Στη μνήμη Αντώνη Ιωα. Πρίντεζη (ή Μάη)

Published on: 28 Φεβρουαρίου 2017

Filled Under: Σύρος

Views: 1195

Tags:

Αν υπάρχουν λέξεις που μπορούν να περιγράψουν την Πραότητα και την Καλοσύνη, την Υπομονή και την Ταπεινοφροσύνη, την Ευθύτητα και την Δικαιοσύνη, τότε αυτές καθρεφτίζονταν στο πρόσωπο του κυρ Αντώνη, ο οποίος όσα χρόνια έζησε και όσα εγώ τον γνώριζα, αποτελούσε υπόδειγμα ευγενούς ανθρώπου, γαλήνιου, ήρεμου, καλοσυνάτου. «Έφυγε» για το μεγάλο ταξίδι κοντά στο Δημιουργό του που αγαπούσε, πίστευε και εργαζόταν άοκνα.  «Έφυγε»  αθόρυβα και ήρεμα, όπως ήταν ολόκληρη η επίγεια ζωή του.

«Άνθρωπος του Θεού», που μέσα σ αυτή τη φράση περικλείονται όλα μα όλα. Καλός οικογενειάρχης, στοργικός πατέρας, πιστός σύζυγος, έντιμος έμπορος.  Τον θυμάμαι πριν πολλά χρόνια, όταν μικρή εγώ, πηγαίνοντας στην Εκκλησία στον Άγιο Πέτρο, τον έβλεπα τα καλοκαίρια, να φέρνει με τη μηχανή του την Άννα και την Μαρία, τις δύο κόρες του, για τις οποίες μέχρι το τέλος της ζωής του ήταν περήφανος ως πατέρας  αλλά και εκείνες έμειναν δίπλα του και του στάθηκαν μέχρι την τελευταία στιγμή της επίγειας πορείας του.

ANTONIS_PRINTEZIS

ο κ. Αντώνης Ιωα. Πρίντεζης (ή Μάης)

Τον γνώρισα περισσότερο λίγο αργότερα, όταν ως ταμίας στην Κάριτας Σύρου με πλήρωνε ως εργαζόμενη, τότε που η «κατ οίκον νοσηλεία» είχε ξεκινήσει δειλά δειλά τα πρώτα της βήματα. Πάντοτε τυπικός, δίκαιος, συνεπής.

Τα χρόνια πέρασαν και χάνοντας τη σύντροφο της ζωής του, άρχισε και η μνήμη του να χάνεται κάπου κάπου. Η ζεστή αγκαλιά των Αδελφών του Ελέους και του προσωπικού του Ησυχαστηρίου «Παναγία της Ελπίδος», έγινε το δεύτερο σπίτι του, όπου έζησε τα τελευταία χρόνια ευτυχισμένος θα έλεγα, γιατί είχε αυτό που αγαπούσε, την προσευχή και τη Θεία Λειτουργία.

Θυμήθηκα πολλές φορές φροντίζοντάς τον, την φράση από την Αγία Γραφή « ….ακόμα κι αν αδυνατίσει το μυαλό του, να σαι ανεκτικός και μην τον ταπεινώσεις, εσύ που στην ακμή σου βρίσκεσαι…» (Σοφ.Σειράχ 3,13)

Τον συνόδευσε ως το τέλος της επίγειας πορείας του, ως την στιγμή που η ψυχή πέταξε προς τον Δημιουργό και Σωτήρα του, η προσευχή από όλους μας. Γιατί αυτό ήθελε, αυτό επιθυμούσε, αυτό αγαπούσε.

Ας τον κατατάξει ο Κύριος σε τόπο Φωτός και Ειρήνης. Η μνήμη του ας είναι αιώνια!

Σ.ΔΟΥΡΑΤΣΟΥ

Comments are closed.