Συνεργασία της Καθολικής Επισκοπής Σύρου με την Ιερά Μητρόπολη Σύρου στο «Σχολείο Οικογένειας»

Published on: 11 Οκτωβρίου 2015

Filled Under: Σύρος

Views: 1686

Tags: ,

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΕΝΟΡΙΕΣ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΣΥΡΟΥ,
ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

 

Όπως όλοι γνωρίζουμε και το βιώνουμε σχεδόν καθημερινά, ο Θεσμός της Οικογένειας, για πολλούς και διαφόρους λόγους, κλυδωνίζεται, δοκιμάζεται σκληρά, και πολύ συχνά διαλύεται. Οι συνέπειες, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, μιάς δυσλειτουργικής ή διαλυμένης οικογένειας, ειδικά γιά παιδιά, είναι σχεδόν πάντα τραγικές. Πόνος, κάθε μορφής ψυχολογικές διαταραχές, επιθετικότητα, διαταραγμένες ή και ανύπαρκτες κοινωνικές και φιλικές σχέσεις, παραβατικότητα, βία, κατάθλιψη. Με δυό λέξεις, αφόρητη δυστυχία και πόνος που δηλητηριάζει την ύπαρξη του ανθρώπου για όλη του τη ζωή. Αυτός ο πόνος και η δυστυχία, εμποτίζουν και την κοινωνία, την κοινωνία κάθε εποχής, την οποία απαρτίζουν τα παιδιά που προέρχονται από δυστυχισμένες οικογένειες.

Οι Εφημέριοί σας ως Πατέρες και ποιμένες των Ενοριών μας, όπως ήδη σας είναι γνωστό, εργάζονται πολύ φιλότιμα και με όλες τους τις δυνάμεις στο τομέα της οικογένειας. Ύψιστης σημασίας για εμένα και τους ιερείς, είναι να συμβάλλουμε ακόμα περισσότερο και με κάθε τρόπο στο να δημιουργούν οι χριστιανοί μας οικογένειες λειτουργικές, υγιείς, χαρούμενες και ευτυχισμένες οικογένειες, μέσα στις οποίες θα μεγαλώνουν υγιή παιδιά, ψυχολογικά και συναισθηματικά ισορροπημένα, οικογένειες που βλέποντάς τες κάποιος να αισθάνεται ότι ακτινοβολούν ψυχική υγεία, την αγάπη και τη χαρά του Θεού.

Όπως ήδη κάποιοι από σας γνωρίζετε, η Αδελφή μας Ορθόδοξη Εκκλησία του Νησιού μας, εργαζόμενη και εκείνη συστηματικά, προς την ίδια κατεύθυνση, ίδρυσε και λειτουργεί, εδώ και δεκατρία τώρα χρόνια, το «Σχολείο Οικογένειας». Σκοπός του είναι, χρησιμοποιώντας και αξιοποιώντας παράλληλα με την πλούσια χριστιανική μας παράδοση, την επιστήμη της ψυχολογίας και της Οικογενειακής Ψυχοθεραπείας, να εκπαιδεύει, να βοηθάει και να στηρίζει τους γονείς για την μεταξύ τους σχέση και κυρίως να τους συμπαραστέκεται στο όντως δύσκολο έργο τής διαπαιδαγώγησης των παιδιών τους και στην σχέση τους μ’ αυτά. Το «Σχολείο Οικογένειας» όλα αυτά τα χρόνια λειτουργεί ο π. Μελέτιος Ζαχαρόπουλος, ο οποίος, εκτός από Ποιμένας και θεολόγος, είναι και έμπειρος Ψυχοθεραπευτής, με ειδικότητα στην Οικογενειακή Ψυχοθεραπεία. Περιοδικά καλούνται και άλλοι ειδικοί σε θέματα οικογένειας.

Μέσα στα πλαίσια, όχι μόνο της κοινής συνύπαρξης των δύο Εκκλησιών μας στην Σύρο μας, αλλά και της αρμονικής και υποδειγματικής συνεργασίας και προσέγγισης μεταξύ μας που ήδη μεν υπάρχει, αλλά και που επιθυμία μας είναι να επιδιώκουμε συνεχώς να γίνεται όλο και πιο αδελφική, πιο βαθειά και πιο ζεστή, σύμφωνα με την επιθυμία του Κυρίου μας Ιησού Χριστού «ίνα πάντες εν ώσι», αποφασίσαμε, σε συνεννόηση και συνεργασία με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σύρου κύριο Δωρόθεο Β’, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για το καλό και την πρόοδο των χριστιανών μας και των οικογενειών της τοπικής μας κοινωνίας, την οποία και οι δύο Εκκλησίες υπηρετούμε. Πολλοί από τους χριστιανούς μας, ως γνωστόν, συμμετέχουν ήδη τακτικά στις εργασίες τού «Σχολείου Οικογένειας» με πολύ θετικά αποτελέσματα γι’ αυτούς και για τις οικογένειές τους.

Σας προτρέπουμε, λοιπόν ενθέρμως, να αξιοποιήσετε όσον το δυνατόν περισσότεροι, την λειτουργία και τις υπηρεσίες που προσφέρει το «Σχολείο Οικογένειας» της Αδελφής Ορθόδοξης Εκκλησίας, συμμετέχοντας ενεργά στις συνάξεις που γίνονται κάθε πρώτο Σάββατο του μήνα στην αίθουσα τού Μητροπολιτικού Ναού της Μεταμορφώσεως.

Κατ’ εξαίρεσιν για τον μήνα Οκτώβριο η συγκέντρωση του «Σχολείου Οικογένειας», θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 17, στις 7 μ.μ. Τόπος συνάντησης η αίθουσα του Μητροπολιτικού Ναού της Μεταμορφώσεως στην Ερμούπολη.

Πληροφορίες για τις συναντήσεις του «Σχολείου Οικογένειας» θα λαμβάνετε από την Ενορία σας, από τα έντυπα και την ιστοσελίδα της Επισκοπής μας: www.episkopisyrou.gr

Θα μπορείτε επίσης να ενημερώνεστε πιο συγκεκριμένα και λεπτομερώς για το «Σχολείο Οικογένειας», στον λογαριασμό Facebook:  Σχολείο οικογένειας Σύρου.

Με την αγάπη του Χριστού,
Ο Επίσκοπός σας
† Πέτρος

Comments are closed.