Στη Σύρο 4 νέοι ιερείς για την τοπική μας Εκκλησία

Published on: 25 Σεπτεμβρίου 2015

Filled Under: Σύρος

Views: 1089

Tags: ,

Ιδιαίτερη στιγμή μπορεί να χαρακτηριστεί για την τοπική μας Εκκλησία, η ανακοίνωση και παρουσίαση συνάμα, από τον Σεβ/τατο Επίσκοπό μας π.Πέτρο Στεφάνου, κατά την εορτή της Παναγίας της Φανερωμένης, 4 νέων σε ηλικία ιερέων, οι οποίοι κατέφθασαν στη Σύρο, προκειμένου να ενισχύσουν και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην τοπική μας Εκκλησία, η οποία είναι γνωστό πόσο πολύ ανάγκη έχει από ιερείς, αλλά και μοναχούς και μοναχές.

Καθόλο το προηγούμενο διάστημα, ο Επίσκοπός μας είχε ταξίδια και επαφές με Επισκόπους από την Πολωνία και τη Ρουμανία, προκειμένου να μπορέσει να εξασφαλίσει την πολύτιμη βοήθειά τους, με την παραχώρηση ιερέων που θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στις ανάγκες της τοπικής μας Εκκλησίας.

Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι ως τοπική Εκκλησία, πρέπει να επαναπαυθούμε, αλλά με την συνεχή προσευχή προς τον Κύριο, θα πρέπει να ζητάμε επίμονα και ικετευτικά να στείλει νέους ιερείς, μοναχούς και μοναχές, ανάβοντας τη φλόγα της κλήσης στην αφιερωμένη ζωή, σε νέους και νέες από τη Σύρο.

Απευθυνόμενος στους πιστούς, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, στη εορτή της Παναγίας της Φανερωμένης είπε χαρακτηριστικά:

«Έλεγα πέρυσι τέτοια ημέρα ότι «Από αρχές Οκτωβρίου οι Ιερείς της Σύρου θα είναι μόλις επτά στον αριθμό. Οι ενορίες μας και οι ποιμαντικές τους ανάγκες παραμένουν οι ίδιες, και αυξάνονται, θα έλεγα. Παράλληλα οι δυνάμεις μας μειώνονται και φοβάμαι ότι όσο περνούν τα χρόνια θα είναι όλο και λιγότερες. Επομένως οφείλουμε, όλοι μαζί, κλήρος και λαός, με πίστη, δίχως να χάσουμε την ελπίδα μας, να αναζητήσουμε νέους τρόπους ποιμαντικής δράσης, κατάλληλους για την εποχή μας, πιο αποτελεσματικούς και πιο ικανούς να κρατήσουν ζωντανές τις Κοινότητές μας και την Εκκλησία μας». Αυτό το επαναλαμβάνω και εφέτος, αν και όπως βλέπετε κάτι έχει αλλάξει γύρω μας. Υπάρχουν ανάμεσά μας 4 νέοι Ιερείς: Ο π. Μίρεκ, ο π. Πιότρ και ο π. Αντρέας από την Πολωνία και ο π. Κλαούντιο από τη Ρουμανία. Ήρθαν στην Ελλάδα για να ενταχθούν στις τρεις Εκκλησιαστικές μας Επαρχίες για μερικά χρόνια και να μας βοηθήσουν στο δύσκολο και μεγάλο έργο της Εκκλησίας μας.

Θα παραμείνουν στη Σύρο για ένα χρόνο, ώστε να μάθουν την ελληνική γλώσσα και στη συνέχεια – ανάλογα με τις ανάγκες μας -, θα τους ανατεθεί μια αποστολή. Όμως η παρουσία τους δεν πρέπει να μας εφησυχάζει.

Η προσευχή μας για νέες κλήσεις στην ιερατική και μοναχική ζωή, πρέπει να είναι συνεχής. Δεν μπορούμε να πούμε ότι «καλά είμαστε τώρα».

Αντίθετα, θα έλεγα, πρέπει να σκεφτούμε ότι δυστυχώς πλέον εμείς από μόνοι μας δεν μπορούμε να εξασφαλίσουμε τον απαιτούμενο αριθμό ιερέων για τις ανάγκες μας και έτσι ζητάμε τη βοήθεια άλλων εκκλησιών. Τώρα η προσευχή μας πρέπει να είναι πιο εντατική και επίμονη, διότι έχουμε απόλυτη ανάγκη από νέους ιερείς, μοναχούς και μοναχές.»

Όπως είπε ο Επίσκοπός μας, θα υπάρξει η δυνατότητα σύντομα, σε συναντήσεις που θα γίνουν με θεσμούς, να γνωρίσουν οι πιστοί καλύτερα τους νέους ιερείς αλλά να ενημερωθούν και οι ίδιοι για τα δεδομένα της τοπικής μας Εκκλησίας.

Αγαπητοί π.Μίρεκ, π. Πιότρ, π. Αντρέα και π. Κλαούντιο σας καλωσορίζουμε στο νησί μας!!! Σας ευχόμαστε καλή διαμονή, και προτρέπουμε όλους τους πιστούς να σας αγκαλιάσουν με αγάπη και να σας βοηθήσουν, όταν έρθει η ώρα, στο έργο σας.

ΣΠΕΡΑΝΤΖΑ ΔΟΥΡΑΤΣΟΥ

Comments are closed.