Συμβουλές για τους μπαμπάδες…

Published on: 25 Ιουνίου 2018

Filled Under: Εξωτερικές Ειδήσεις

Views: 312

Tags:

Πριν λίγες μέρες ήταν η Ημέρα του Πατέρα.

Στις μέρες μας υπάρχει ο κίνδυνος ο πατέρας να είναι απών σε μια οικογένεια. Όμως η πατρότητα είναι κάτι πολύ όμορφο. Ο πάπας Φραγκίσκος έχει μερικές συμβουλές για τους μπαμπάδες.

  1. Παίζεις με τα παιδιά σου; Ακούς τα παιδιά σου όταν σου μιλάνε; Ή μήπως είσαι ένας πατέρας αφοσιωμένος μόνο στη δουλειά, χάνοντας ό,τι είναι ουσιαστικό;
  2. Ένας πατέρας δεν θέλει τα παιδιά του να είναι φωτοτυπία του εαυτού του, αλλά να είναι σοφά και ελεύθερα. Να λες στα παιδιά σου: «Θα είμαι χαρούμενος κάθε φορά που θα ενεργείς με σοφία και θα συγκινούμαι κάθε φορά μου σ’ ακούω να μιλάς με ορθότητα». «Σε δίδαξα όσα δεν ήξερες, διόρθωσα τα λάθη που δεν έβλεπες. Σε βοήθησα να νιώσεις μια βαθιά αλλά διακριτική τρυφερότητα».
  3. Να προσφέρεις αυστηρότητα και σταθερότητα, αντί για προστασία και συνέργεια. Είναι καλύτερα να είσαι ένας παρεξηγημένος παρά ένας αδύναμος πατέρας. Ένας πατέρας γνωρίζει πολύ καλά ότι κοστίζει το να περάσει την κληρονομιά του: πόση απόσταση να κρατάει, πόσο επιεικής και πόσο σταθερός να είναι. Αλλά πόση παρηγοριά και αμοιβή λαμβάνει όταν τα παιδιά του τιμάνε αυτή την κληρονομιά! Είναι μια χαρά που ανταμείβει και ξεπερνά κάθε παρεξήγηση, και θεραπεύει κάθε πληγή.
  4. Να είσαι παρών στην οικογένεια, να είσαι κοντά στη σύζυγό σου και στα παιδιά σου. Ένας πατέρας που είναι παρών στην οικογένεια, πρέπει να μοιράζεται τα πάντα: χαρά και λύπη, ελπίδα και δυσκολίες. Και να παραμένει κοντά στα παιδιά του καθώς αυτά μεγαλώνουν: όταν παίζουν κι όταν πασχίζουν, όταν είναι ανέμελα και όταν είναι αγχωμένα, όταν μιλούν κι όταν σωπαίνουν, όταν τολμούν κι όταν φοβούνται, όταν παραστρατούν κι όταν ξαναβρίσκουν το δρόμο τους.
  5. Ένας πατέρας παρών, δεν είναι απαραίτητα ένας πατέρας που διαρκώς κρατάει τον έλεγχο! Οι μπαμπάδες που θέλουν να ελέγχουν τα πάντα, δεν σέβονται τα παιδιά τους και δεν τα αφήνουν να αναπτυχθούν.
  6. Ένας καλός πατέρας είναι ένας πατέρας με υπομονή. Θυμήσου την παραβολή του άσωτου υιού, ή του ευσπλαχνικού πατέρα, που βρίσκουμε στο Ευαγγέλιο κατά Λουκά ( 15: 11-32). Πόση αξιοπρέπεια και τρυφερότητα υπάρχει στην προσμονή εκείνου του πατέρα που περιμένει στην πόρτα το γιο του να επιστρέψει! Οι μπαμπάδες πρέπει να έχουν υπομονή. Συχνά, δεν γίνεται τίποτα περισσότερο από το να περιμένει κανείς. Να προσεύχεται και να περιμένει με υπομονή, τρυφερότητα, μεγαλοψυχία και ευσπλαχνία.
  7. Να ξέρεις πώς να συγχωρείς και να μην ταπεινώνεις, αλλά χωρίς να είσαι αδύναμος ή να εφησυχάζεις. Ένας καλός πατέρας ξέρει πώς να περιμένει και πώς να συγχωρεί από τα βάθη της καρδιάς του. Φυσικά, γνωρίζει και πώς να διορθώνει με σταθερότητα: δεν είναι υποτακτικός ή συναισθηματικός. Ένας πατέρας που ξέρει πώς να διορθώνει χωρίς να ταπεινώνει, είναι αυτός που ξέρει πώς να προστατεύει χωρίς να χαρίζεται.
  8. Το «Πάτερ ημών» υλοποιείται μέσα στην πατρότητα που συγχωρεί τις αποτυχίες. Χωρίς τη χάρη που έρχεται από τον Πατέρα στους Ουρανούς, οι μπαμπάδες χάνουν το θάρρος τους και εγκαταλείπουν. Αλλά τα παιδιά χρειάζονται να βρουν έναν πατέρα που να τα περιμένει όταν επιστρέφουν μετά την αποτυχία τους. Θα κάνουν τα πάντα για να μην το παραδεχθούν, να μην το δείξουν, αλλά το χρειάζονται. Και το να μην βρίσκουν τον πατέρα να τα περιμένει, ανοίγει πληγές που δύσκολα θεραπεύονται.

-Πάπας Φραγκίσκος (από δύο ομιλίες του το 2015)

(Από τη σελίδα Πνευματική γωνιά Ιησουίτες στο facebook)

Comments are closed.