Σε απόσταση 3.000 χλμ. είμαστε πάντα αδέλφια!

Published on: 24 Φεβρουαρίου 2016

Filled Under: Σύρος

Views: 554

Tags: , ,

Αδελφοποίηση στον τομέα της Κατήχησης και της Ποιμαντικής της Νεολαίας.
Επισκοπή Σύρου και Ενορία San Apollinare, στην πόλη Lucrezia, της Ιταλίας.

Από μερικά χρόνια η Επισκοπή μας έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια ανανέωσης στον τομέα της κατήχησης και της ποιμαντικής της νεολαίας. Αυτό ξεκίνησε κυρίως με την τακτική επιμόρφωση των κατηχητών και των εμψυχωτών, από ειδικευμένους ανθρώπους σε τεχνικές, μεθόδους και εργαλεία. Πριν λίγους μήνες ως θείο δώρο ήρθε η πρόταση ενός φίλου ιερέα της Επισκοπής μας, του Don Sergio Carettoni, να ξεκινήσουμε μια αδελφοποίηση μεταξύ της Επισκοπής μας και της Ενορίας του στην Ιταλία με σκοπό να ανταλλάξουμε απόψεις και να σχεδιάσουμε μαζί προγράμματα κατήχησης και εμψύχωσης νεολαίας. Η πρόταση αυτή έγινε όπως ήταν φυσικό δεκτή και από τον κλήρο και από τους Κατηχητές και εμψυχωτές με ενθουσιασμό και ελπίδες πως θα φέρει μια ανανέωση και πρόοδο στο ποιμαντικό μας έργο. Η αδελφοποίηση λοιπόν αυτή ξεκίνησε με μια πρώτη επαφή γνωριμίας μέσω Skype, στο διαδίκτυο, την περασμένη Κυριακή 14 Φεβρουαρίου. Μετά την συνάντηση μας, οι φίλοι μας από την Ιταλία, ανάρτησαν στο site της ενορίας τους το παρακάτω άρθρο με μαρτυρίες, το οποίο μεταφράσαμε και αναρτούμε και εμείς, καθώς αποδίδει πολύ εύστοχα το περιεχόμενο αλλά και το κλίμα αυτής της πρώτης συνάντησης μας.

Το άρθρο της ιστοσελίδας της ενορίας San Apollinare, στην πόλη Lucrezia:

Την Κυριακή το βράδυ 14 Φεβρουαρίου 2016, έγινε μια πρώτη συνάντηση μεταξύ της Ενορίας μας και της Καθολικής Επισκοπής Σύρου. Παρόντες από την μια πλευρά της οθόνης στο Skype η ομάδα των συντονιστών της Κατήχησης και της Ποιμαντικής της Νεολαίας, ο εφημέριος Don Sergio Carettoni καθώς και ο συντονιστής για την επί μόρφωση των Κατηχητών και συντονιστής των συναντήσεων με τους γονείς της ενορίας. Από την άλλη πλευρά της οθόνης, από την αίθουσα συνεδριάσεων της Επισκοπής της Σύρου, ο Επίσκοπος Πέτρος, ο π. Νίκος και μια ομάδα εμψυχωτών και κατηχητών της Επισκοπής.

Ήταν η πρώτη από μια σειρά συναντήσεων και ανταλλαγών που θα ακολουθήσουν. Tην Κυριακή το βράδυ ανακαλύψαμε μαζί τον κοινόστόχο, που είναι: να βοηθήσουμε την Επισκοπή Σύρου να φέρει μια μικρή επανάσταση στον τομέα της Κατήχησης, έτσι όπως έγινε εδώ και μερικά χρόνια στην ενορία μας. Αυτό αποτελεί για μας ευκαιρία να πάμε πέρα από τα όρια της Ιταλίας και να γνωρίσουμε την εμπειρία της πίστεως μίας Εκκλησίας που πρώτη δέχτηκε το κήρυγμα του Αποστόλου Παύλου.

Μας λέει ο Giovanni Nicotra, συντονιστής Κατήχησης των παιδιών που θα λάβουν το Χρίσμα το 2016:

«Ο διάλογος, το μοίρασμα και το άνοιγμα σε μία διαφορετική πραγματι κότητα από την δική μας ήταν μία ευκαιρία για να γνωρίσω το πώς βιώνεται σε άλλα μέρη της Ευρώπης, στην περίπτωση μας στην Ελλάδα, η Καθολική πίστη και ιδιαιτέρως ο Ευαγγελισμός στον τομέα της Κατήχησης των παιδιών και των νέων. Αυτή η εμπειρία μας έθεσε μπροστά σε μια Εκκλησία που αναζητά εργαλεία, μεθοδολογίες».

Αυτή η πρώτη επαφή μεταξύ της πραγματικότητας των δυο εκκλησιών αποκαλύπτεται ήδη πολύ εποικοδομητική τόσο για την δική μας εμπειρία, γιατί μας βοήθησε να καταλάβουμε πως μπορεί να υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι προσέγγισης των παιδιών στην κατηχητική δραστηριότητα, αλλά και για εκείνους, γιατί αμέσως άνοιξε μαζί τους ένας διάλογος γύρω από το πώς εμείς χειριζόμαστε την κατήχηση στην ενορίας μας.

Ο Massimo Rondina, Συντονιστής για τις συναντήσεις γονέων, δίνει τη δική του άποψη για την συνάντηση: «Η συνάντηση με την Επισκοπή της Σύρου είναι καταρχάς ένα ταξίδι σε μια πραγματικότητα εντελώς διαφορετική από την δική μας, σε μια πραγματικότητα όπου η Καθολική Εκκλησία ζει σε ένα περιβάλουν που είναι μειονότητα (περίπου 1/%). Ακούγοντας την περιγραφή της πραγματικότητας της κατήχησης των Ελλήνων αδελφών μας, πήραμε πολλές αφορμές για σκέψη, αλλά και ενθουσιασμό καθώς μας βοήθησε να συνειδητοποιήσουμε την εργασία μας. Τέλος θα έλεγα πως ήταν μια βουτιά σε μια θάλασσα γεμάτη από πνευματικό πλούτο για μας και ελπίζω και για εκείνους»

Η Sara Beltrami, Συντονίστρια της Κατήχησης για τα παιδιά της 3ης Δημοτικού, αναγνωρίζει πως: «Η ενορία μας και η Καθολική Επισκοπή της Σύρου: είναι δυο αδελφές στην ίδια πορεία. Οι γεωγραφικές, πολιτιστικές, γλωσσικές διαφορές θα ενισχύσουν ακόμη περισσότερο την “γέφυρα” που θα προσπαθήσουμε να χτίσουμε μαζί, χρήσιμη για όλους, ώστε να διατρέξουμε τον δρόμο μιας νέας κατήχησης, μοντέρνας, δίχως όρια. Συναντήσεις σαν αυτή της Κυριακής, μας δίνουν ώθηση και είναι βοήθεια στην πορεία μας. Ευχαριστούμε !»

Εντυπωσιάζει αυτό που διαπιστώνει η Giliana Giulietti, συντονίστρια για την Κατήχηση των παιδιών ηλικίας 4-5 ετών: «Από το πώς είναι μοιρασμένη η Καθολική Επισκοπή της Σύρου, βλέπουμε πως τα αδέλφια μας συναντούν πολλές δυσκολίες, αλλά δεν φάνηκε καθόλου σε ότι είπαν ούτε ίχνος παράπονου: η αγάπη του Θεού ξεπερνά τις θάλασσες, τις απαιτήσεις και ότι είναι ανθρώπινο. Σας ευχαριστούμε όλους!»

Η Maristella Torcoletti, συντονίστρια για την Κατήχηση των παιδιών ηλικίας της δευτέρας δημοτικού, μας λέει «Την Κυριακή ήρθα στην συνάντηση με κάποιους «ενδοιασμούς», και ήρθα κυρίως γιατί ήδη είχα πει πως θα συμμετάσχω, και όχι γιατί το ένιωθα πραγματικά! Ομως μετά από μια ώρα, μόλις βγήκα από την συνάντηση, ένιωσα «προνομιούχα για την ευκαιρία που είχα». Βέβαια μπορούμε να δώσουμε πολύ υλικό για να οργανώσουν την κατήχηση τους, αλλά έχουμε επίσης πολλά να λάβουμε από εμπειρία, από διάθεση να διαδώσουμε ένα μήνυμα, παρά τις φαινομενικές και πραγματικές δυσκολίες. Ευχαριστούμε !»

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με ένα “arrivederci”, στο «επανιδείν». Ο επόμενος σταθμός αυτής της πορείας θα είναι ο Σάββατο 27 και την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου, ημερομηνίες όπου κάποια πρόσωπα από την Κατήχηση και την ποιμαντική της νεολαίας της Σύρου θα έρθουν στην ενορία μας για να έχουν μια καλύτερη εικόνα της γενικής μας οργάνωσης, αλλά και για να έχουν μια άμεση επαφή με την ομάδα συντονιστών των Κατηχητών και Εμψυχωτών και να κατανοήσουν τον τρόπο μας να πλησιάζουμε τα παιδιά, καθώς και τον τρόπο που προετοιμάζουμε τις συναντήσεις της Κατήχησης.

Για το τέλος αφήσαμε δυο μαρτυρίες για την συνάντηση μέσω Skype με την Καθολική Επισκοπή της Σύρου. Η πρώτη από την Teresa Abruzzese, συντονίστρια της Κατήχησης για τα παιδιά της 5ης Δημοτικού: «Πολύ ενδιαφέρουσα και πολύ πλούσια αυτή η συνάντηση! Ήταν μια ευκαιρία για να γνωρίσουμε έναν άλλο τρόπο να βιώνεται και να οργανώνεται η Κατήχηση, σε μία πραγματικότητα διαφορετική από την δική μας. Πολύ όμορφη η στιγμή προσευχής στο τέλος με το κοινό άσμα που ψάλαμε στις δυο γλώσσες!»

Και η δεύτερη μαρτυρία της «Luisella Maggioli, συντονίστρια για την επιμόρφωση των κατηχητών: «Νιώθω προνομιούχα για το γεγονός πως μπόρεσα να ζήσω αυτή την εμπειρία ανταλλαγής. Να μοιράζεσαι ποιμαντικά σχέδια για να μελετήσεις και να τελειοποιήσεις κάποιες καταστάσεις για τις αντίστοιχες κοινότητες. Εάν από την δική μας κοινότητα μπορούμε να συμβάλουμε σε ότι αφορά την κατήχηση, η Καθολική Επισκοπή της Σύρου με την εμπειρία της στον οικουμενισμό, την συμβίωση μεταξύ Εκκλησιών, δίχως αμφιβολία θα μπορέσει να μας εμπλουτίσει στο πως βιώνεται και μοιράζεται από κοινού, μέσα στην διαφορετικότητα η μετάδοση της πίστεως»

Η επιθυμία από πλευράς όλης της ομάδας είναι να εδραιωθεί μέσα στο χρόνο ένας ισχυρός διάλογος που να έχει συνέχεια.

Για την ομάδα των συντονιστών
Michele Bonacorsi

Comments are closed.