Προσκύνημα των παιδιών του κατηχητικού και των οικογενειών τους

Published on: 24 Σεπτεμβρίου 2019

Filled Under: Σύρος

Views: 419

Tags: , ,

Με μια απλή, αλλά πολύ όμορφη  τελετή ξεκίνησε η φετινή  κατηχητική χρονιά για τα παιδιά της εκκλησιαστικής επαρχίας της Σύρου, την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου ,στις 6μμ στο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Φανερωμένης, συμμετέχοντας με το δικό τους τρόπο στο οκταήμερο προετοιμασίας της γιορτής της Παναγίας.

Ο ισχυρός άνεμος που φυσούσε εμπόδισε να  πραγματοποιηθεί η θεία λειτουργία στην πλατεία του προσκυνήματος, όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί.

Πολλές οικογένειες ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Σεβασμιοτάτου Επισκόπου μας Πέτρου συνοδεύοντας τα παιδιά τους, ενώ και πολλοί πιστοί  ευλαβείς της Παναγίας Φανερωμένης συμπροσευχήθηκαν για να έχουν τα παιδιά μας  μια καλή χριστιανική πορεία

Ο Σεβασμιότατος με έναν πολύ όμορφο και παραστατικό τρόπο, εξήγησε στα παιδιά τα αναγνώσματα και το ευαγγέλιο.

«…΄Ολοι εμείς, μικροί και μεγάλοι είμαστε καλεσμένοι από το Θεό να γίνουμε άγιοι και να βρεθούμε κοντά του. Γινόμαστε άγιοι όταν κάνουμε καλά αυτό που έχουμε να κάνουμε, κάθε μέρα. Και τότε, λίγο-λίγο ανεβαίνουμε προς το Θεό ο οποίος μας βοηθάει στην προσπάθειά μας, χορηγώντας μας το ΄Αγιο Πνεύμα. Μοιάζουμε σαν  αυτό εδώ το μπαλόνι που κρατώ. Ξέρετε τι έχει μέσα αυτό το μπαλόνι και σηκώνεται ψηλά; …μπράβο σας, ήλιον έχει… όμως ξέρετε το πνεύμα του Θεού είναι πιο δυνατό από το ήλιο και εμείς μπορούμε να φτάσουμε πιο ψηλά και από το μπαλόνι… Όμως τώρα, το μπαλόνι είναι κάτω, δεν πάει ψηλά, γιατί …έχει μια πέτρα που το κρατάει χαμηλά… Και μείς, όταν δεν κάνουμε καλές πράξεις, όταν είμαστε ανυπάκουοι, όταν πεισμώνουμε, όταν λέμε ψέματα, όταν μαλώνουμε με τους άλλους δεν μπορούμε να ανέβουμε ψηλά, γιατί οι μικρές αυτές αμαρτίες μας κρατούν κάτω, όπως η πέτρα συγκρατεί το μπαλόνι. Θα κόψουμε την πέτρα όταν θα βγούμε αργότερα έξω, για να δείτε πόσο ψηλά θα ανέβει το μπαλόνι μας. ΄Ετσι λέω και σε σας, να προσπαθήσετε από σήμερα, από τώρα, να κάνετε καλές πράξεις, να γεμίζετε με Πνεύμα ΄Αγιο και  αφού έτσι θα γινόσαστε άγιοι, θα είστε όλο και πιο κοντά στο Θεό…»

 Αμέσως μετά, όλα τα παιδιά πλησίασαν  μπροστά από την Αγία Τράπεζα για να λάβουν  την ευλογία για την έναρξη της νέας σχολικής και κατηχητικής χρονιάς. ΄Εξι  μικροί αναγνώστες διάβασαν τις δεήσεις και έπειτα ο Επίσκοπος έθεσε τα χέρια του επάνω στα παιδιά λέγοντας την ευχή ευλογίας: 

«Κύριε Ιησού Χριστέ, εσύ ο οποίος περιέβαλες με τόση αγάπη τα μικρά παιδιά, ώστε να διακηρύξεις ότι όποιος δέχεται αυτά, εσένα τον ίδιο δέχεται, άκουσε τις προσευχές που κάνουμε γι’ αυτά τα μικρά παιδιά. Εφόσον τα πλούτισες με τη χάρη του Βαπτίσματος, φύλαγέ τα κάτω από την παντοτινή σου προστασία, ώστε όταν ενηλικιωθούν να σε ομολογούν, να δείχνουν ένθερμη αδελφική αγάπη και με ακατανίκητη ελπίδα να προσκαρτερήσουν στη Βασιλεία σου. Εσύ ο οποίος ζεις και βασιλεύεις στους αιώνες των αιώνων». Αμήν

Ακολούθησε ο ραντισμός  των παιδιών με αγίασμα και κάθε παιδί σημειώθηκε  με το σημείο του σταυρού στο μέτωπο.

Συνεχίστηκε η θεία λειτουργία με τη ζωηρή παρουσία των παιδιών και πριν την απόλυση  ο Σεβασμιότατος χορήγησε την ευλογία στις κατηχήτριες και στους βοηθούς των κατηχητών  στους οποίους η τοπική εκκλησία έχει αναθέσει το έργο της κατήχησης και της μετάδοσης του λόγου του Θεού. 

Τέλος, ευχαρίστησε όλους για τη συμμετοχή τους, επισήμανε την έντονη ανάγκη να βρεθούν και άλλοι νέοι κατηχητές και κατηχήτριες για  να συνεχίσουν το έργο της κατήχησης και ζήτησε από τους γονείς των παιδιών , εκείνοι με το δικό τους μοναδικό τρόπο να συμμετέχουν στη θρησκευτική διαπαιδαγώγηση των παιδιών.

Στην πλατεία του προσκυνήματος έγινε η καθιερωμένη φωτογράφηση και αφού αφήσαμε το μπαλόνι μας να ανέβει ψηλά, ανάμεσα σε παιδικές φωνές και γέλια,  μοιράστηκαν δωράκια στα παιδιά, χρήσιμα για το ξεκίνημα της κατηχητικής και σχολικής χρονιάς.

Η πρώτη συνάντηση στα Κατηχητικά Κέντρα θα γίνει το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου, στις 11.00 το πρωί!

Καλή χρονιά σε όλους!

ΑΝΝΑ ΣΙΓΑΛΑ
Κατηχήτρια

Comments are closed.