Συνάντηση Ιανουαρίου «Σχολείου Οικογένειας»

Published on: 9 Ιανουαρίου 2020

Filled Under: Σύρος

Views: 145

Tags:

Το Σχολείο Οικογένειας Σύρουτο οποίο στηρίζει και η Καθολική Επισκοπή Σύρου, συνεχίζει τις συναντήσεις του και καλεί και νέα μέλη στην όμορφη και εποικοδομητική παρέα του.

Όπως αναφέρει στο μήνυμα του ο Συντονιστής της συνάντησης π. Μελέτιος Ζαχαρόπουλος:

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Ο καινούργιος χρόνος ήλθε, αλλά και δεν ήλθε.

Ήλθε, με την έννοια ότι αυτό που έχει κατασκευάσει το ανθρώπινο μυαλό, δηλαδή αλλαγή σ’ έναν αριθμό στο ημερολόγιο, ήλθε. Απλά μια αλλαγή στην μέτρηση. Τα ημερολόγια από τα βάθη των αιώνων είναι ανθρώπινες κατασκευές για να μπορούμε να συνεννοούμαστε και να οργανώνουμε την καθημερινότητά μας στον πλανήτη που βρισκόμαστε ενσαρκωμένοι. Είναι μονάδες μέτρησης. Μ’ αυτήν την έννοια, ναι, ήλθε. Ένας άλλος αριθμός ήλθε. Αλλά ρεαλιστικά τίποτα δεν ήλθε. Στην πραγματικότητα ο νέος χρόνος είναι κάτι που δεν υπάρχει, δεν είναι κάποια υπαρκτή οντότητα, και πολύ λιγότερο δεν κουβαλάει μαζί της ούτε ωραία δώρα, ούτε άσχημα πράγματα. Για να γίνω πιο κατανοητός: Αυτό που γίνεται κάθε χρόνο την ίδια χρονική στιγμή είναι ένα τεράστιο ….τίποτα. Μιλάμε απλά για μια μονάδα μέτρησης, όπως υπάρχει τρόπος μέτρησης τού βάρους, μονάδα μέτρησης των διαστάσεων, μονάδα μέτρησης τής πυκνότητας, κ.ο.κ. Μια τέτοια μονάδα μέτρησης τού χρόνου είναι και το έτος, ο μήνας, η βδομάδα, η ημέρα, η ώρα και οι υποδιαιρέσεις της.

Οι ευχές για τον “νέο χρόνο” μου φαίνονται το λιγότερο αστείες. Γιατί να μην λέμε, παραδείγματος χάριν, εύχομαι το κιλό (μονάδα μέτρησης τού βάρους, και από μόνο του μια αφηρημένη έννοια) να σάς χαρίσει ένα τέλειο σώμα; Ή σάς εύχομαι, το μέτρο, (μονάδα μετρήσεως των διαστάσεων), να σάς χαρίσει το ύψος που επιθυμεί η ψυχή σας.

Και όμως για την μονάδα μετρήσεως τού χρόνου, λέμε διάφορα φαιδρά: Σάς εύχομαι ο καινούργιος χρόνος να σας φέρει…. Σaς εύχομαι ο καινούργιος χρόνος να φέρει ειρήνη.. ή υγεία, ή έναν καλό σύντροφο, ή χαρά, ή οτιδήποτε άλλο. Η έμφαση όμως είναι στην ψευδαίσθηση και την δεισιδαιμονία ότι, κάποιος, έξω από σένα, θα σού χαρίσει πράγματα, θα σού αλλάξει τη ζωή επί τα βελτίω, και μάλιστα, χωρίς να κουνήσεις το δακτυλάκι σου, χωρίς καμία δική σου προσωπική ευθύνη,

Τα γράφω όλα αυτά και τα μοιράζομαι μαζί σας, αγαπητοί μου φίλοι και φίλες, διότι απλά, θέλω να σάς υπενθυμίσω κάτι που ξέρετε ήδη πολύ καλά. Αλλά επειδή όλοι έχουμε την τάση να βαριόμαστε να αναλαμβάνουμε την ευθύνη τής πορείας τής ζωής μας, τα “ξεχνάμε” γιατί είναι πιο εύκολο κάποιος ή κάτι έξω από μένα να κάνει την λάτζα…. Να δρα μαγικά…. Να μου φέρνει ωραία πράγματα,… Ο καινούργιος χρόνος, τα άστρα, η θεά τύχη, το λαχείο, ένας άλλος άνθρωπος κλπ.. κλπ.

Μοιράζομαι μαζί σας αλήθειες που ήδη γνωρίζετε. Μέσα σ ‘αυτό το πανδαιμόνιο ευχών, ευχών και πάλι ευχών, υπενθυμίζω και ξαναφρεσκάρω πρώτα στον εαυτό μου και μετά σε σάς, αγαπητοί φίλοι και φίλες, υποσχέσεις που, λίγο ή πολύ, έχουμε όλοι δώσει στον εαυτό μας:

Ας είμαι πιο ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ για το τι κάνω εγώ με τον εαυτό μου. (Με τον χρόνο μου, με την υγεία μου, με την διατροφή μου, με την τροφοδοσία της ψυχής μου).
Ας ΘΥΜΑΜΑΙ καλύτερα τα μαθήματα που μου έχει δώσει η ζωή. Αυτό το λέμε Σοφία.
Ας είμαι πιο ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΣ με τις επιλογές μου.
Ας είμαι πιο ΠΑΡΩΝ στο τώρα και να πάψω να ζω με το παρελθόν ή με το μέλλον.
Ας είμαι πιο ΕΥΓΝΩΜΩΝ όλο και πιο ευγνώμων, για όλα όσα μου έχει δώσει Πατέρας. Ας λέω πιο συχνά ευχαριστώ.
Ας είναι η κάθε μου στιγμή μια ευκαιρία για ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΩ Ν’ ΑΓΑΠΩ όλο και περισσότερο τούς ανθρώπους, τα ζώα, τα φυτά, όλη την δημιουργία, και κυρίως τον εαυτό μου.

Εμείς, το Σάββατο 11 Ιανουαρίου στις 18.15 που θα είναι η συνάντησή μας για τον τρέχοντα μήνα, θα ασχοληθούμε με αυτό το τελευταίο θέμα. Τι τέλος πάντων είναι η αγάπη για τον εαυτό μας.

Από την πλευρά μου αυτά τα ανωτέρω είναι οι ευχές μου προς όλες και όλες σας. Και δράττομαι της ευκαιρίας για να πω, ή μάλλον να σας ξαναπώ ένα τεράστιο ευχαριστώ. Προς όλους σας. για όλα όσα προσφέρουμε ο ένας στον άλλον, όλα αυτά τα χρόνια.¨Όμως, χωρίς την έμπνευση, την ευλογία και την στήριξη τού Επισκόπου μας και Πνευματικού μας Πατέρα, τού Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωροθέου, τίποτα δεν θα είχε γίνει. Τού οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπό μου και για την στήριξή του στο έργο αυτό.

Τέλος, η έκπληξη: Αν και είναι ακόμα νωρίς, δεν μπορώ να κρύψω την χαρά μου, γι’ αυτό και σάς το αποκαλύπτω από τώρα: Η ιδέα που είχαν κάποιοι για την τελετή λήξης τού Σχολείου Οικογένειας έγινε ευχαρίστως δεκτή από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας. Θα πραγματοποιηθεί στο νησί της Δήλου, την Κυριακή της Πεντηκοστής 7 Ιουνίου. Και φυσικά και με δική του συμμετοχή. Οι λεπτομέρειες θα οργανωθούν και θα ανακοινωθούν προοδευτικά.

Καλή συνάντηση, λοιπόν το Σάββατο 11 Ιανουαρίου στις 18.15. στην αίθουσα τού Μητροπολιτικού Ναού τής Μεταμορφώσεως.

Με όλη μου την αγάπη και ευγνωμοσύνη,
ο συντονιστής τού Σχολείου Οικογένειας Σύρου
π. Μελέτιος Ζαχαρόπουλος

Επίσης όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να γίνουν μέλη του σχολείου και επίσης, όποιος θέλει να γίνει μέλος στην σελίδα του σχολείου στο Facebook: www.facebook.com/groups/654276478035403 προκειμένου να ενημερώνεται για τις μελλοντικές συναντήσεις.

Comments are closed.