Συνάντηση των Μελών του ΔΣ του Συνδέσμου, με Μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου στο Παρίσι «Μεράκι»

Published on: 6 Αυγούστου 2017

Filled Under: Σύρος

Views: 348

Tags:

Τη Δευτέρα, 24 Ιουλίου 2017, είχαμε την τιμή και τη χαρά να συναντηθούμε με 13 Μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου στο Παρίσι – Γαλλίας «Μεράκι», με επικεφαλής τον κ. Νικόλαο Πίτσο, Λέκτορα Iστορίας Institut Catholique d’ Etudes Superieures, o οποίος είναι από τα πρώτα τρία Μέλη που ίδρυσαν το Σύλλογο. Μαζί ήταν και η κα Vicky Haut, και εκείνη μεταξύ των τριών πρώτων ιδρυτικών Mελών. Η συνάντηση έγινε μετά από επιθυμία του Συλλόγου να γνωρίσουν τα Μέλη του την ιστορία και τη δράση του Συνδέσμου.

Το πρωΐ ο Πρόεδρος και όλα τα Μέλη του Διοικητικού μας Συμβουλίου, υποδεχτήκαμε τους αγαπητούς μας επισκέπτες στην αίθουσα συνεδριάσεων της Καθολικής Επισκοπής Σύρου, στην Ερμούπολη, την οποία μας παραχώρησε για τη συνάντηση αυτή ο Σεβασμιότατος Επίσκοπός μας πατέρας Πέτρος Στεφάνου, τον οποίο θερμά ευχαριστούμε.

Στην αρχή, ο Υπεύθυνος του Συλλόγου «Μεράκι» κ. Νικόλαος Πίτσος, αφού ευχαρίστησε το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου για την αποδοχή του αιτήματός τους πραγματοποίησης της συνάντησης, αναφέρθηκε στο ιστορικό του Συλλόγου, με παράλληλη αναφορά στο σκοπό της εξαήμερης επίσκεψής τους στη Σύρο. Σε γενικές γραμμές ο κ. Πίτσος, είπε:

Σκοπός του Πολιτιστικού Συλλόγου στο Παρίσι «Μεράκι», που ιδρύθηκε το έτος 2012, είναι η οργάνωση μαθημάτων σε Γάλλους για την ιστορία και την επικαιρότητα της ελληνικής κοινωνίας και η γνωριμία με το παρελθόν και το παρόν διαφόρων περιοχών στην Ελλάδα. Έτσι, από τη μια ανακαλύπτουμε τους τόπους μνήμης και από την άλλη πραγματοποιούμε επαφές με Φορείς της Κοινωνικής και Πολιτιστικής ζωής. Για την επίτευξη αυτών των στόχων μας, κάθε χρόνο οργανώνουμε ταξίδια στην Ελλάδα για τη γνωριμία των Μελών μας με μια από τις πόλεις της. Σε κάθε επίσκεψή μας συναντούμε εκπροσώπους Πολιτιστικών Συλλόγων της πόλης που επισκεπτόμαστε και Φορείς της τοπικής Κοινωνίας, όπως γίνεται εφέτος με την επίσκεψή μας στο όμορφο Νησί σας, το οποίο μπορούμε να πάρουμε ως παράδειγμα για τις καταστάσεις με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπο ένα Νησί με την υπάρχουσα οικονομική κρίση στην Ελλάδα. Επίσης οργανώνουμε Διαλέξεις και Σεμινάρια, που σχετίζονται με την ιστορία της Ελλάδας. Ο Σύλλογός μας έχει έδρα το Παρίσι και σήμερα αριθμεί 50 Μέλη που κατοικούν στις πόλεις Παρίσι και Τουρ.

Ο Πρόεδρος κ. Ισίδωρος Σαλάχας, εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου, καλωσόρισε τα Μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου «Μεράκι», τους ευχήθηκε επιτυχία στο σκοπό της επίσκεψής τους στη Σύρο και τα ευχαρίστησε για το ενδιαφέρον τους για τη Χώρα μας, με την οργάνωση αξιόλογων δραστηριοτήτων τους, αλλά και για την πρωτοβουλία τους, την οποία ο Σύνδεσμος ιδιαιτέρως εκτιμά, να συναντηθούν με τα Μέλη του Διοικητικού μας Συμβουλίου. Αφού παρουσίασε τα Μέλη του Συμβουλίου του Συνδέσμου, όπως έκανε μετά και ο επικεφαλής του Συλλόγου για τα παρόντα Μέλη του, ακολούθησε εγκάρδια συζήτηση στο πλαίσιο της αλληλογνωριμίας μεταξύ των εκπροσώπων των δυο Φορέων. Αναφερόμενος, συνοπτικά, στο Σύνδεσμο, ο Πρόεδρος είπε:

Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Καθολικών Σύρου είναι Σωματείο αναγνωρισμένο από την Πολιτεία και κατά την πολυετή λειτουργία του έχει στο ενεργητικό του μια ουσιαστική και πολυδιάστατη δράση, συμμετέχοντας έμπρακτα στο Θρησκευτικό, Πνευματικό, Κοινωνικό και Πολιτιστικό γίγνεσθαι της Σύρου.

Ιδρύθηκε στις 6 Ιουνίου 1921 με την επωνυμία «ΟΜΙΛΟΣ ΣΥΡΟΥ ΤΗΣ “ΕΝΩΣΕΩΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΘΟΛΙΚΩΝ». Το 1929, με απόφαση των τότε Μελών του, μετονομάστηκε σε Σύνδεσμο Ελλήνων Καθολικών Σύρου, και με την αριθ. 388 / 16-8-1929 απόφαση του Δικαστηρίου των Πρωτοδικών Σύρου, εγκρίθηκε το Καταστατικό του Σωματείου με την ονομασία «ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΘΟΛΙΚΩΝ ΣΥΡΟΥ».

Έχει έδρα την Ερμούπολη-Σύρου και το Γραφείο του στεγάζεται στο κτίριο της Καθολικής Επισκοπής, στην οδό Γεωργίου Παπανδρέου 15.

Τη χρήση του Γραφείου, έχει παραχωρήσει δωρεάν στο Σύνδεσμο, από πολλά χρόνια τώρα, ο Καθολικός Επίσκοπος, πρώην Σύρου, Σεβασμιότατος πατέρας Φραγκίσκος Παπαμανώλης.

Ο Σύνδεσμος σήμερα αριθμεί περί τα 200 ενεργά Μέλη, από όλες τις περιοχές της Σύρου, και το Διοικητικό του Συμβούλιο το συγκροτούν τα εξής 7 Μέλη:

1.- Ισίδωρος Σαλάχας του Γεωργίου – Πρόεδρος
2.- Ιμάντ Χάνα – Μανωλάς του Κάνεμ – Αντιπρόεδρος
3.- Μαρία – Λουΐζα Ρούσσου του Γιαννούλη – Γενική Γραμματέας
4.- Μαρία Βουτσίνου σύζυγος του Φραγκίσκου – Ειδική Γραμματέας
5.- Νικόλαος Ρούσσος του Ιωάννου – Ταμίας
6.- Πέτρος Ρούσσος του Βενεδίκτου – Αρμόδιος για τις Εκδηλώσεις και
7.- Λεονάρδος Παλαιολόγος του Ιωσήφ – Αντιπρόσωπος του Συνδέσμου στην Ομοσπονδία Συνδέσμων Ελλήνων Καθολικών.

Οι σκοποί του Συνδέσμου είναι πολλοί, με ξεχωριστή σημασία και σπουδαιότητα ο καθένας, όπως επίσης πολλά είναι και τα μέσα και οι τρόποι υλοποίησής τους. Οι στόχοι και οι προοπτικές του Συνδέσμου καθορίζονται από τα όσα προβλέπονται στο Καταστατικό του και από τις κατευθυντήριες γραμμές που χαράσσει η Γενική Συνέλευση των Μελών του. Κυρίως, όμως, με την καθοδήγηση του Διοικητικού του Συμβουλίου, του οποίου τα Μέλη ασκούν τη Διοίκηση με ζήλο και υπευθυνότητα, προσφέροντας πολυσήμαντες ανιδιοτελείς υπηρεσίες. Στόχος μας, οι ποικίλες δραστηριότητες του Συνδέσμου καθ΄όλη τη διάρκεια του έτους, να καταλαμβάνουν ένα ευρύ χώρο Θρησκευτικών, Πνευματικών και Κοινωνικών θεμάτων, όπως και θεμάτων Πολιτιστικού και Ψυχαγωγικού ενδιαφέροντος, και όλα να αποβαίνουν προς όφελος των Μελών του Συνδέσμου, της Εκκλησίας, της Πολιτείας, της Οικογένειας και γενικά της Συριανής Κοινωνίας.

Το λόγο πήραν μετά, από το Σύνδεσμο οι κ.κ. Λεονάρδος Παλαιολόγος και Πέτρος Ρούσσος και από το Σύλλογο η κα Vicky Haut, που αναφέρθηκαν σε επί μέρους δραστηριότητες του Φορέα τους, ενώ από άλλα Μέλη υπήρξαν εκατέρωθεν ερωτήσεις και απαντήσεις, γύρω από τους στόχους και τις προοπτικές της κάθε πλευράς.

Στον Πολιτιστικό Σύλλογο «Μεράκι», καθώς και στον επικεφαλής του κ. Νικό-λαο Πίτσο, δόθηκε το Μετάλλιο του Συνδέσμου.

Επίσης στο Σύλλογο δόθηκαν βιβλία που αναφέρονται στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στην Άνω Σύρο και στο Ναό της Ευαγγελίστριας στην Ερμούπολη και επίσης το δίτομο Λαογραφικό βιβλίο «Συριανές Σελίδες», ένα σημαντικότατο για τον Τόπο μας Έργο του αείμνηστου Συριανού Λογοτέχνη και Δημοσιογράφου Μιχαήλ Πέτρου Στεφάνου. Στο καθένα από τα Μέλη του Συλλόγου «Μεράκι» δόθηκε το Καταστατικό του Συνδέσμου.

Προσφέρθηκαν από το Σύνδεσμο κεράσματα με τα Συριανά προϊόντα – λουκούμι και χαλβαδόπιττα -, που συνοδεύτηκαν από αναψυκτικά και με ποτό μαστίχα.

Κατά τον αποχαιρετισμό μας και ενώ ανταλλάσσαμε ευχές να ξαναβρεθούμε σύντομα, ο κ. Νικόλαος Πίτσος υποσχέθηκε ότι ο Σύλλογός τους θα προσπαθήσει να οργανώσει την επόμενη συνάντησή μας στη Γαλλία, υπόσχεση και συνάμα ευχή, την οποία επιδοκίμασαν τα Μέλη του Συμβουλίου του Συνδέσμου.

Όλοι εκφράσαμε τον ενθουσιασμό μας και τη βαθειά μας ικανοποίηση για την εξαιρετική και ζεστή φιλική ατμόσφαιρα που επεκράτησε κατά την ενδιαφέρουσα αυτή συνάντηση των Μελών του Πολιτιστικού Συλλόγου στο Παρίσι «Μεράκι» και του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Ελλήνων Καθολικών Σύρου.

Μαρία-Λουΐζα Γ. Ρούσσου
Γενική Γραμματέας του Συνδέσμου

Comments are closed.