Τελετή παιδιών στη Βάρη – Μελέτη του Πάθους και της Ανάστασης του Ιησού Χριστού

Published on: 11 Απριλίου 2017

Filled Under: Σύρος

Views: 1372

Tags: , ,

Ο Ιησούς όμως είπε:
«Αφήστε τα παιδιά και μην τα εμποδίζεται να ‘ρθουν κοντά μου,
γιατί η Βασιλεία του Θεού ανήκει σε ανθρώπους που είναι σαν κι αυτά».
Κι αφού τα ευλόγησε, έφυγε από ‘κει. Ματ. 19.14-15

 

Το Σάββατο το πρωί, 8 Απριλίου 2017, 11.00-12.00, πραγματοποιήθηκε  στον ενοριακό Ναό της Αμιάντου Συλλήψεως της Βάρης, ο Δρόμος του Σταυρού, για τα παιδιά των δύο Κατηχητικών Κέντρων: του Αγίου Γεωργίου και του Αγίου Παύλου.

Εφέτος, έγινε μια ωραία ομαδική και διαφορετική τελετή προσευχής,  για την πραγματοποίηση της οποίας, εργάστηκαν  με πολλή αγάπη και πίστη, όλοι οι εμπλεκόμενοι, με το κατηχητικό έργο της τοπικής μας εκκλησίας. Το Κέντρο της τελετής, ήταν το Πάθος, ετοιμασμένο με τη βοήθεια του Θεού, για τις ανάγκες των παιδιών.

Η Κατηχητική Επιτροπή πρότεινε  τα κείμενα, τα παιδιά με τους Κατηχητές τους, όλη τη Σαρακοστή, εμβάθυναν το Πάθος και την Ανάσταση Του Κυρίου μας Ιησού Χριστού.

Κάθε τμήμα του Κατηχητικού, εμβάθυνε μια στιγμή του Πάθους. Έκαναν τη Δική τους Προσευχή, που ενσωματώθηκε στην Τελετή. Ετοίμασαν  χειροτεχνίες, που πρόσφεραν στα πόδια του Εσταυρωμένου και κατασκευές  και ζωγραφιές που  στόλισαν την έκθεση της αίθουσας.

Ξεκινήσαμε από την είσοδο του Ναού, όπου ο Επίσκοπος μας μίλησε ,για τη θριαμβευτική είσοδο του Ιησού στα Ιεροσόλυμα. Τα παιδιά σε ανάμνηση αυτής της τελετής, έλαβαν ένα κλαδί  ελιάς και ψέλνοντας τον ύμνο «Τα έργα των χεριών σου Κύριε, πόσο είναι θαυμαστά…» μπήκαν κατά τάξεις στο Ναό» Μελετήσαμε το Τριήμερο του Πάθους του Ιησού, Το Μυστικό Δείπνο, όπου ο Ιησούς μας πρόσφερε το Σώμα Του και το Αίμα Του, λίγο πριν το Σταυρικό του Θάνατο, για τα δικά μας λάθη και Αμαρτίες και την ένδοξη ΑΝΑΣΤΑΣΗ Του, για να πιστέψουμε σε  Εκείνον.

Υπήρχε μεγάλη συμμετοχή παιδιών,  από όλες τις ενορίες μας, τα οποία συμμετείχαν σε όλη τη διάρκεια της τελετής.. με μεγάλη κατάνυξη, ενεργή συμμετοχή και ησυχία.

Ο Επίσκοπός μας,  μιλούσε με απλά λόγια στα παιδιά. Τα παιδιά ενθουσιασμένα απαντούσαν στις ερωτήσεις του.

Μια Παρουσίαση,  στην οποία εμφανιζόταν όλη η τελετή, βοήθησε στη λατρευτική εκδήλωση. Τα παιδιά μαζί με τους κατηχητές τους, συμμετείχαν στην τελετή.

Όλα έγιναν με μεγάλη τάξη, και συντονισμό. Υπήρχε ομαδικό πνεύμα και φώτιση του Αγίου Πνεύματος , το οποίο επικαλεστήκαμε στην αρχή της τελετής μας. Όλοι αισθανόταν, ότι ήταν η  δική τους τελετή, που είχαν βοηθήσει ….Τα παιδιά με τη βοήθεια του μουσικού Νίκου Ρούσσου, των ιερέων και των κατηχητών, έψελναν τους ύμνους, που είχαν μάθει κατά τη διάρκεια της χρονιάς.

Σε κάθε στιγμή του Πάθους, 2 παιδιά με την κατηχήτριά τους , διάβαζαν την ομαδική προσευχή που είχαν ετοιμάσει. Όλοι παρακολουθούσαν από την οθόνη . Στο τέλος, πρόσθεταν στα πόδια του Ιησού την Προσευχή τους.

Τη Στιγμή που μελετήσαμε το θάνατο του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, όλα τα παιδιά με τάξη σηκώθηκαν, πήγαν μπροστά στο ιερό όπου έγινε ΣΤΑΥΡΟΠΡΟΣΚΗΝΗΣΗ, και πρόσφεραν στον Ιησού, προσθέτοντας  στο καλάθι, το «Κλαδί ελιάς», που έλαβαν κατά την είσοδο στο Ναό, όπου μελετήσαμε την είσοδο του Ιησού στα Ιεροσόλυμα.

Η τελευταία Στιγμή που μελετήσαμε είναι η ΑΝΑΣΤΑΣΗ του ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ.

(Κι αν ο Χριστός δεν έχει αναστηθεί, τότε το Κήρυγμά μας είναι χωρίς νόημα το ίδιο και η πίστη σας Προς Κορινθίους Α΄15.14)

Ο Επίσκοπος κάλεσε τα παιδιά, τους κατηχητές, τους γονείς, να κάνουν ανανέωση των υποσχέσεων του Βαπτίσματός μας.

Όλοι μαζί Απαντούσαν: Πιστεύω εις Σε Θεέ. Πιστεύω εις Σε (Ψάλλοντας)

Στο τέλος τα παιδιά έλαβαν ένα μικρό σελιδοδείκτη ενθύμιο της τελετής που με μεγάλη ευλάβεια παρακολούθησαν.  Ελπίζουμε να δούμε τα παιδιά μας και στις τελετές της εκκλησίας,  που γίνονται όλη την ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ, αλλά και κάθε Κυριακή, στις ενορίες τους. Ο ΘΕΟΣ,  να φωτίζει και να ενδυναμώνει την κάθε οικογένεια, αλλά και όλους εμάς,  που προσπαθούμε να είμαστε μάρτυρες του Ευαγγελίου, για να έλθει η Βασιλεία του Θεού, στις καρδιές όλων των ανθρώπων.

ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΑΓΙΟ ΠΑΣΧΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ

Comments are closed.