Σεμινάριο Επιμόρφωσης για τα Μέλη της Κάριτας – “Αγάπα και κάνε ότι ό,τι θέλεις”

Published on: 21 Οκτωβρίου 2016

Filled Under: Σύρος

Views: 801

Tags: ,

Τον άρρηκτο δεσμό της αγάπης (Κάριτας) που εκφράζεται μέσω της φιλανθρωπίας με την Εκκλησία του Χριστού, ανέλυσαν πολύ μεθοδευμένα και εύστοχα οι δύο ομιλητές,  κ. Στανίσλαο Στουραΐτης, Υπεύθυνος Ποιμαντικής της Κάριτας Ελλάς και η κ. Μαριστέλλα Τσαματροπούλου, Υπεύθυνη Επικοινωνίας της Κάριτας αυτής, στο σεμινάριο που διοργανώθηκε για τα μέλη και τους εθελοντές της Κάριτας, αλλά και όποιον άλλο επιθυμούσε να γνωρίσει βαθύτερα την Κοινωνική Διδασκαλία της Εκκλησίας, στην κατάμεστη από εθελοντές της Κάριτας  αίθουσα του Ιερού Ναού Αγ.Ιακώβου στην Πέτρα.

Χαιρετισμό απηύθυναν λίγο πριν ξεκινήσει το σεμινάριο ο Πρόεδρος της Κάριτας Σύρου π.Αντώνιος Βουτσίνος καθώς και ο Σεβ/τατος Επίσκοπός μας π.Πέτρος Στεφάνου ο οποίος το παρακολούθησε.

Ο κ. Στουραΐτης στην αρχή της εισήγησής του εξήγησε ότι η Κάριτας είναι κάτω από την ομπρέλα του Cor Unum ενός οργανισμού με έδρα το Βατικανό που έχει συσταθεί για όσους έχουν ανάγκη μαζί με άλλες Καθολικές οργανώσεις που έχει επί την εποπτεία του.

Η Κάριτας είναι εμπνευσμένη από τις αξίες του Ευαγγελίου και την Κοινωνική Διδασκαλία της Καθολικής Εκκλησίας και ενθαρρύνει για ανταπόκριση σε περιπτώσεις ανθρωπιστικής καταστροφής, βοηθάει στην ολοκληρωτική ανάπτυξη του ατόμου και σε ότι αφορά θέματα φτώχειας και βίας. Εμψυχώνει τις καθολικές κοινότητες και όλους τους ανθρώπους καλής θέλησης για αλληλεγγύη μεταξύ των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.

Στην πράξη ανταποκρίνεται σε ανθρωπιστικές κρίσεις όπως φυσικές καταστροφές, συγκρούσεις, επιπτώσεις κλιματικής αλλαγής κ.α., στην ανακούφιση και εμψύχωση για δημιουργική ζωή όσων είναι σε ανάγκη. Αυτό επιτρέπει στις γυναίκες και στους άνδρες των φτωχότερων και πιο ευάλωτων κοινοτήτων να επιβιώσουν και να ανακάμψουν από την κρίση και να ζουν σε ένα ασφαλές περιβάλλον.

Όμως καλεί και σε έναν καλύτερο κόσμο καθώς επιδιώκει έναν κόσμο όπου να ακούγονται οι φωνές των φτωχών και να λαμβάνονται οι δέουσες ενέργειες.

Η Διεθνής Κάριτας έχει υπό την εποπτεία της 7 περιφέρειες ανά τον κόσμο, και στις περιφέρειες αυτές υπάρχουν 165 Εθνικές Κάριτας, από τις οποίες στη κάθε χώρα (έθνος) υπάρχουν οι Επισκοπικές Κάριτας όσες δηλαδή και οι Επισκοπές στην χώρα μας, και η κάθε Επισκοπή έχει τις Ενοριακές Κάριτας.

Η Διεθνής Κάριτας ιδρύθηκε το 1950 με σκοπό να προωθήσει την ενίσχυση του συντονισμού, της επικοινωνίας και της συνεργασίας των Κάριτας ανά τον κόσμο. Το 1976 η Καθολική Ιεραρχία της Ελλάδας ίδρυσε την Κάριτας Ελλάς. Αποστολή της Κάριτας Ελλάς είναι η προώθηση και η προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας μέσω υπηρεσιών κοινωνικής στήριξης σε μετανάστες και πρόσφυγες, συνηγορία για λογαριασμό των φτωχών και των απόρων και η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας όταν υπάρχουν φυσικές καταστροφές και άλλες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Στη συνέχεια ο κ. Στουραΐτης παρουσίασε την έννοια της «αγάπης» σύμφωνα με την Καινή Διαθήκη, και σύμφωνα με αυτήν μιλάμε για την αγάπη που προσφέρεται. Η ποιμαντική φροντίδα της Εκκλησίας είναι στο επίκεντρο της συνάντησης του Θεού με τον άνθρωπο. Έτσι σύμφωνα με αυτά μιλάμε για ενότητα, συνάντηση, αδελφικό διάλογο, συμμετοχή.

Η Κάριτας έχει ένα αρκετά μεγάλο πεδίο δράσης το οποίο μπορεί να είναι η ποιμαντική της οικογένειας, η ποιμαντική των νέων, η κατηχητική κίνηση, η φιλανθρωπία, η εργασία κ.α.. Η Κάριτας ως το ποιμαντικό όργανο της Εκκλησίας έχει παιδαγωγικό χαρακτήρα για να χαράξει στην  καρδιά και τη νοοτροπία του ανθρώπου μια αλλαγή στην επικρατούσα κουλτούρα.

  • Ζωή σημαίνει αλλαγή. Αλλαγή απέναντι στον κυρίαρχο εγωισμό και ατομικισμό γι αυτό προτείνει την προσοχή και την συμπαράσταση στον συνάνθρωπο, χωρίς προκαταλήψεις, αναγνωρίζοντας την αξία του.
  • Ζωή σημαίνει αλλαγή. Αλλαγή απέναντι στην αντίληψη της εκμετάλλευσης, γι αυτό προτείνει τη φροντίδα και τη ανάπτυξη του ανθρώπου που βρίσκεται σε δυσκολία, προτείνοντας ένα διακριτικό τρόπο ζωής.
  • Ζωή σημαίνει αλλαγή. Αλλαγή απέναντι στην μοναξιά και την απομόνωση, γι αυτό προωθεί τις διαπροσωπικές σχέσεις με στόχο το μήνυμα της αδελφοσύνης.

Εμψύχωση για την Κάριτας είναι ο τρόπος με τον οποίος η κοινότητα ευαισθητοποιείται με την πραγματοποίηση μιας δραστηριότητας σύμφωνα με τις ανάγκες που υπάρχουν.

Ο Εμψυχωτής – Εθελοντής της Κάριτας είναι φορέας μιας εντολής που έλαβε από την χριστιανική κοινότητα η οποία αναγνωρίζει, πιστοποιεί και προάγει τα δώρα που έλαβε ο εθελοντής από το Θεό, αφού κάθε άνθρωπος έχει χαρίσματα που είναι δώρα του Θεού.

Η ακρόαση είναι το πρώτο βήμα για τον Εθελοντή, γιατί έτσι αυτός που έχει ανάγκη βλέπει ότι κάποιος ενδιαφέρεται γι αυτόν.

Επίσης η διαθεσιμότητα σε μια συγκεκριμένη πορεία εκπαίδευσης είναι βασικό χαρακτηριστικό του εμψυχωτή-εθελοντή της Κάριτας. Πρέπει να επενδύσει με υπομονή στη εκπαίδευση γιατί έτσι θα έχει μια βασική γνώση των τριών διαστάσεων της Εκκλησίας (Αναγγελία του Λόγου – Τέλεση των Μυστηρίων –  Αγαθοεργία) και θα μπορεί να εγγυηθεί τα κατάλληλα εργαλεία συμμετέχοντας υπεύθυνα στη ζωή της κοινότητας.

Στο δεύτερο μέρος του σεμιναρίου η φιλόλογος και Υπεύθυνη Επικοινωνίας της Κάριτας κ. Μαριστέλλα Τσαματροπούλου, με εξαιρετική άνεση στο λόγο, ξεκινώντας με το μήνυμα: πρέπει να ξεκινάμε από τους «τελευταίους» οι οποίοι αποτελούν δραματικό σημάδι της τρέχουσας κρίσης, χρησιμοποιώντας την Παραβολή του Καλού Σαμαρείτη, θέλησε να περάσει στο κοινό που παρακολουθούσε το σεμινάριο, τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ο Εμψυχωτής-Εθελοντής της Κάριτας και τα οποία είναι:

  • Να μάθω να ακούω κάθε είδος έκτακτης ανάγκης που ταράσσει την καθημερινότητα στο περιβάλλον μας και στο γενικότερο πεδίο.
  • Να ενασχοληθώ με το γεγονός, παρατηρώ, αντιλαμβάνομαι την κατάσταση και όλα τα δεδομένα που την καθιστούν έκτακτη ανάγκη.
  • Να σταματώ, να αξιολογώ, να κρίνω και να αποφασίζω, να δέχομαι την πρόκληση του να βρω μια πρώτη απάντηση στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
  • Να υποδέχομαι, να προσφέρω, ώστε με πράξεις να εκδηλώνεται η θεία αγάπη που εμείς οι ίδιοι δεχτήκαμε και δεχόμαστε συνεχώς.

Ακούγοντας, παρατηρώντας και κρίνοντας βιώνουμε τα γεγονότα ως «μυστήρια» δηλαδή, όχι μόνο ως εμπειρίες αλλά ως ευκαιρίες συνάντησης με το Θεό.

Σπεράντζα Δουράτσου

Δείτε τις παρουσιάσεις του σεμιναρίου πατώντας στο goo.gl/FLb4MD

Comments are closed.