Συνάντηση Προέδρων της Ιεραρχίας της Καθολικής Εκκλησίας της Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης

Στην πόλη του Βουκουρεστίου της Ρουμανίας, την Παρασκευή, 17, Απριλίου αρχίζει η συνάντηση των Προέδρων της Ιεραρχίας της Καθολικής Εκκλησίας της Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης και θα τελειώσει την Τρίτη, 21 Απριλίου.  Θα συμμετέχει και ο Πρόεδρος της Συνόδου της Ιεραρχίας μας, Σεβασμιότατος Φραγκίσκος, Επίσκοπος τέως Σύρου-Θήρας-Κρήτης.

Η συνάντηση αυτή πραγματοποιείται κάθε χρόνο. Φέτος οι Σεβασμιότατοι Ιεράρχες θα ασχοληθούν με το θέμα της Συνόδου των Επισκόπων που ο Πάπας Φραγκίσκος συγκάλεσε να γίνει στη Ρώμη από τις 4 έως τις 25 Οκτωβρίου, με θέμα «Η κλήση και η αποστολή της Οικογένειας στην Εκκλησία και στην σημερινή κοινωνία».

Στο Βουκουρέστι οι Ιεράρχες θα εξετάσουν το ίδιο θέμα έχοντας υπόψη την ιδιαίτερη θρησκευτική κατάσταση που ζει η οικογένεια στις χώρες των. Βασική ιδιαιτερότητα είναι ότι ζουν σε μειοψηφία σε σχέση με την Ορθόδοξο Εκκλησία, επομένως πολλές οικογένειες είναι μικτού θρησκεύματος (Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Κύπρος, Μολδαβία, Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη) ή ακόμη και σε μουσουλμανικό περιβάλλον (Τουρκία). Αυτή η κατάσταση δημιουργεί συνέπειες, και θετικές και αρνητικές, στην τέλεση των μικτών γάμων, στη βάπτιση των τέκνων και εν γένει στην καθημερινή διαβίωση μέσα στην οικογένεια. Ποια η στάση της Εκκλησίας; Οι Εκκλησίες μας που ζουν αυτές τις καταστάσεις τι μπορούν να μεταδώσουν στην παγκόσμια Εκκλησία ώστε και η νομοθεσία της να συμβαδίζει σε μια πορεία προς την ενότητα;  Η οικογένεια μεικτού θρησκεύματος πώς μπορεί να συμβάλλει στην αρμονική συμβίωση μεταξύ ανθρώπων διαφορετικού «πιστεύω»;

Comments are closed.