Συμβουλές για να ζεις ευτυχισμένος από τον Πάπα Φραγκίσκο

Published on: 6 Αυγούστου 2018

Filled Under: Αρθρογραφία

Views: 487

Tags:

  1. Ζήσε και άσε τους άλλους να ζήσουν. «Ποιος είμαι εγώ για να κρίνω;», είχε πει ο πάπας Φραγκίσκος. Ο ίδιος ο Ιησούς είχε πει στην επί του Όρους Ομιλία Του: «Μην κρίνετε τους συνανθρώπους σας, για να μην σας κρίνει κι εσάς ο Θεός» (Μτ 7:1)
  2. Πρόσφερε τον εαυτό σου στους άλλους. Πρόσφερε τα χρήματά σου και το χρόνο σου στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη, και μην κάθεσαι άπραγος.
  3. Κινήσου σιωπηρά μέσα στον κόσμο. Ο πάπας Φραγκίσκος έχει παραθέσει τον Αργεντινό συγγραφέα, τον Ricardo Guiraldes, που είχε γράψει ότι όταν ο άνθρωπος είναι νέος, είναι σαν «έναν χείμαρρο που περνάει πάνω απ’ ό,τι βρει», αλλά καθώς γερνά, γίνεται «ένα τρεχούμενο ρυάκι, σιωπηρά γαλήνιο». 
  4. Απόλαυσε τον ελεύθερο χρόνο σου. Ο καταναλωτισμός έχει φέρει αβάσταχτα άγχη. Παίξε, λοιπόν, με τα παιδιά σου. Βρες λίγο χρόνο. Και μη σκέφτεσαι διαρκώς ποιο θα είναι το επόμενο απόκτημά σου. Ξόδεψε καλά το χρόνο σου και όχι τα χρήματά σου.
  5. Η Κυριακή είναι για τις οικογένειες. Είναι μάλιστα μία από τις 10 Εντολές. Μια φορά την εβδομάδα, αφιέρωσε ολόκληρη την ημέρα σου στην περισυλλογή, στη λατρεία, στην οικογένειά σου, στις πνευματικές ανάγκες σου. Αυτός είναι ένας υγιής τρόπος ζωής.
  6. Σεβάσου τη φύση. «Μήπως η ανθρωπότητα δεν διαπράττει αυτοκτονία με την τυραννική και την άνευ διάκρισης χρήση της φύσης;». Ο σεβασμός της φύσης σημαίνει σεβασμός στον αέρα, στους ποταμούς, στα δάση. Μεγάλο μέρος του άγχους και του πόνου γύρω μας οφείλεται κατά πολύ στην κακή μεταχείριση των φυσικών πόρων και την κατασπατάλησή της. Κατά μια έννοια, αυτό σημαίνει κακομεταχείριση της ψυχής μας.
  7. Η καλή και παραγωγική εργασία είναι πολύτιμη. Δε χρειάζεται να έχεις κάποια ευφάνταστη θέση εργασίας, ούτε να γίνεις πλούσιος. Μπορείς να είσαι ένας συνηθισμένος εργαζόμενος. Η καλή δουλειά και η δημιουργία θέσεων εργασίας για τους άλλους ανθρώπους. Εκεί βρίσκεται η ευτυχία.
  8. Άσε πίσω σου γρήγορα τα αρνητικά. Μην διαμαρτύρεσαι για όσους σε ενοχλούν ή σε εκνευρίζουν, άφησέ τα πίσω σου όσο πιο γρήγορα μπορείς. Η ζωή μας πετάει κάθε είδους δυσκολίες καθημερινά. Οι άνθρωποι λένε σ’ εμάς ή για εμάς και για άλλους κακά πράγματα. Αυτό κάνει τον άνθρωπο δυστυχισμένο. Κάνει εσένα δυστυχισμένο. Απομάκρυνέ το από σένα γρήγορα.
  9. Μην κηρύττεις την πίστη σου πεισματικά. Ο προσηλυτισμός φέρνει την παράλυση. Ο καθένας βλέπει τον κόσμο με τον δικό του τρόπο. Ο Ιησούς είπε να βγούμε και να αναγγείλουμε το Λόγο. Αλλά είναι καλύτερα, ίσως, να κηρύττουμε με το παράδειγμά μας. Ίσως είναι εκείνο που θα έκανε ο Ιησούς.
  10. Δούλεψε για την ειρήνη. Προσευχήσου και δούλεψε γι’ αυτήν. «Μακάριοι οι ειρηνοποιοί».

Πάπας Φραγκίσκος (από διάφορες ομιλίες του)

Πηγή: Πνευματική Γωνιά – Ιησουίτες

Comments are closed.