Τελετή Παράδοσης – Παραλαβής Εφημερίων Ενορίας Αγίου Παντελεήμονα Φοίνικα

Published on: 13 Ιουλίου 2016

Filled Under: Σύρος

Views: 1412

Tags: , ,

Την Κυριακή 10 Ιουλίου 2016 στις 6.30 το απόγευμα  στον Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονα στο Φοίνικα ο Σεβασμιότατος Επίσκοπος Σύρου, Θήρας και Κρήτης π. Πέτρος Στεφάνου προΐστατο στη θείας λειτουργία κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε η τελετή ανάληψης καθηκόντων του νέου Εφημερίου Αγίου Παντελεήμονα Φοίνικα π.Ιωάννη Μαραγκού. Συλλειτούργησαν μαζί του οι δύο Ιερείς π. Γιάννης και π. Πέτρος Πρίντεζης.

Μαζί τους και πολλοί λειτουργουπηρέτες μικρής ηλικίας!!!

Η Εκκλησία ήταν ασφυκτικά γεμάτη από τους Ενορίτες της Ενορίας αλλά και λαϊκούς από όλες τις Ενορίες της Σύρου.

Η Χορωδία της Ενορίας έψαλλε ,όπως πάντα ,με επιτυχία τους ύμνους της Θείας Λειτουργίας.

Στην αρχή της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιότατος αναφέρθηκε στην ιδιαιτερότητα της Θείας Λειτουργίας λόγω της ανάληψης των καθηκόντων του Εφημερίου Φοίνικα στον π. Γιάννη.

Ο νέος Εφημέριος π. Γιάννης Μαραγκός στο κήρυγμά του προσπάθησε με απλοϊκό τρόπο να αναλύσει στους παρισταμένους πιστούς την σημασία του Θείου Λόγου της Κυριακής που ήταν η Αγάπη προς τον πλησίον μας, μέσω της Παραβολής του Καλού Σαμαρείτη.

Προσπάθησε πολλές φορές και με πολλές εκφράσεις να μας πείσει ότι οι συνάνθρωποί μας και κυρίως εκείνοι που μας έχουν ανάγκη, πρέπει να είναι ο στόχος της καθημερινότητάς μας.

Να προσπαθούμε να δίνουμε ζωή στους αναγκεμένους συνανθρώπους μας, χωρίς να τους προσβάλλουμε και να τους δίνουμε ότι έχουν ανάγκη γιατί αυτό σημαίνει ευσπλαχνία.

Χωρίς να λαμβάνουμε υπ’ όψιν μας αν είναι ομοεθνείς μας, αλλόθρησκοι, ομόθρησκοι ,αλλά σημασία να έχει μόνο, εκείνοι να έχουν την ανάγκη μας.

Και ολοκλήρωσε λέγοντας:

Δεν προσέχω να δω ποιόν θα βοηθήσω, αλλά προσέχω οποιονδήποτε έχει ανάγκη για να τον βοηθήσω!!!!

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τα μέλη της Ενορίας θέλησαν να ευχαριστήσουν τον π. Πέτρο και να καλωσορίσουν τον π. Γιάννη.

Στην αρχή πήρε το λόγο η κ. Άντζελα Στεφάνου-Βαμβακάρη η οποία είπε:

3  Μαρτίου 1975 ένας νέος ιερέας με όνειρα και πολλά υποσχόμενος προς το ποίμνιό του έρχεται στην Ενορία του Αγίου Παντελεήμονα στο Φοίνικα ο π. Πέτρος Πρίντεζης.

Από τότε μέχρι σήμερα 10 Ιουλίου 2016 πέρασαν 41 ολόκληρα χρόνια.

Μία πολυετής παραμονή που εμείς οι ενορίτες πήραμε πολλά από εκείνον.

Εκτός των πολλών έργων που έγιναν στην Ενορία με τη βοήθεια και συνεργασία των ενοριακών συμβουλίων, της Επισκοπής, των ενοριτών και των ευεργετών του Ιερού Ναού ,το μεγαλύτερο έργο του, είναι αυτό που έχει χτίσει στις καρδιές των παιδιών και των νέων, οι οποίοι βλέπουν στο πρόσωπό του ένα φίλο, ο οποίος  με ένα ιδιαίτερο τρόπο τους  οδηγεί στο δρόμο του Χριστού και αυτό για όλους τους γονείς είναι ανεκτίμητο.

Σεβαστέ και Αγαπημένε μας π. Πέτρο καταφέρατε όλα αυτά τα χρόνια να είσαστε κοντά όχι μόνο στα παιδιά και στους νέους αλλά και στους γονείς αυτών και στους ηλικιωμένους δηλαδή σε όλους μας!!!!

Προοδευτικός, σύγχρονος με την κάθε εποχή, καταφέρατε και κρατήσατε το Ναό αυτό “ανοιχτό”  σε όλους.

Δεν διστάσατε να είσαστε από τους πρώτους Ιερείς που δέχθηκαν κορίτσια για λειτουργουπηρέτες.

Δεν διστάσατε να κάνετε βραδινές λειτουργίες υπό το φως των κεριών για τους νέους.

Δεν αρνηθήκατε σε όποιο παιδί ήθελε, να συμμετέχει ενεργά στη Θεία λειτουργία. Τολμήσατε να δημιουργήσετε τμήμα ΕΚΝΕ ακόμα και για λίγο μεγαλύτερους νέους , για παντρεμένους.

Δεν διστάσατε να παίξετε ποδόσφαιρο, βόλεϊ,  να παίξετε σε θεατρικές παραστάσεις ,να έλθετε μαζί μας σε beach party, σε ημερήσιες εκδρομές, να επιτρέψετε στα παιδιά να σας ρίξουν στη θάλασσα με τα ρούχα.

Φροντίζατε πάντα  να στηρίζετε οικονομικά και κοινωνικά τους φοιτητές και τους  στρατευμένους, για όσους σας το ζήτησαν.

Δεν ξεχάσατε ποτέ ακόμα και εκείνους που έφυγαν πρόωρα από την επίγεια  ζωή…

Οι προσευχές σας και οι Θείες Λειτουργίες μαζί μας αποδείκνυαν αυτό κάθε ώρα και στιγμή.

Μας δώσατε πολλά και ήσασταν πάντα εδώ, πάντα κοντά μας και στις χαρές και  στις λύπες μας.

Σαν ένας ακόμα Πατέρας μας.

Για εσάς καθημερινή προτεραιότητα ήταν η Ενορία και τα μέλη της.

Δεν απαιτήσατε ως Εφημέριος ,αν και θα μπορούσατε, τη συνεργασία μας, την εμπιστοσύνη μας, την αγάπη μας, αλλά με την πάροδο του χρόνου, τα κερδίσατε όλα επάξια.

Θα μπορούσαμε να μιλάμε ώρες για σας ,να αναπολούμε ασταμάτητα όλα αυτά που σας  κάνουν ξεχωριστό για όλους εμάς ,αλλά γνωρίζουμε ότι  δεν σας αρέσει αυτό γιατί σας γνωρίσαμε ,σας ζήσαμε και είμαστε βέβαιοι ότι θα είσαστε πάντα  ΣΕΜΝΟΣ και ΤΑΠΕΙΝΟΣ!!!

Ακόμα και τώρα που διαβάζουμε όλα αυτά δυσκολευόμαστε να πιστέψουμε ότι είναι λόγια αποχωρισμού.

Γιατί το δύσκολο για μας  δεν είναι να αλλάξουμε εφημέριο, αλλά να αποχωριστούμε τον Πατέρα Πέτρο.

Θέλουμε όμως να γνωρίζετε ότι όπου και να πάτε δεν θα χάσετε ποτέ τη θέση που έχετε κερδίσει στις καρδιές μας.

Όλοι εμείς οι ενορίτες του Αγίου Παντελεήμονα σας ευχαριστούμε πολύ μέσα από τα βάθη της καρδιάς μας για όσα πολλά και ανεκτίμητα μας δώσατε, σας υποσχόμαστε ότι θα προσπαθήσουμε  να πορευόμαστε στο δρόμο της ζωής με τα Χριστιανικά Ιδανικά που εσείς μας δείξατε και σας ευχόμαστε ο Θεός Πατέρας, που τόσο αγαπάτε, να σας δίνει Υγεία και Δύναμη, να συνεχίσει να είναι δίπλα σας κάθε ώρα και στιγμή, ώστε  να οδηγεί και  να στηρίζει το Θεάρεστο έργο  της Ιερατικής ζωής σας.

ΠΑΝΤΑ ΑΞΙΟΣ!!!!

Τα θερμά χειροκροτήματα των παρόντων επιβεβαίωσαν τα θερμά λόγια που αναφέρθηκαν για τον π. Πέτρο!!!

Ακολούθησε το ευχαριστώ από την κ. Ανδριανή Ρούσσου εκ μέρους των μελών της Caritas  και του κ. Γιώργου Βουτσίνου εκ μέρους του Ενοριακού Συμβουλίου με αναμνηστικά δώρα που δόθηκαν στον π. Πέτρο.

Ακολούθησε μέσα σε κλίμα μεγάλης συγκίνησης το ευχαριστώ του π. Πέτρου ο οποίος δεν μπόρεσε  να συγκρατήσει τα δάκρυά του….

Κατόπιν η κ. Άννα Πρίντεζη καλωσόρισε τον π. Γιάννη λέγοντας:

Σεβαστέ π. Γιάννη, αποδεχόμενος, με Αγάπη προς την Εκκλησία, τη νέα σας αποστολή της Ιερατικής σας ζωής, έρχεστε στην Ενορία μας να προσφέρετε τις υπηρεσίες σας.

Πλημυρισμένοι από ανάμικτα συναισθήματα σας καλωσορίζουμε στην Ενορία του Αγίου Παντελεήμονα στο Φοίνικα.

Όλοι εμείς οι Ενορίτες είμαστε πρόθυμοι να συνεργαστούμε και να είμαστε δίπλα σας σε ότι μας χρειασθείτε.

Ευχόμαστε ο Θεός Πατέρας που με στοργή φροντίζει το λαό του και με αγάπη τον κυβερνά, να σας κατευθύνει με τη Θεία Του δύναμη ,να είσαστε ο καλός ποιμένας για το ποίμνιό σας!!!  Καλώς Ορίσατε!!!

Κατόπιν ο κ. Πέτρος Μαραγκός εκ μέρους του Ενοριακού Συμβουλίου έδωσε ανθοδέσμη στον π. Γιάννη.

Τέλος ο π. Γιάννης αφού αναφέρθηκε στην από χρόνια γνωριμία και συνεργασία με τον π. Πέτρο ,ευχήθηκε όσα όμορφα άκουσε για τον π. Πέτρο να τα θυμούνται για καιρό οι Ενορίτες και να μην τα ξεχάσουν, ενώ για εκείνον ΚΑΙ τους Ενορίτες του Φοίνικα ευχήθηκε ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΜΕ!!!!!

Ο Σεβασμιότατος έκλεισε την τελετή εκφράζοντας τη μεγάλη χαρά του για την Αγάπη που άκουσε και εξέφρασαν οι Ενορίτες του Φοίνικα και τα θερμά χειροκροτήματα για τον π. Πέτρο, την οποία κατέκτησε με τη δική του παρουσία και το δικό του χαρακτήρα.

Και ολοκλήρωσε λέγοντας ότι ο κάθε Ιερέας έχει τα δικά του χαρίσματα, το δικό του χαρακτήρα ,τον δικό του τρόπο ζωής ,το δικό του τρόπο που ποιμαίνει και ο π.Πέτρος είναι ένας πολύ καλός Ιερέας. Ομοίως και ο π.Γιάννης έχει τα δικά του χαρίσματα που είναι πολλά και μετά την Ενορία Ευαγγελίστριας έρχεται κοντά σας για να τον χαρείτε και εσείς!!!

Μετά την Ευλογία του Σεβασμιοτάτου το Ενοριακό Συμβούλιο πρόσφερε γλυκά και αναψυκτικά στους παρισταμένους!!!

Οι ευχές όλων μας συνοδεύουν τους 2 εκλεκτούς Ιερείς μας και ο Ύψιστος να  να είναι δίπλα τους κάθε ώρα και στιγμή ώστε  να μπορέσουν ανανεωμένοι να συνεχίσουν το Θεάρεστο Έργο τους.

Λεονάρδος Ιωάν.Βαμβακάρης

Comments are closed.