Συνάντηση των προέδρων των Συνόδων των Ιεραρχιών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στο Βουκουρέστι

Οι προκλήσεις της ποιμαντικής φροντίδας της οικογένειας
Συνάντηση των προέδρων των Συνόδων των Ιεραρχιών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης
Βουκουρέστι, Ρουμανία, 17 – 21 Απριλίου 2015

Συνεχίζοντας μια παράδοση που διαρκεί πάνω από δέκα χρόνια (2002-2012), οι πρόεδροι των Συνόδων των Καθολικών Ιεραρχιών των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης συναντήθηκαν από τις 17 έως τις 21 Απριλίου 2015 στο Βουκουρέστι (Ρουμανία). Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Συμβουλίου Καθολικών Ιεραρχιών Ευρώπης (CCEE), και πραγματοποιήθηκε στη Ρουμανία μετά από πρόσκληση του Μητροπολίτη Βουκουρεστίου και του Προέδρου της Συνόδου Καθολικής Ιεραρχίας της Ρουμανίας, σεβασμιοτάτου Ioan Robu.

Οι ομοιότητες των ποιμαντικών προκλήσεων και η κατάσταση της Καθολικής Εκκλησίας στις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης είναι ο λόγος αυτών των συναντήσεων. Υπάρχουν δύο στόχοι: να ενισχυθεί η σχέση της εκκλησιαστικής κοινωνίας με την ανταλλαγή των κοινών ποιμαντικών προκλήσεων, και να μελετηθούν σε βάθος ορισμένα ζητήματα σχετικά με την οικογένεια για την επόμενη Τακτική Σύνοδο των Επισκόπων (Οκτώβριος 2015) υπό το φως της Έκτακτης Συνόδου που πραγματοποιήθηκε το 2014.

Στο πλαίσιο του διαλόγου και της συζήτησης για την οικογένεια, οι ιεράρχες επικεντρώθηκαν στις ακόλουθες ποιμαντικές προκλήσεις:

1. Οι μικτοί γάμοι μεταξύ Καθολικών και Ορθοδόξων. Υπάρχουν προκλήσεις και προβλήματα λόγω των διαφορών στον τρόπο κατανόησης του γάμου και της μυστηριακής φύσης του, αλλά τα ζευγάρια θα πρέπει να συνοδεύονται σε ένα ταξίδι πίστης, εις τρόπον ώστε οι διαφορές να μην οδηγούν σε σχετικισμό και θρησκευτική αδιαφορία. Οι μικτοί γάμοι όταν βιώνονται καλά είναι μια εμπειρία ενός αυθεντικού οικουμενικού διαλόγου. Αυτό το θέμα είχε ήδη αποτελέσει αντικείμενο μελέτης κατά τη συνάντησή τους στη Σόφια (Βουλγαρία) το 2008.

2. Η παγκοσμιοποιημένη οικονομία που δεν φροντίζει ούτε ενδιαφέρεται για τους φτωχούς ή για τους νέους, συχνά αναγκάζει τους ανθρώπους αυτής της περιοχής της Ευρώπης να αναζητήσουν εργασία σε άλλες περιοχές του κόσμου. Η μετανάστευση είναι μια μεγάλη πρόκληση για την οικογένεια, που απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή από την Εκκλησία. Πολλές οικογένειες χωρίζονται λόγω της μετανάστευσης. Εξέφρασαν την ελπίδα για στενότερη ποιμαντική συνεργασία μεταξύ των χωρών προέλευσης και προορισμού, όπως, για παράδειγμα, στην προετοιμασία του γάμου: οι καθολικές κοινότητες των χωρών που υποδέχονται τους μετανάστες πρέπει να εξασφαλίζουν την προετοιμασία και στη συνέχεια την συνοδεία των νέων ζευγαριών που πρόκειται να παντρευτούν στις χώρες καταγωγής τους.

3. Σε κάθε περίπτωση η προετοιμασία για το γάμο, πρέπει πάντα να είναι πολύ σοβαρή και να γίνεται σε μια ποιμαντική ατμόσφαιρα υποδοχής, έτσι ώστε ο καθένας να αισθάνεται ευπρόσδεκτος και διαθέσιμος σε μια πορεία προετοιμασίας, η οποία μπορεί να είναι και μια περίοδος συνάντησης με τον Ιησού Χριστό και την πίστη. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τις προκλήσεις που θέτει η ψηφιακή κουλτούρα που, επιτρέποντας την πρόσβαση σε ένα ευρύ φάσμα πληροφοριών, δεν είναι πάντα ενσωματωμένη σε μια ώριμη προσωπικότητα ικανή να πάρει τις τελικές αποφάσεις και να αναλάβει την ευθύνη για μια οικογένεια.

4. Η ποιμαντική φροντίδα για τις οικογένειες, η οποία δεν μπορεί να είναι μια ποιμαντική μαζική ή γενική, αλλά μια ποιμαντική της εγγύτητας και της προσωπικής επαφής. Στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, η έννοια της οικογένειας είναι πολύ ζωντανή. Η οικογένεια χαίρει εκτίμησης και είναι επιθυμητή από τους νέους. Για μια τέτοια ποιμαντική υπάρχει ανάγκη ιερέων, αλλά και παντρεμένων ζευγαριών που έχουν σημαντικό ρόλο υποστήριξης σε περιόδους ευτυχίας αλλά και σε περιόδους δοκιμασίας.

5. Ομάδες οικογενειών. Οι συμμετέχοντες σημείωσαν με ικανοποίηση και ως ένα λόγο ελπίδας την παρουσία ομάδων οικογενειών και εκείνων των κινημάτων που έχουν ένα ιδιαίτερο χάρισμα αφιερωμένο στην οικογένεια και αποτελούν βασικό πόρο για την ποιμαντική φροντίδα της οικογένειας.

6. Τέλος, οι συμμετέχοντες υπενθυμίζουν ότι η χριστιανική οικογένεια θεμελιώνεται, μεγαλώνει και αναπτύσσεται με την «θεία Ευχαριστία της Κυριακής», όταν με όλη την Εκκλησία, η οικογένεια παρακάθεται στην τράπεζα με τον Κύριο. Αυτός προσφέρεται σε όλους εμάς, προσκυνητές στην ιστορία, προς το σκοπό της τελευταίας συνάντησης όταν «όλα και σε καθετί θα είναι ο Χριστός» [(Κολ 3:11) (Πάπας Φραγκίσκος, Μήνυμα της 3ης Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της Συνόδου των Επισκόπων)].

Στο τέλος οι συμμετέχοντες, σοκαρισμένοι από την επικίνδυνα παράνομη κατασκευή ενός κτιρίου που αναγέρθηκε δίπλα στον καθεδρικό ναό του Αγίου Ιωσήφ, ο οποίος έχει κηρυχθεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο εθνικού και διεθνούς ενδιαφέροντος το 1955, υπέγραψαν μια δήλωση, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στις προσπάθειες της Καθολικής Εκκλησίας στο Βουκουρέστι να επιλύσει το ζήτημα. Ελπίζουν ότι οι δημόσιες αρχές θα σεβασθούν τις τελικές αποφάσεις του Εφετείου και του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Πλοέστι και να δημιουργήσουν εκ νέου το πάρκο που υπήρχε προηγουμένως.

Κατά τις ημέρες της παραμονής στο Βουκουρέστι, η Μεσόγειος βίωσε μια ακόμη τραγωδία παίρνοντας τη ζωή σε περισσότερους από 700 ανθρώπους, που αναζητούσαν μια πιο αξιοπρεπή ζωή και έπεσαν θύματα εκμετάλλευσης από αδίστακτους ανθρώπους. Οι ιεράρχες προσευχήθηκαν γι’ αυτούς και για όλους εκείνους που έχασαν τη ζωή τους με παρόμοιο τρόπο καθώς και για τις οικογένειές τους, ενώνοντας τις φωνές τους σε όλους εκείνους που αρνούνται να ανεχθούν τη βία και την εκμετάλλευση, ζητώντας τον σεβασμό της αξιοπρέπειας κάθε ανθρώπου ως παιδί του Θεού.

Στη συνάντηση μετείχαν ο καρδινάλιος Βίνκο Πούλιτς, Αρχιεπίσκοπος του Σεράγεβο και Πρόεδρος της Συνόδου των Καθολικών Επισκόπων της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, ο σεβ. Angelo Massafra, Αρχιεπίσκοπος του Σκούταρι-Pult και Πρόεδρος της Συνόδου των Καθολικών Επισκόπων της Αλβανίας και αντιπρόεδρος του CCEE, ο σεβασμιότατος Φραγκίσκος Παπαμανώλης, Επίσκοπος τ. Σύρου-Θήρας και Κρήτης και Πρόεδρος της Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδος και ο σεβασμιότατος Cristof Proykov, Αποστολικός Έξαρχος της Σόφιας και Πρόεδρος της Συνόδου των Καθολικών Επισκόπων της Βουλγαρίας.

Comments are closed.