Προσκύνημα ασθενών και ηλικιωμένων στην Παναγία Φανερωμένη

Published on: 19 Σεπτεμβρίου 2019

Filled Under: Σύρος

Views: 301

Tags: , ,

Χθες Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2019, η τρίτη ημέρα του οκταημέρου προσευχής για την προετοιμασία της εορτής της Παναγίας της Φανερωμένης αφιερώσαμε την προσευχή μας για  τους ηλικιωμένους,  τους ασθενείς και όσους πονούν από κάθε είδους πόνο.

Στις 6 το απόγευμα τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία από τον Επίσκοπό μας Σεβασμιότατο π. Πέτρο στην πλατεία του Ιερού προσκυνήματος στην οποία συμμετείχαν πολλοί προσκυνητές, κυρίως ασθενείς και ηλικιωμένοι,  που ήρθαν να εμπιστευτούν στην Παναγία τα ζητήματά τους.

Ο Σεβασμιότατος, στον πρώτο χαιρετισμό του προς το εκκλησίασμα, ζήτησε να μην ξεχάσουμε  στην προσευχή μας, που είναι για όλους τους παρόντες, να συμπεριλάβουμε  και εκείνους που δεν μπόρεσαν να έρθουν και βεβαίως  όσους βρίσκονται στο κρεβάτι του πόνου.

Μετά την ανάγνωση του Ευαγγελίου, ο Επίσκοπος μίλησε στους πιστούς με τα παρακάτω λόγια:

«Το προσκύνημα της Φανερωμένης είναι μέσα στην καρδιά όλων εμάς των Συριανών αλλά και όχι μόνο. Προστρέχουμε σε αυτό το λόφο κάθε φορά που θέλουμε να ζητήσουμε τη μεσιτεία της Παναγίας ή να της εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας και τις ευχαριστίες μας όταν αισθανόμαστε την παρουσία της και την επέμβασή της στη ζωή μας. Έτσι είναι και για εσάς, που σήμερα ανεβήκατε σ΄ αυτό το λόφο για το ετήσιο προσκύνημα των ηλικιωμένων και ασθενών με την ευκαιρία του εορτασμού της Παναγίας Φανερωμένης. Ήρθατε εδώ, ήρθε εδώ ο καθένας μας, για να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας αλλά και να ζητήσουμε τη μεσιτεία της Παναγίας για τις τόσες ανάγκες της ζωή μας, για μια δύσκολη στιγμή που περνάμε, για μια αρρώστια που μας ταλαιπωρεί. Η Παναγία έχει πάντα την αγκαλιά της ανοιχτή και μας περιμένει. Είναι προσεκτική και πρόθυμη να μας στηρίξει, να παρουσιάσει τις ικεσίες μας στον Υιό της τον αγαπητό, τον Ιησού Χριστό τον Κύριο μας.

Εσείς οι ηλικιωμένοι, αγαπητοί μου, που η πίστη και η αγάπη για τον Χριστό γεμίζει ακόμα τις καρδιές σας, είσαστε όπως τα δένδρα, που παρά τα χρόνια τους συνεχίζουν να δίνουν καλό καρπό. Η τρίτη ηλικία είναι μια περίοδος χάρης του Θεού και ο Ιησούς συνεχίζει να σας καλεί να τον ακολουθείτε. Καλεί εσάς και σας αναθέτει να μεταφέρετε στα παιδιά και στα εγγόνια σας την φλόγα της πίστης. Έχετε μια συγκεκριμένη αποστολή: να μεταδώσετε τις εμπειρίες μιας ολόκληρης ζωής, να νουθετήσετε, να διδάξετε με το λόγο αλλά και με τη ζωή σας, την πίστη σας και την αφοσίωσή σας στις χριστιανικές αξίες. Έχετε να προσφέρετε στους νεότερους ένα πολύτιμο θησαυρό, «τη σοφία» που σας έχει δώσει η μακρόχρονη ζωή σας. Μακάριες είναι οι νέες οικογένειες που έχουν κοντά τους και συμβουλεύονται τους ηλικιωμένους συγγενείς τους. Αλλά και εσείς οι ασθενείς, όπως μας δίδαξε ο Ιησούς, είστε καλεσμένοι να δώσετε κατά την περιπέτεια της υγείας σας παράδειγμα υπομονής και πίστης στο Θεό.

Ο άρρωστος, και όποιον ο πόνος και η κακουχία τον ταλαιπωρεί, κάποιες στιγμές χάνει την υπομονή του. Εκεί χρειάζεται στήριγμα και ελπίδα από αυτούς που τον φροντίζουν. Είναι σημαντικό να βρίσκουν συμπαράσταση και βοήθεια από ανθρώπους που στέκονται δίπλα τους  με αγάπη, υπομονή και κατανόηση.

Οι ασθενείς όμως, εκτός  από την  αγάπη και τη  φροντίδα που έχουν ανάγκη οι ίδιοι, και εκείνοι με τη σειρά τους δίνουν αγάπη και μπορούν να μας παραδειγματίσουν. Και αν ζουν τον πόνο και τις ταλαιπωρίες της ασθένειάς τους με πίστη, όπως έζησε και ο Χριστός το πάθος του, με εμπιστοσύνη και ελπίδα στο Θεό, τότε ο πόνος τους αποκτά ένα άλλο νόημα. Μπορεί να γίνει σημείο παραδειγματισμού και μαρτυρίας για τους άλλους.

Έλεγε ο πάπας Φραγκίσκος στους ασθενείς ενός νοσοκομείου που επισκέφτηκε: «Αγαπητοί ασθενείς, αδελφοί και αδελφές, μην θεωρείτε τον εαυτό σας ως ένα αντικείμενο συμπαράστασης και φροντίδας, αλλά να αισθάνεστε ότι είστε πλήρως ενσωματωμένοι στη ζωή και αποστολή της εκκλησίας. Έχετε τη δική σας θέση και αποστολή μέσα στις ενορίες σας, μέσα στην κοινωνία γενικότερα,. Η παρουσία σας, σιωπηρή αλλά πιο εύγλωττη από πολλές λέξεις, η προσευχή σας, η καθημερινή προσφορά του πόνου σας ενωμένη με αυτή του Ιησού εσταυρωμένου για τη σωτηρία του κόσμου, η αποδοχή με υπομονή της κατάστασή σας, είναι μια πνευματική πηγή, ένας θησαυρός για κάθε χριστιανική κοινότητα. Είναι πολύτιμος ο καθένας από εσάς για όλους εμάς και για την εκκλησία μας».

Αγαπητοί μου ασθενείς και ηλικιωμένοι, εύχομαι και προσεύχομαι για τον καθένα από εσάς ώστε ο Κύριος να σας δίνει άφθονη σωματική και πνευματική υγεία και μια πίστη δυνατή για καλή χριστιανική μαρτυρία μέσα στην κοινωνία μας, την οποία έχουμε τόσο πολύ ανάγκη. Αμήν»

Μετά την ομιλία ικετεύσαμε το Θεό Πατέρα, να μας ανανεώνει και να μας ενισχύει με τη νεότητα της χάρης του, σε κάθε περίοδο της ηλικίας, και ο επίσκοπος εκτείνοντας τα χέρια επάνω σε όλους τους ηλικιωμένους χορήγησε την ευλογία με την παρακάτω ευχή:

Εσένα, παντοδύναμε Θεέ,
χάρη στον οποίο ζούμε, κινούμαστε και υπάρχουμε,
ευχαριστούμε και ευλογούμε,
διότι εσύ χορήγησες σ’ αυτούς εδώ τους δούλους σου
μακροζωία και σταθερότητα στην πίστη και στα καλά έργα.

Δώσε τους και τώρα, σε παρακαλούμε,
ενισχυμένοι από τη συμπαράσταση των αδελφών,
να είναι χαρούμενοι  όταν είναι υγιείς
και να μην απογοητεύονται στην ασθένειά τους,
ώστε, ανανεωμένοι με την ευλογία σου,
ακόμη και κατά την περίοδο της ώριμης ηλικίας,
με προθυμία να σε δοξάζουν.

Δια του Ιησού Χριστού, του Κυρίου μας,
ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων. Αμήν.

Σήμερα Πέμπτη 19/9, κατά την Ακολουθία του Λόγου ξεκινούν και οι ομιλίες του ιεροκήρυκα π. Γεώργιου Όβσιακ,    που ανήκει στο τάγμα των  Λαζαριστών και είναι  εφημέριος της ενορίας  Αμίαντου Συλλήψεως της Παναγίας, στη Θεσσαλονίκη.

Με τα κηρύγματά του θα μας βοηθήσει να ανακαλύψουμε  το κάλεσμα μας στην αγιοσύνη και να μελετήσουμε την Αποστολική Παραίνεση του Πάπα Φραγκίσκου «Να χαίρεστε και να αγάλλεστε», το περιεχόμενο της οποίας αφορά  την κλήση στην αγιοσύνη μέσα στο σύγχρονο κόσμο.

Comments are closed.