Συνέντευξη του πάπα Φραγκίσκου για το Ιωβηλαίο «Επανάσταση τρυφερότητας»

Συνέντευξη έδωσε ο πάπας Φραγκίσκος σε εβδομαδιαίο Καθολικό περιοδικό, εκφράζοντας την ελπίδα του ότι το επικείμενο Ιωβηλαίο της Ευσπλαχνίας θα αποτελέσει για τους ανθρώπους μια ευκαιρία για να ανακαλύψουν μια εναλλακτική για τις θηριωδίες, τη σκληρότητα και την εκμετάλλευση του κόσμου μας σήμερα. Ο Πάπας μίλησε και για την προσωπική του ανακάλυψη της Ευσπλαχνίας του Θεού στη ζωή του, και καλεί για μια «επανάσταση τρυφερότητας» για να ενθαρρύνει πιο δίκαιες, ανεκτικές και υπομονετικές σχέσεις μεταξύ ανθρώπων και εθνών.

Στη συνέντευξή του στην επίσημη έκδοση για το Ιωβηλαίο «Credere», ο πάπας Φραγκίσκος υπενθυμίζει ότι αφιέρωσε την πρώτη του ομιλία στην προσευχή προς την Παναγία «Άγγελος Κυρίου» (Angelus) και την πρώτη ομιλία του στην Θ. λειτουργία στον ναό της Αγίας Άννας, στο θέμα της ευσπλαχνίας, σημειώνοντας ότι ακολουθεί τις διδασκαλίες των προκατόχων του, ιδίως του πάπα Ιωάννη Παύλου Β’, που θέσπισε την Κυριακή της Θείας Ευσπλαχνίας.

Έχουμε συνηθίσει τις κακές ειδήσεις σκληρότητας και αγριότητας, λέει ο Πάπας, αλλά ο κόσμος πρέπει να ανακαλύψει ότι ο Θεός είναι ο Πατέρας μας, ότι υπάρχει η ευσπλαχνία, και ότι η σκληρότητα και οι καταδίκες δεν είναι ο δρόμος προς τα εμπρός. Η ίδια η Εκκλησία, προσθέτει, μερικές φορές πέφτει στον πειρασμό να ακολουθεί μια σκληρή γραμμή, τονίζοντας μόνο τους ηθικούς κανόνες, αλλά έτσι πόσοι άνθρωποι εξαιρούνται;

Επαναλαμβάνοντας την εικόνα της Εκκλησίας ως νοσοκομείο στο πεδίο της μάχης, όπου περιποιούνται τις πληγές των τραυματιών, ο πάπας Φραγκίσκος λέει ότι αυτό είναι το έτος της συγχώρεσης και της συμφιλίωσης. Βλέπουμε την παραγωγή και την εμπορία των θανατηφόρων όπλων, τη δολοφονία αθώων ανθρώπων με τον πιο σκληρό τρόπο και την εκμετάλλευση των παιδιών, όλα αυτά είναι «ιεροσυλία κατά της ανθρωπότητας», που δημιουργήθηκε κατ’ εικόνα του Θεού Πατέρα , ο οποίος μας λέει, «σταματήστε και ελάτε σε μένα».

Ο πάπας Φραγκίσκος λέει στην συνέντευξή του ότι εξομολογείται κάθε 15 έως 20 ημέρες γιατί χρειάζεται και εκείνος την ευσπλαχνία του Θεού για τα λάθη και τις αμαρτίες που διαπράττει. Αφηγείται την πρώτη του εμπειρία από την ευσπλαχνία του Θεού στη ζωή του, όταν μπήκε σε ένα εξομολογητήριο ως 17χρονο αγόρι στο Μπουένος Άιρες και βγήκε γνωρίζοντας ότι κλήθηκε να καθαγιάσει τη ζωή του στον Κύριο. Η ημερομηνία ήταν 21 Σεπτεμβρίου, εορτή της μεταστροφής του Αγίου Ματθαίου, θυμάται, και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο επέλεξε ως επισκοπικό του σύνθημα τη φράση του σεβάσμιου Βέδα (Βενεδικτίνος μοναχός σε μοναστήρι της Νορθουμβρίας, περίφημος εκκλησιαστικός συγγραφέας και ιστορικός), που περιγράφει το κάλεσμα του Αγίου Ματθαίου από τον Ιησού, «miserando atque eligendo» που μεταφράζεται ως «έχοντας έλεος στην επιλογή (του)».

Ο πάπας Φραγκίσκος απαντά επίσης σε ερώτηση σχετικά με το γυναικείο πρόσωπο της Εκκλησίας, λέγοντας ότι δεν είναι εύκολο να καταλάβει τη μητρότητα του Θεού, γι’ αυτό προτιμά να μιλά για την τρυφερότητα του Θεού ως μητέρα και πατέρα μας. Αν είμαστε ανοιχτοί σε αυτή την επανάσταση της τρυφερότητας, λέει ο Πάπας, εμείς οι ίδιοι θα γίνουμε πιο ανεκτικοί, πιο υπομονετικοί και πιο τρυφεροί, μαθαίνοντας να μην αντιμετωπίζουμε τους ανθρώπους ως αντικείμενα. Ο Πάπας δίνει το παράδειγμα ενός εργοδότη, ο οποίος διώχνει τους εργάτες του για το καλοκαίρι, έτσι ώστε να μην έχει να πληρώσει τα επιπλέον κόστη ή την κοινωνική ασφάλιση ενός εργαζόμενου πλήρους απασχόλησης. Αν μπορούμε να έρθουμε στη θέση του άλλου προσώπου (του εργαζόμενου), λέει ο Πάπας, τότε τα πράγματα αλλάζουν και θα σταματάμε να σκεφτόμαστε τα χρήματα στην τσέπη μας.

Τέλος, ο πάπας Φραγκίσκος μιλάει για τον αυθόρμητο τρόπο που αγκαλιάζει τους αρρώστους και τους ηλικιωμένους, με τον ίδιο τρόπο που μια μητέρα ή ένας πατέρας χαϊδεύει το νεογέννητο παιδί τους. Κατά τη διάρκεια του Ιωβηλαίου έτους, ο Πάπας καταλήγει στο συμπέρασμα, θα προτείνει διαφορετικές χειρονομίες κάθε μήνα για να τονίσει την ευσπλαχνία του Θεού στη ζωή μας.

Πηγή: Ραδιόφωνο του Βατικανού (02/12/15)

Comments are closed.