, ο Ιερομόναχος π.Παολίνο από την Ιερά Μονή των π.Καπουκίνων στην Άνω Σύρο ο π.Fabio από την Πάντοβα της Ιταλίας συμμαθητής του π.Νίκου και καθηγητής τώρα στους Ιεροσπουδαστές της Πάντοβα, ο π.Alecandro και ο π.Michele από την Επισκοπή του Τορίνο της Ιταλίας.

Η χορωδία της Ενορίας έψαλλε με εξαιρετική επιτυχία τους ύμνους της Θείας Λειτουργίας υπό την διεύθυνση του κ.Γιάννη Ρηγούτσου και εμψύχωσε την προσευχή των πιστών.

Η Εκκλησία ήταν ασφυκτικά γεμάτη από Ενορίτες της Ευαγγελιστρίας αλλά και άλλων Ενοριών της Σύρου, όπως και ευλαβείς πιστούς από την Αθήνα μεταξύ των οποίων και 2 μέλη της κοινότητας των Focolare.

Παρούσες όλες οι Αδελφές του Ελέους στη Σύρο, με την Έπαρχό τους Αδελφή Άννα Δούναβη, το Ησυχαστήριο των οποίων βρίσκεται δίπλα από τον Ιερό Ναό της Ευαγγελιστρίας.

Ο π.Γιάννης στο κήρυγμά του, το οποίο ήταν συνέχεια του Ευαγγελικού Λόγου, τόνισε ότι δεν πρέπει στη ζωή μας να είμαστε πλεονέκτες με τα υλικά αγαθά και δεν πρέπει να «ακουμπούμε σε αυτά» το νόημα της ζωής μας.

Ο Ιησούς Χριστός δεν καταδίκασε τον πλούτο αλλά ζητά από τον άνθρωπο την καλή χρήση του πλούτου που έχει ο καθένας, για το κοινό καλό ,ώστε ο πλούτος να έχει κοινωνικό καλό και όχι προσωπικό και μόνο καλό!!!

Μετά τις Δεήσεις της Θείας Λειτουργίας, ο κ. Πέτρος Πρίντεζης μέλος της Ενοριακής Επιτροπής της Ενορίας διάβασε το έγγραφο του Σεβασμιοτάτου Επισκόπου Σύρου-Θήρας -Κρήτης π.Πέτρου Στεφάνου με το οποίο διόρισε τον π.Νίκο Ρούσσο Εφημέριο στην Ενορία της Ευαγγελιστρίας Ερμουπόλεως

Αμέσως μετά πήρε το λόγο ο π.Γιάννης και είπε:

Στην 3η Επιστολή του Αποστόλου Ιωάννη, που την είχε στείλει με ένα απεσταλμένο του, για να νουθετήσει και να ποιμάνει προφανώς, μία κοινότητα, έγραφε στα μέλη της κοινότητας αυτής να προσέξουν και να μην στενοχωρήσουν τον ποιμένα που τους έστειλε γιατί είναι καλός και σε αντίθετη περίπτωση θα πήγαινε να τους επιπλήξει!!!

Με αφορμή το κείμενο αυτό ζήτησε από τους Ενορίτες της Ευαγγελιστρίας να προσέχουν τον νέο Εφημέριό τους π.Νίκο, έπλεξε στη συνέχεια το εγκώμιο του π.Νίκου τονίζοντας ότι τον αγαπά, γνωρίζει ότι είναι πολύ καλός και καλύτερος από εκείνον σε πολλά σημεία, είναι ευχαριστημένος που ο Επίσκοπος εμπιστεύθηκε την Ενορία της Ευαγγελιστρίας σε εκείνον, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και οι υπόλοιποι Ιερείς της Επισκοπής δεν είναι το ίδιο άξιοι και τέλος ζήτησε να μην τον στενοχωρήσουν γιατί αστειευόμενος, τόνισε ότι ο Φοίνικας δεν είναι μακριά και θα έλθει να τους επιπλήξει!!!

Η Θεία Λειτουργία συνεχίσθηκε και στο τέλος πριν την Ευλογία των Ιερέων πήρε το λόγο ο νέος Εφημέριος π.Νίκος λέγοντας:

Ευχαριστώ πολύ π.Γιάννη για την Αγάπη σου και τα όμορφα λόγια σου για μένα.

Σήμερα αυτό που γίνεται εδώ είναι αυτό που είναι η Εκκλησία.

Η Εκκλησία συνεχίζει να κηρύττει το Ευαγγέλιο, αυτό έκανε μέχρι τώρα αυτή η Κοινότητα και το ίδιο θα συνεχίσει να κάνει.

Ευχαριστούμε τον π.Γιάννη που καθοδήγησε όλα αυτά τα 30 χρόνια με το δικό του χάρισμα, με τις δικές του όμορφες πρωτοβουλίες την Ενορία και τώρα συνεχίζουμε το ίδιο Ευαγγέλιο, μαζί εσείς και εγώ θα συνεχίσουμε να το μελετούμε, να το ζούμε στη ζωή μας!!!

Και θα προχωρήσουμε μαζί, έρχομαι με πολύ ενθουσιασμό, με πολύ χαρά ανάμεσά σας, νοιώθω ότι έρχομαι αρκετά ώριμος μετά από την εμπειρία που είχα στις 2 προηγούμενες Ενορίες που ήμουν, τις οποίες αγάπησα, και με βοήθησαν να ωριμάσω και ελπίζω με Αγάπη και ενθουσιασμό να βαδίσουμε μαζί στην πίστη.Αυτός είναι ο μόνος τρόπος.

Να βαδίσουμε μαζί και να ωριμάσουμε στην πίστη.

Ο Θεός να μας ευλογεί και να φωτίζει την πορεία μας!!!

Ακολούθησε θερμό χειροκρότημα από τους παρόντες πιστούς και στο βήμα ακολούθησε εκ μέρους της Ενοριακής Επιτροπής ο κ.  Λεονάρδος Παλαιολόγος ο οποίος είπε:

Εκ μέρους των παρόντων Ενοριτών αλλά και όλων των μελών της Ενοριακής μας Κοινότητας σας καλωσορίζουμε στην Ενορία μας και ταυτόχρονα καλωσορίζουμε τα μέλη της οικογένειάς σας.

Τα ίδια αισθήματα που περιγράφετε στο Ενοριακό Δελτίο που ετοιμάσατε για μας, αισθήματα χαράς, αισθήματα ενθουσιασμού, διάθεσης να εργασθούμε μαζί και να βαδίσουμε στο δρόμο της πίστεως διακατέχουν και όλους εμάς!!!

Είμαστε σίγουροι ότι η νεανική σας δυναμική, το παράδειγμά σας, θα μας βοηθήσουν να κάνουμε αυτό που είπε, στο σημερινό Θείο Λόγο, ο Απόστολος Παύλος προς τους Κολοσσαείς, δηλαδή να σκεπτόμαστε όσα βρίσκονται εκεί επάνω.

Η τοπική μας εκκλησία βρίσκεται αυτή την περίοδο σε μία διαδικασία ανασυγκρότησης και πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε και εμείς σε αυτή την ανασυγκρότηση.

Εμείς θα είμαστε δίπλα σας και θα προσπαθήσουμε με τις δυνάμεις που έχουμε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες σας, οι οποίες είναι να αποκτήσουμε ένα πνευματικό επίπεδο και με το Πνεύμα του Κυρίου να είμαστε παρόντες στο σημερινό κόσμο. Καλώς Ήλθατε !!!

Στη συνέχεια εν μέσω θερμών χειροκροτημάτων ο κ. Δημήτρης Ρούσσος εκ μέρους της Ενοριακής Επιτροπής, της Caritas, της Χορωδίας, της Ενοριακής Επιτροπής αλλά και όλων των Ενοριτών πρόσφερε στον π.Νίκο ανθοδέσμη!!!

Ακολούθησε η Ευλογία των Ιερέων και η τελετή ολοκληρώθηκε με τον ύμνο της Παναγίας:
Ευλόγησον Ημάς Μαρία, Ελπίς Ημών Γλυκεία, Ευλόγησον Ημάς!!!
Ελπίς μας Ωραιοτάτη, Μητέρα Γλυκυτάτη, Ευλόγησον Ημάς!!!

Στο προαύλιο της Εκκλησίας κατόπιν οι πιστοί ευχαρίστησαν τον π.Γιάννη και καλωσόρισαν τον π.Νίκο.

Ο π.Νίκος έγραψε στο Ενοριακό Δελτίο θέτοντας τα θεμέλια της συνεργασίας του με την νέα του Ενορία:

DIORISMOS_P_NIKOSΑγαπητοί μου ενορίτες,

στα πλαίσια των αλλαγών εφημεριών στην Εκκλησιαστική μας Επαρχία, ο Επίσκοπος μας μου εμπιστεύτηκε την ποιμαντική μέριμνα της Ενοριακής Κοινότητας Ευαγγελιστρίας και το Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Φανερωμένης. Έρχομαι ανάμεσά σας με χαρά, ενθουσιασμό, με διάθεση να βαδίσουμε μαζί στον δρόμο της πίστεως. Μετά από την 15η εμπειρία μου στις ενορίες της Άνω Σύρου που με βοήθησαν να ωριμάσω ως χριστιανός και ως ιερέας, καλούμαι τώρα να είμαι ο δικός σας ποιμένας. Θέλω να δώσω τον καλύτερο εαυτό μου στη υπηρεσία αυτής της ενορίας.

Έρχομαι ταπεινά. Μόνος μου στόχος να ΒΑΔΙΣΟΥΜΕ ΜΑΖΙ στα μονοπάτια του Κυρίου, να ΑΚΟΥΜΕ το Λόγο Του για να έχουμε ελπίδα και χαρά στη ζωή μας, να ΤΕΛΟΥΜΕ τα Μυστήρια για να παίρνουμε δύναμη από Εκείνον, να ΖΟΥΜΕ ως κοινότητα δηλαδή να μοιραζόμαστε ως οικογένεια την πίστη και την καθημερινότητα μας. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον π. Γιάννη Μαραγκό από όλους μας για όσα πρόσφερε αυτά τα χρόνια σ’ αυτή την ενοριακή κοινότητα. Έχει προσφέρει πάρα πολλά σε πνευματικό επίπεδο και σας ζητώ να προσεύχεστε και για Εκείνον και για μένα, για να ποιμαίνουμε με χαρά και με το Πνεύμα του Κυρίου της νέες μας ενοριακές κοινότητες.

Το πρώτο που επιθυμώ να κάνω τους πρώτους μήνες ανάμεσά σας είναι να σας γνωρίσω και ευχή μου θα ήταν να καταφέρω να επισκεφτώ κάθε οικογένεια μέχρι τα Χριστούγεννα.

Το δεύτερο είναι να διακρίνω τα χαρίσματα σας και να σας ενθαρρύνω να τα αξιοποιήσετε προς όφελος της ενοριακής μας κοινότητας.

Καλώς σας βρήκα, λοιπόν. Εμπιστεύομαι στην μεσιτεία της Παναγίας την πορεία μας, βέβαιος πως εκείνη ως καλή Μητέρα θα μας καθοδηγήσει στην Οδό, στην Αλήθεια και στη Ζωή που είναι ο Υιός της ο Ιησούς Χριστός

Ο εφημέριος π. Νίκος Ρούσσος

ΚΑΘΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ π.Νίκο και π.Γιάννη στη νέα πορεία του Θεάρεστου έργου σας!!!!

Λεονάρδος Ιωάν.Βαμβακάρης

Comments are closed.