Προσκύνημα των ηλικιωμένων και ασθενών στην Παναγία την Φανερωμένη

Published on: 19 Σεπτεμβρίου 2017

Filled Under: Σύρος

Views: 365

Tags: ,

Με την τέλεση Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας από τον Σεβ/τατο Επίσκοπό μας π.Πέτρο Στεφάνου, πραγματοποιήθηκε και φέτος το καθιερωμένο προσκύνημα των ηλικιωμένων και ασθενών στην Παναγία τη Φανερωμένη μέσα στα πλαίσια του οκταήμερου εορτασμού της.

Μαζί με τον Σεβ/τατο Επίσκοπό μας συλλειτούργησαν οι ιερείς π.Ιωσήφ Πρίντεζης, π.Ανδρέας, π.Νίκος Ρούσσος και ο Βικάριος της Καθολικής Επισκοπής π. Αντώνιος Βουτσίνος. Δεν ήταν λίγοι οι ηλικιωμένοι εκείνοι, καθώς και οι συνοδοί τους, που αψηφώντας την αυξημένη, για την εποχή, ζέστη, ανηφόρησαν μέχρι τον λόφο της Φανερωμένης για να ζητήσουν την μεσιτεία της Ουράνιας Μητέρας μας.

Απευθυνόμενος στους ηλικιωμένους ο Επίσκοπός μας π.Πέτρος, τους ενθάρρυνε να συνεχίσουν την πορεία τους μέσα στη ζωή καθώς είναι χρήσιμοι και προσφέρουν πολλά τόσο στην οικογένειά τους όσο και στην τοπική μας Εκκλησία.

Απευθυνόμενος σε εκείνους τους είπε:

«Σήμερα η τοπική μας εκκλησία συγκεντρώθηκε εδώ καλώντας ιδιαίτερα τους ασθενείς και ηλικιωμένους που μπορούν ακόμα να μετακινηθούν, για να τελέσει τη θεία λειτουργία σε αυτό το αγαπητό σε όλους Προσκύνημα, ζητώντας ουράνια βοήθεια και χάρη. Η εκκλησία αγκαλιάζει με στοργή και αγάπη τους ασθενείς και τους ηλικιωμένους, τους εκφράζει σεβασμό και εκτίμηση και επιθυμεί να τους συμπαρασταθεί με κάθε τρόπο. Εσείς αγαπητοί μας αποτελείται ένα σημαντικό κόμματι της χριστιανικής μας κοινότητας αλλά και της κοινωνίας μας. Η τρίτη ηλικία συνιστά τις ρίζες ενός λαού και είναι η ζωντανή του μνήμη. Η εμπειρία σας είναι ένας πολύτιμος θησαυρός, απαραίτητος οδηγός για μια σωστή πορεία στο μέλλων. Η ωριμότητά σας, η σοφία σας, μπορούν να βοηθήσουν τους νεότερους, να τους στηρίξουν στη ζωή τους και στην πορεία αναζήτησης τους να βρουν το δρόμο τους.

Οι ηλικιωμένοι λόγω της εμπειρίας ζωής που έχουν, μαρτυρούν ότι ακόμα και στις δυσκολίες δεν πρέπει να χάνουμε το θάρρος και την εμπιστοσύνη μας στο Θεό. Και πάρα τα πολλά χρόνια που έχετε, συμβάλετε, συμμετέχοντάς με τα δικά σας χαρίσματα και δεξιότητας, στην πρόοδο της κοινωνίας.

Δεν είναι πράγματι λίγοι εκείνοι οι οποίοι πάρα τα δικά τους μικρά ή μεγάλα προβλήματα υγείας,  στα όρια του δυνατού, συνεχίζουν να προσφέρουν γενναιόδωρα το χρόνο και τα ταλέντα τους προς όφελος των συνάνθρωπων τους. Το μυαλό μου π.χ. πάει σε όλους εκείνους που θέτουν τον εαυτό τους στη διάθεση των διάφορων θεσμών της εκκλησίας μας. Ενοριακά συμβούλια, Κάριτας, φροντίδα των ναών μας και των κτιρίων μας, και πολλά άλλα. Αλλά και σε άλλους τομείς στο οικογενειακό περιβάλλον δεν λείπουν τα πολλά παραδείγματα να μας νουθετούν. Πόσοι παππούδες και γιαγιάδες δεν διαθέτουν ώρες ατελείωτες από τη ζωή τους για τα εγγόνια τους, για τα ανίψια τους και για μικρές ή μεγάλες δουλείες στα σπιτικά των συγγενών τους.

Εσείς όμως αγαπητοί μου δεν είστε μόνο η ζωντανή μνήμη της κοινωνίας μας, αλλά και η ζωντανή θρησκευτικότητα  της εκκλησίας μας και σας καλώ με κάθε τρόπο, με το λόγο σας αλλά και με τη ζωή σας, με το παράδειγμα σας δηλαδή, να διδάσκεται τη σωστή χριστιανική πίστη, τις χριστιανικές αξίες και τις εντολές του Θεού στο περιβάλλον που ζείτε. Να μιλάτε, να νουθετείτε τα εγγόνια σας, τα ανίψια σας και να τα οδηγείτε στο δρόμο του Θεού. Ακούσαμε στο ευαγγέλιο ότι όταν η Παναγιά και ο Ιωσήφ μετά από 40ημερες πήγαν τον Ιησού στο ναό, βρέθηκαν μπροστά σε δυο ηλικιωμένους, σε έναν παππού και σε μια γιαγιά, στο Συμεών και στην Άννα. Ο Συμεών πήρε τον Ιησού στη αγκαλιά του και είπε τα γνωστά σε όλους μας προφητικά λόγια. Ήταν εκεί, στο ναό, όταν έφτασαν οι γονείς του Ιησού, όπως έκαναν άλλωστε συχνά. Προσευχόντουσαν και δοξολογούσαν το Θεό. Να μια μεγάλη και σημαντική αποστολή που διαρκεί για πάντα. Να προσεύχεστε για εσάς, για τους συγγενείς σας, για τις ανάγκες της τοπικής μας εκκλησίας, για τους ιερείς μας, να προσεύχεστε ακούραστα, επίμονα και με εμπιστοσύνη στο Θεός, ο οποίος και θα σας εισακούσει και θα σας εκπληρώσει τις ικεσίες σας όταν πρόκειται για το πνευματικό σας καλό.

Επίσης εσείς έχετε ίσως λίγο περισσότερο χρόνο από εμάς για να επιδοθείτε στο διάβασμα ωφέλιμων πνευματικών βιβλίων, περιοδικών, ακόμα και άρθρων που μπορείτε να βρείτε. Συνεχίστε λοιπόν την επιμόρφωσή σας γιατί η σοφία, σωστή συμβουλή, είναι καρπός που ωριμάζει με τα χρόνια αλλά όχι δίχως συνεχή φροντίδα και προσπάθεια.

Θα ήθελα τέλος να σας ευχαριστώ για το καλό παράδειγμα που δίνεται σε όλους μας. Παράδειγμα στην προσφορά αγάπης, στην προσπάθειας να βοηθήσετε τις νεότερους με κάθε τρόπο, στην επιθυμία σας να είστε ενεργά μέλη της εκκλησιά και της κοινωνίας μας.

Εύχομαι ο Κύριος να σας δίνει άφθονη σωματική και πνευματική υγεία και τη δύναμη καλής χριστιανικής μαρτυρίας μέσα στην κοινωνία μας που την έχει τόσο πολύ ανάγκη.»

Σ. ΔΟΥΡΑΤΣΟΥ

Comments are closed.