Συνάντηση με τον Επίσκοπο των Εκπροσώπων των Θεσμών της Καθολικής Εκκλησίας στη Σύρο

Published on: 30 Μαρτίου 2015

Filled Under: Σύρος

Views: 750

Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015, στο Ποιμαντικό Κέντρο «Άγιος Παύλος» στην Ποσειδωνία, η ετήσια συνάντηση όλων των επιτροπών και των θεσμών της Τοπικής μας Εκκλησίας, με τον Επίσκοπο μας,  όπως γίνεται κάθε χρόνο, μέσα στο πλαίσιο της συνεργασίας, σε όλους τους τομείς της τοπικής μας Εκκλησίας.

Στη συνάντηση κλήθηκαν και παρευρέθηκαν οι Ιερείς και οι Ιερομόναχοι, οι Μοναχοί και οι Μοναχές, τα μέλη των Επιτροπών και των Διοικητικών Συμβουλίων των Θεσμών της Επισκοπής, τα μέλη των Ενοριακών Συμβουλίων, οι Κατηχητές και οι Κατηχήτριες, οι Εμψυχωτές Νεολαίας, καθώς και το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Ελλήνων Καθολικών Σύρου.

Ο Σεβασμιότατος Επίσκοπος μας π. Πέτρος, καλωσορίζοντας όλα τα μέλη που δραστηριοποιούνται σε διάφορες επιτροπές και θεσμούς, απηύθυνε έκκληση σε όλους να είναι κοντά στην τοπική μας Εκκλησία με την ενεργό συμμετοχή τους, και τόνισε την ανάγκη μιας σοβαρής και εκ βάθους αναδιοργάνωσής της. Υπενθύμισε ότι «σκοπός της Εκκλησίας είναι να κηρύττει τον Ιησού Χριστό Αναστημένο, στο σήμερα, και μέριμνά μας πρέπει να είναι πώς θα προσεγγίσουμε τους πιστούς».

Στη συνέχεια έκανε μια αποτίμηση της υπάρχουσας κατάστασης στη Σύρο, τονίζοντας ότι «ήρθε η ώρα οι Ενορίες να συνεργαστούν περισσότερο και όχι μόνο στους τομείς που γίνεται μέχρι σήμερα (Νεολαία, Κάριτας). Οι ιερείς μας είναι 7,(….) και οι 4 εξ αυτών άνω των 70 ετών. Υπάρχουν οι 2 πατέρες Καπουκίνοι, 2 Φρερ, 5 αδελφές του Ελέους. Έχουμε ανάγκη τα μέλη της Εκκλησίας. Σας έχουμε ανάγκη. Να ξεχάσουμε τι κάναμε μέχρι τώρα. Να μην λέμε «έτσι γινόταν», αλλά να προσαρμοστούμε με τα νέα δεδομένα. Αυτό να το εφαρμόσουμε σε όλες τις δράσεις της τοπικής Εκκλησίας. Πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην οικογένεια. Στην αξία της χριστιανικής οικογένειας μέσα στην κοινωνία. Θα συνεχιστεί η προετοιμασία μελλονύμφων, η συνοδεία των νεόνυμφων ζευγαριών στην πρώτη περίοδο της κοινής τους ζωής, το έχουν ανάγκη οι οικογένειες αυτό, να βοηθηθούν από την Εκκλησία. Καλούνται λαϊκοί που μπορούν να βοηθήσουν σε αυτό. Αναζητούμε επίσης Ιερείς από άλλα μέρη του κόσμου να βοηθήσουν την τοπική μας Εκκλησία. Πρέπει φυσικά να μάθουν τη γλώσσα. Έχουμε βρει αρκετούς που προετοιμάζονται για να μας βοηθήσουν. Πρέπει να συνεχίσουμε να προσευχόμαστε στον Κύριο για ιερατικές και μοναχικές κλήσεις. Να στηρίζουμε τους νέους εκείνους που επιθυμούν να ακολουθήσουν την ιερατική ζωή.»

 

Στη συνέχεια ο Επίσκοπός μας προχώρησε σε ενημέρωση.

Αναφέρθηκε στην ανανέωση της τοπικής εφημερίδας ΕΝΟΡΙΑΚΕΣ ΚΑΜΠΑΝΕΣ, όπου εμπλουτίστηκε σε ύλη και χρώμα, στη δημιουργία της  ιστοσελίδας της Καθολικής Επισκοπής, προκειμένου να είναι ένα εργαλείο ενημέρωσης, αλλά και πνευματικής αναζήτησης και προσευχής, και στον εμπλουτισμό του κηροπωλείου της κ. Πετρούλας Φρέρη και με πνευματικά βιβλία που μπορεί να αναζητήσει κάποιος. Την κύρια ομιλία που προβλεπόταν στην ημερήσια διάταξη, ανέπτυξε σύντομα, αλλά πολύ περιεκτικά και εύστοχα, ο π. Ιωάννης Μαραγκός, ο οποίος αναφέρθηκε στην ενεργή παρουσία των λαϊκών στη θεία λατρεία. Aνέλυσε βήμα βήμα τη συμμετοχή των λαϊκών κατά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας, εξηγώντας γιατί κάνουμε, αυτό που κάνουμε, σε κάθε μέρος της Ακολουθίας.

Σύντομα θα υπάρχει η δυνατότητα να αναρτήσουμε στην ιστοσελίδα μας σχετικό οδηγό για την τέλεση της Θείας Ευχαριστίας.

 

Η ενημέρωση για το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας, την Κάριτας, έγινε από τον π. Αντώνιο Βουτσίνο.

Ο π. Αντώνιος επικεντρώθηκε στα τελευταία 3 χρόνια της κρίσης, στα οποία η προσφορά της Κάριτας στην τοπική μας Εκκλησία υπήρξε πολύ σημαντική. Τόνισε αρχικά ότι «η Κάριτας είναι η ίδια η Εκκλησία, η οποία εκφράζει την αγάπη της και την κοινωνική της δράση κάνοντας πράξη την εντολή του Χριστού “αγαπάτε αλλήλους”. Είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Εκκλησίας και υλοποιεί το κοινωνικό έργο της Εκκλησίας».

Αναφέρθηκε στο συντονισμό που υπήρχε μεταξύ Κάριτας Σύρου και Κάριτας Ελλάδας, προκειμένου να εξασφαλίσει χρηματοδοτήσεις από τις Κάριτας Ιταλίας, Γαλλίας, Ισπανίας και Ηνωμένων Πολιτειών. Επίσης στην κατάρτιση ενός σχεδίου ώστε να βοηθούνται οικογένειες σε όλη τη χώρα μέσω των Προγραμμάτων παροχής βοήθειας  «Ελπίς 1» και «Ελπίς 2», τη στήριξη από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» τη διετία Σεπτέμβριος 2012 – Σεπτέμβριος 2014 με 50.000 ευρώ, με τα οποία ενισχύθηκαν άποροι, άνεργοι και ανασφάλιστοι μέσω τροφίμων, πληρωμή λογαριασμών ΔΕΗ και νερού, αγορά φαρμάκων, ενώ τόνισε και τη συνδρομή της Κάριτας Σύρου μέσω πρωτοβουλίας δράσεων όπως είναι το Παζάρι, οι δωρεές, το ενοίκιο ενός ακινήτου, ώστε εξ ιδίων πόρων να μπορέσει να συνεχίσει βοηθώντας 40-50 οικογένειες το μήνα, οι οποίες αυξάνονται. Πάνω από 1.000 άτομα ή οικογένειες βοηθούνται από την Κάριτας Σύρου.

«Επίσης ξεκινά στην  πράξη, με πρωτοβουλία ορισμένων Επαρχιακών Κάριτας της Ιταλίας, Πρόγραμμα Αδελφοποιήσεων των Κάριτας αυτών, με Κάριτας στην  Ελλάδα. Ήδη η Κάριτας Σύρου έχει Αδελφοποιηθεί με τις Κάριτας της Ιταλίας Ούντινε και Γκορίτζια. Υπάρχει μεγάλη επιθυμία από τις Κάριτας της Ιταλίας να βοηθήσουν οικογένειες στην Ελλάδα. Θέλουν πολύ να τις βοηθήσουν» κατέληξε ο π. Αντώνιος.

 

ΝΕΟΛΑΙΑ

Τέλος, στον τομέα της Νεολαίας, αναφέρθηκε ο π. Νίκος Ρούσσος, κάνοντας αναφορά στην παραβολή του καλού σπορέα, θέλοντας να την παραλληλίσει με το έργο που επιτελείται στους κόλπους της καθολικής νεολαίας.

Η ποιμαντική της νεολαίας είναι ακριβώς αυτό. Η σπορά του λόγου. Άλλος πέφτει σε αγκάθια, άλλος σε πέτρες, άλλος σε γόνιμο έδαφος και φέρει καρπούς.

Ο π. Νίκος, συνοπτικά, παρουσίασε πώς είναι οργανωμένη η καθολική νεολαία στη Σύρο. Ξεκινώντας από τους έφηβους του Γυμνασίου, είπε ότι είναι 150 καθολικά παιδιά σε όλη τη Σύρο, συμμετέχουν γύρω στα 70-80 από αυτά στις συναντήσεις, χωρισμένα σε 3 τμήματα: Ερμούπολης, Βάρης και Φοίνικα. Οι νέοι του Λυκείου είναι 120 καθολικοί, εκ των οποίων συμμετέχουν λιγότεροι. Επίσης υπάρχει μέριμνα και για τους φοιτητές, κυρίως όσοι βρίσκονται συγκεντρωμένοι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Όπως χαρακτηριστικά είπε: «εμείς σπέρνουμε και άλλοτε είναι πιο εύκολο, άλλοτε είναι πιο δύσκολο».

Για την εμψύχωση των εφήβων και των νέων αυτών, ασχολούνται 3 Ιερείς, ο π. Νίκος Ρούσσος, ο π. Ιωσήφ Πρίντεζης και ο π. Πέτρος Πρίντεζης, καθώς και 10-12 άτομα ως εμψυχωτές. Όλοι μαζί σπέρνουν αυτό που οι νέοι δεν μπορούν να βρουν αλλού, τις Ευαγγελικές αξίες και το νόημα της ζωής.

Πολύ συχνά διοργανώνονται σεμινάρια εμψύχωσης και επιμόρφωσης των εμψυχωτών, πώς να πλησιάζουν τους νέους, αλλά πρωτίστως, να είναι οι ίδιοι εμπλουτισμένοι πνευματικά για να δώσουν στους νέους αυτό που αναζητούν.  Συνήθως, μέσα από στιγμές χαράς και με δραστηριότητες, προσπαθούν να τους περάσουν θετικά μηνύματα, έχοντας πάντα απέναντί τους, μια σελίδα του Ευαγγελίου.

Όπως τόνισε ο π. Νίκος «Αυτό που ελκύει το νέο σήμερα είναι η παρέα, η ζωντανή μαρτυρία. Αυτό που του λες, να το δείχνεις με τη ζωή σου. Αν έχουν μάρτυρες, παραδείγματα πίστης, αυτό μετράει σε εκείνους».

Η ετήσια αυτή συνάντηση των Θεσμών και των Επιτροπών της τοπικής μας Εκκλησίας, ξεκίνησε και έκλεισε με την προσευχή, εμπιστευόμενοι στο Θεό Πατέρα μας, το έργο που γίνεται στην τοπική μας Εκκλησία, θέτοντας στην αγκαλιά Του, την ίδια την τοπική μας Εκκλησία.

 

Σύρος 30-3-2015
Σπεράντζα Δουράτσου

 

Comments are closed.