Τα βιβλία της Chiara Lubich στη Σύρο – Γνωριμία με το Κίνημα των Focolare

Published on: 28 Μαρτίου 2015

Filled Under: Σύρος

Views: 1158

Tags:

«Η ελπίδα είναι μεγάλη αρετή.
Γιατί ορισμένες φορές δεν είμαστε γεμάτοι χαρά; Γιατί μας συσκοτίζουν πόνοι, δάκρυα στεναχώριες; Επειδή μας λείπει η ελπίδα.
Αν το καλοσκεφτούμε και ρίξουμε μια ματιά, έστω και φευγαλέα και πανοραμική στο Ευαγγέλιο, η ελπίδα είναι το φως που το χαρακτηρίζει, μαζί με τη γεμάτη εμπιστοσύνη προσμονή των θείων επαγγελιών, των οποίων το ίδιο το Ευαγγέλιο είναι ο θησαυρός.
Για να ανανεώσουμε τη χριστιανική μας ζωή, για να της δώσουμε το αγνό εκείνο χαμόγελο των νηπίων του Ευαγγελίου, έχουμε άμεσα ανάγκη από αυτή την αρετή και να τη βιώνουμε με καρτερικότητα.
«Ο Θεός της ελπίδας». Έτσι αποκαλεί ο Απόστολος Παύλος τον Κύριο. Ναι, είναι ακριβώς έτσι. Ο αληθινός, ο μοναδικός Θεός «να σας γεμίσει με κάθε λογής χαρά και ειρήνη». Αυτά τα δύο λείπουν από τον κόσμο. Αυτά είναι τα δώρα που ο χριστιανός πρέπει να δώσει στον κόσμο.»

Chiara Lubich από το βιβλίο της ΜΑΘΕ ΝΑ ΧΑΝΕΙΣ

 

Με πρωτοβουλία της Καθολικής Επισκοπής Σύρου, παρουσιάστηκαν και στη Σύρο, το Σάββατο 28 Μαρτίου, στην κατάμεστη από κόσμο, αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, τα μεταφρασμένα στα ελληνικά, βιβλία της ιδρύτριας του Κινήματος των Focolare, Chiara Lubich, «Μάθε να χάνεις» και «Μελέτες – Πνευματικοί Στοχασμοί», εκδόσεις του Ινστιτούτου Ανθρωπιστικών Επιστημών των Πατέρων Ιησουιτών.

 

Chiara-Lubich-2

 

Τα βιβλία περικλείουν μέσα τους ένα πολύ μικρό μέρος σκέψεων και στοχασμών, της ιδρύτριας του Κινήματος Focolare, με 2,5 εκατομμύρια μέλη ανά τον κόσμο, και για την οποία, οι μεγαλύτερες θρησκείες του κόσμου, με τις οποίες είχε έρθει σε επαφή, πριν το θάνατό της, και καθ’όλη την διάρκεια της ζωής της, αναγνωρίζουν ως Πρέσβειρα διαλόγου, ειρήνης και αδελφοσύνης σε όλο τον κόσμο..

Τα «βιβλία αγάπης» που έγιναν γνωστά σε όλο τον κόσμο και τα οποία περιέχουν σκέψεις της Chiara αλλά και βιώματα ζωής, παρουσίασαν σε στρογγυλή τράπεζα, ο Σεβ.Επίσκοπος Πέτρος Στεφάνου, ο Ιησουίτης Θεολόγος π.Θεόδωρος Κοντίδης, ο Αρχιμανδρίτης Ιγνάτιος Σωτηριάδης, γραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας για τις διορθόδοξες και διαχριστιανικές σχέσεις, το μέλος του Κινήματος Predy Pizzo καθώς και το μέλος του Κινήματος Αναστασία Βαρθαλίτη, η οποία έκανε μια ομολογουμένως «κατάθεση ψυχής», για τον τρόπο με τον οποίο γνώρισε το Κίνημα των Focolare, πώς έγινε μέλος του, αλλά κυρίως τα οφέλη που έχει αποκομίσει από την εμπειρία της αυτή, που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «εμπειρία ζωής» για την ίδια, καθώς σε δύσκολες και αποφασιστικές στιγμές της ζωής της μέσα στην οικογένεια, τα λόγια της Chiara Lubich μέσα από τα βιβλία της, οι εμπειρίες μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του Κινήματος στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ήταν «οδηγός» και έδρασαν καταλυτικά γι αυτήν.

Την εμπειρία της επίσης από το Κίνημα κατέθεσε (μέσω μεταφράστριας) και η Predy Pizzo, η οποία είχε την τύχη και τη χαρά να γνωρίσει από κοντά την Chiara Lubich, να την ζήσει και να μάθει από εκείνη, δηλώνοντας χαρούμενη αλλά και αφήνοντας να φανεί πόσο άλλαξε τη ζωή της, η εμπειρία της αυτή με το κίνημα Focolare.

Το συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε ο εκπαιδευτικός φιλόλογος Ιωάννης Τζαγάκης ενώ χαιρετισμό απηύθυναν εκ μέρους της Ορθοδόξου Εκκλησίας ο π.Κωνσταντίνος Κοντός, ο οποίος διάβασε μήνυμα του Σεβ. Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωροθέου Β’ καθώς και ο Επίσκοπος πρώην Σύρου Σεβ. Φραγκίσκος Παπαμανώλης.

Όλη η εκδήλωση ενέπνεε πνευματικότητα και θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως προετοιμασία πριν το Πάσχα, αφού πολύ εύστοχα πραγματοποιήθηκε μία εβδομάδα σχεδόν πριν την Κυριακή των Βαΐων και την έναρξη της Μεγάλης Εβδομάδας.

Άλλωστε τα βιβλία αυτά και το Κίνημα των Focolare πρεσβεύουν την αγάπη, την αλληλεγγύη, τον οικουμενισμό, την αδελφοσύνη, την προστασία του περιβάλλοντος, αρχές και αξίες που δίνουν το στίγμα του χριστιανισμού σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης.

Κατά τον χαιρετισμό του ο Σεβ.Επίσκοπος Πέτρος, ευχαρίστησε θερμά τα μέλη του Κινήματος των Focolare για την πρωτοβουλία τους να μεταφράσουν τα δύο αυτά βιβλία στα ελληνικά, ενώ «αποκάλυψε» και την γνωριμία του μαζί τους, ενόσω ήταν εφημέριος στην Ποσειδωνία, καθώς τα καλοκαίρια μέλη του κινήματος παραθέριζαν στη Σύρο και επισκέπτονταν τον ενοριακό ναό του Αγ.Πέτρου για τις πνευματικές τους ανάγκες, έτσι του δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσει περισσότερο και καλύτερα το κίνημα Focolare, να κουβεντιάσει μαζί τους και να μοιραστεί πνευματικές εμπειρίες. Άλλωστε, κύριο χαρακτηριστικό του Κινήματος είναι το μοίρασμα των πνευματικών και υλικών αγαθών.

Επίσης ο Σεβασμιώτατος τόνισε την ανάγκη του σημερινού σύγχρονου ανθρώπου να εμβαθύνει την πίστη του και την πνευματικότητά του, και να αναζητήσει το μονοπάτι της αγάπης που οδηγεί στο Θεό, διαμέσου των αδελφών μας.

Τελευταίος χαιρέτησε την εκδήλωση ο Επίσκοπος πρώην Σύρου Σεβ.Φραγκίσκος Παπαμανώλης, ο οποίος «αποκάλυψε» ότι κατά την δική του επισκοπική ποιμαντορία, είχε πολλάκις προσκαλέσει και παρακαλέσει μέλη του Κινήματος Focolare να έρθουν στη Σύρο, προκειμένου να συνεισφέρουν με τη ζωή και το έργο τους, στις ανάγκες της τοπικής Εκκλησίας, ευχόμενος αυτό να γίνει στο μέλλον.

Όσοι και όσες ενδιαφέρονται να αποκτήσουν κάποιο από τα δύο βιβλία, ή και τα δύο, της Chiara Lubich, μπορούν να απευθύνονται στους κατά τόπους εφημέριους των ενοριών.

 

 

Comments are closed.