Συνάντηση ενοριακών συμβουλίων και θεσμών της Καθολικής Επισκοπής Σύρου

Η ετήσια συνάντηση όλων των μελών των ενοριακών συμβουλίων, των επιτροπών και των θεσμών της Καθολικής Επισκοπής Σύρου, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 29 Μαρτίου το απόγευμα, στο Ποιμαντικό Κέντρο «Άγιος Παύλος» στην Ποσειδωνία μετά από πρόσκληση του Σεβ/τατου Επισκόπου μας π.Πέτρου Στεφάνου.

Η συνάντηση αυτή έχει απολογιστικό χαρακτήρα του έργου που επιτελείται στην τοπική μας Εκκλησία, προς ενημέρωση των άμεσα εμπλεκομένων, οι οποίοι είναι οι συνεργάτες των εφημερίων μέσα στα ενοριακά συμβούλια, αλλά και μέσω των διαφόρων επιτροπών (Κατήχησης, Θείας Λατρείας κ.λ.π.) και θεσμών που λειτουργούν μέσα στα όρια της Καθολικής Επισκοπής Σύρου.

Συντονιστής και εισηγητής ήταν ο ίδιος ο Επίσκοπός μας π.Πέτρος, ο οποίος παρουσίασε επιγραμματικά τις ποιμαντικές δράσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, ή πρόκειται να αναπτυχθούν στην τοπική μας Εκκλησία, και οι οποίες έχουν ήδη παρουσιασθεί μέσω του σύντομου οδηγού παρουσίασης που έχει κυκλοφορήσει προς ενημέρωση των πιστών οι οποίοι αναζητούν πνευματική επιμόρφωση.

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στις αλλαγές που έγιναν στις ενορίες με τις τοποθετήσεις των εφημερίων, για τις οποίες τόνισε ότι πνέει άνεμος ανανέωσης στις ενορίες που τοποθετήθηκαν, ενώ επεσήμανε και τις μελλοντικές δράσεις που θα ακολουθήσουν τους επόμενους μήνες όπως την 8η Πανελλήνια Συνάντηση Κατηχητών, κινημάτων και άλλων που θα πραγματοποιηθεί 28-31/8 στη Σύρο καθώς και το αφιέρωμα στον Επίσκοπο Ανδρέα Κάργα για τα 400 χρόνια από το θάνατό του με έκθεση, επιστημονική ημερίδα και συναυλία που προγραμματίζονται μέσα στο καλοκαίρι.

Επίσης αναφέρθηκε και στην έκδοση της εγκυκλίου του Πάπα Φραγκίσκου «Η Χαρά της Αγάπης» η οποία μπορεί να αποτελέσει ένα πολύ καλό βοήθημα για κάθε οικογένεια που θέλει να ζήσει χριστιανικά και η οποία θα παρουσιαστεί επίσημα και αναλυτικά τον Οκτώβριο.

Στο δεύτερο μέρος της συνάντησης ο εφημέριος της Βάρης π.Πέτρος Κλιμ, από την Πολωνία, παρουσίασε τους λόγους για τους οποίους είναι πολύ σημαντικός ο εκκλησιασμός της Κυριακής, στηριζόμενος πάνω στα βασικά εδάφη της Κατήχησης της Καθολικής Εκκλησίας αλλά και του Κανονικού Δικαίου, που όσο κι αν φαίνονται αυστηρά είναι η αλήθεια και η ουσία της πίστης κάθε χριστιανού. Καθώς δεν αρκεί η ατομική προσευχή και να λέμε ότι πιστεύουμε, αλλά θα πρέπει να το μαρτυρούμε με τη ζωή και έργα μας μέσα στη οικογένεια της Εκκλησίας που είναι η ενορία. Σημαντική ήταν επ αυτού και η μαρτυρία της νεαρής Λούρδης Ξανθάκη, η οποία δημόσια και με θάρρος εξομολογήθηκε ΓΙΑΤΙ είναι σημαντική για εκείνη η συμμετοχή της στην Κυριακάτικη Θεία Λειτουργία και τα συναισθήματα που της γεννιούνται κάθε φορά που πλησιάζει να ακούσει το Λόγο του Θεού.

Τη δική του άποψη για τους 18 μήνες που υπηρετεί ως υπεφημέριος στις ενορίες Πάγου και Ποσειδωνίας έδωσε ο π.Κλαούντιο από τη Ρουμανία, ο οποίος μέσα από την εμπειρία που έχει αποκομίσει μέχρι τώρα παρουσίασε τις διαφορές και τις αντιφάσεις που υπάρχουν στη ζωή του χριστιανού που λέει ότι πιστεύει αλλά δεν το δείχνει και δεν συμμετέχει στη ζωή της Εκκλησίας.

Ακολούθως, απολογισμό των δράσεων, έκαναν ο π.Αντώνιος Βουτσίνος πρόεδρος της Κάριτας Σύρου, αναφέροντας όλα όσα έχουν γίνει στο φιλανθρωπικό τομέα της Εκκλησίας, καθώς η Κάριτας δεν είναι κάτι το ανεξάρτητο από την Εκκλησία, αλλά είναι η ίδια η Εκκλησία, η οποία εκφράζει την αγάπη και την συμπαράστασή της στους αναγκεμένους μέσα από τη οργάνωση αυτή.

Ο π.Πέτρος Κλιμ, υπεύθυνος για την νεολαία, παρουσίασε όσα έχουν γίνει για τους εφήβους του Γυμνασίου και τους νέους του Λυκείου μέσα από τα τμήματα που υπάρχουν παρουσιάζοντας σύντομα τις δράσεις τους.

Τέλος ένα σύντομο και συνοπτικό οικονομικό απολογισμό της Καθολικής Επισκοπής, παρουσίασε ο ίδιος ο Σεβ/τατος π.Πέτρος μέσα από τον οποίο φαίνεται για ακόμα μία φορά, πόσο έχει πλήξει η οικονομική κρίση που δοκιμάζει τη χώρα μας και την Καθολική Εκκλησία, καθώς τα έξοδα είναι εμφανώς αυξημένα έναντι των εσόδων με την ευχή το έλλειμμα που παρουσιάζεται να μπορέσει στο μέλλον να καλυφθεί.

Σ.ΔΟΥΡΑΤΣΟΥ

Comments are closed.