Προσευχή – Το θεμέλιο της αγιοσύνης

Την ημέρα της εορτής της Παναγίας της Φανερωμένης ο Ιεροκήρυκας του εφετινού οκταημέρου π. Γεώργιος Οβσιάκ, Εφημέριος του Ιερού Ναού Αμιάντου Συλλήψεως της Θεοτόκου στη Θεσσαλονίκη, τέλεσε την δεύτερη πρωινή Θεία Λειτουργία στο Προσκύνημα της Φανερωμένης και μετά την ανάγνωση του Ευαγγελίου ολοκλήρωσε την σειρά ομιλιών τις οποίες μας πρόσφερε και μας βοήθησε να γνωρίσουμε βαθύτερα την θαυμάσια Αποστολική Παραίνεση του Πάπα Φραγκίσκου: «Να χαίρεστε και να αγάλλεστε». Οι πέντε ομιλίες του π. Γεώργιου μας καθοδήγησαν βήμα βήμα στην ανακάλυψη του καλέσματός μας στην αγιοσύνη, η οποία κρύβεται στα απλά πράγματα. Ευχαριστούμε πολύ τον π. Γιώργο για την διαθεσιμότητα του και για τις πολύ όμορφες και πνευματικές ομιλίες του, που πολύ ωφέλησαν όσους τις άκουσαν ή τις διάβασαν μέσα από την ιστοσελίδα μας.

Στην τελευταία του αυτή ομιλία μας βοήθησε να καταλάβουμε πως δεν μπορούμε να φτάσουμε στην αγιοσύνη δίχως την προσευχή.  Παραθέτουμε εδώ ολόκληρη την ομιλία του με θέμα: «Προσευχή – το θεμέλιο της αγιοσύνης»      

«Η αγιοσύνη είναι φτιαγμένη από σταθερό άνοιγμα προς την υπερβατικότητα που εκφράζεται μέσα στην προσευχή και την προσκύνηση. Ο άγιος είναι ένα πρόσωπο με παρακλητικό πνεύμα, που έχει ανάγκη να επικοινωνεί με τον Θεό».

Γιατί κατά βάθος η προσευχή είναι ένας διάλογος. Αυτό σημαίνει ότι δεν φθάνει να μιλάω στο Θεό, να Του παρουσιάσω τις ανάγκες μου, αλλά πρέπει και να Τον ακούω, να δώσω προσοχή στα Λόγια Του. Αλλιώς δεν θα είναι διάλογος, αλλά μονόλογος.

Ο πάπας Φραγκίσκος λέει φανερά: «Δεν πιστεύω στην αγιοσύνη χωρίς προσευχή, παρότι δεν πρόκειται υποχρεωτικά για στιγμές προσευχής μεγάλης διάρκειας ή για έντονα συναισθήματα».

Ο Άγιος Ιωάννης του Σταυρού συνιστούσε να «φροντίζουμε να είμαστε πάντοτε κάτω από την παρουσία του Θεού. «Να είσαι τακτικός στην προσευχή χωρίς να την παραμελείς ούτε κατά τις εξωτερικές σου ασχολίες. Είτε τρως, είτε πίνεις, είτε μιλάς ή ασχολείσαι με τα εγκόσμια ή κάνεις κάτι άλλο, να επιθυμείς πάντοτε τον Θεό διατηρώντας γι’ Αυτόν την αγάπη της καρδιάς».

Για να καταστεί αυτό εφικτό, είναι αναγκαίο, κάποιες στιγμές, να είναι αφιερωμένες μόνο στον Θεό, μένοντας μόνοι μαζί Του.

Για την αγία Θηρεσία της Άβιλα, η προσευχή είναι «μια βαθιά σχέση φιλίαςμια συχνή ενασχόληση “μόνος με μόνο” με Αυτόν που γνωρίζουμε ότι μας αγαπά».

Η προσευχή δεν αφορά μόνο λίγους προνομιούχους, αλλά όλους, διότι «όλοι έχουμε ανάγκη από αυτήν τη σιωπή, τη φορτισμένη με τη λατρεμένη παρουσία». Η γεμάτη εμπιστοσύνη προσευχή είναι μια απάντηση της καρδιάς που ανοίγεται στον Θεό, πρόσωπο με πρόσωπο, όπου σιωπούν όλες οι φωνές για να ακουστεί η γλυκιά φωνή του Κυρίου που αντηχεί μέσα στη σιωπή.

Μέσα σε αυτήν τη σιωπή, υπό το φως του Πνεύματος, είναι δυνατόν να διακρίνουμε τις οδούς αγιοσύνης που ο Κύριος μας προτείνει. Αλλιώς, όλες οι αποφάσεις μας, θα μπορούν να είναι μόνο «διακοσμητικές», οι οποίες αντί να προβάλλουν το Ευαγγέλιο στη ζωή μας, θα το επικαλύπτουν και θα το πνίγουν. Ο κάθε μαθητής, είναι απαραίτητο να βρίσκεται με τον Διδάσκαλο, να τον ακούει, να διδάσκεται από Αυτόν, να μαθαίνει πάντοτε.

Θα ήταν καλό να απαντήσουμε στις εξής ερώτησης:

Υπάρχουν στιγμές κατά τις οποίες τίθεσαι, σε σιωπή, κάτω από την παρουσία Του; Παραμένεις μαζί Του χωρίς βιασύνη; Και αφήνεσαι να σε κοιτάξει Εκείνος; Αφήνεις τη φωτιά Του να φλογίσει την καρδιά σου;

Αν δεν επιτρέπεις σ’ Εκείνον να την τροφοδοτήσει με τη ζεστασιά της αγάπης και της τρυφερότητας, δεν θα έχεις φωτιά και έτσι πώς θα μπορέσεις να ανάψεις την καρδιά των άλλων με τη μαρτυρία σου και τον λόγο σου;

Η προσευχή θα έπρεπε να είναι πάντα πλούσια σε αναμνήσεις: αναμνήσεις των έργων του Θεού, αλλά και αναμνήσεις της δικής μας ζωής, της ζωής των άλλων… Είναι η γεμάτη ευγνωμοσύνη ανάμνηση για να ανακαλούμε στη μνήμη μας όλες τις ευεργεσίες που έχουμε λάβει από τον Κύριο.

Όταν κοιτάζουμε την ιστορία της ζωής μας, θα βρούμε σ’ αυτήν πολλή ευσπλαχνία. Ταυτόχρονα, θα καταλαβαίνομε, ότι ο Κύριος μας κρατά στη μνήμη του και δεν μας ξεχνά ποτέ.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι προσευχής. Μια από αυτές είναι η ικεσία. Η ικεσία είναι έκφραση της καρδιάς που εμπιστεύεται τον Θεό, και ξέρει ότι δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα μόνη. Στη Αγία Γραφή μπορούμε να βρούμε πολλές ικεσίες γεμάτες πιστή τρυφερότητα και βαθιά εμπιστοσύνη. Ο ίδιος ο Ιησούς μας είπε: «Χωρίς εμένα δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα!»

Υπάρχει και η ικεσία μεσιτείας που έχει μια ιδιαίτερη αξία, επειδή είναι μια πράξη εμπιστοσύνης στον Θεό και ταυτόχρονα μια έκφραση αγάπης προς τον πλησίον. Η μεσιτεία εκφράζει τον αδελφικό δεσμό με τους άλλους, αφού σ’ αυτήν μπορούμε να συμπεριλάβουμε τη ζωή των άλλων, τις πιο συνταρακτικές αγωνίες τους και τις πιο ακραίες πλευρές τους. Για όποιον αφοσιώνεται με γενναιοδωρία στο να μεσιτεύει, μπορούμε να πούμε με τα βιβλικά λόγια: «Αυτός είναι ο φίλος των αδελφών του, που προσεύχεται πολύ για το λαό».

Αν πραγματικά πιστεύουμε ότι ο Θεός υπάρχει, δεν μπορούμε να μην τον λατρεύουμε, ενίοτε μέσα σε σιωπή γεμάτη θαυμασμό, και να Του ψάλλουμε ύμνους εορταστικούς.

Λένε ότι ο Άγιος Ιωάννης Βιαννεϊ, ο εφημέριος της Αρς στην Γαλλία συνάντησε συχνά στην εκκλησία του έναν ηλικιωμένο που κάθε μέρα προσευχόταν πολλές ώρες μπροστά στο Πανάχραντο Μυστήριο. Κάποια μέρα τον ρωτούσε, πως προσεύχεται. Τι λέει στο Θεό; Η απάντηση ήταν απλή: «Δεν λέω τίποτε. Τον κοιτάζω, και Αυτός με κοιτάζει, και αυτό μου φτάνει!»

Ο μακάριος Κάρολος de Foucauld είπε: «Μόλις πίστεψα ότι υπάρχει ένας Θεός, κατάλαβα πως δεν μπορούσα να κάνω αλλιώς παρά να ζω μόνο γι’ Αυτόν».

Στη ζωή των προσκυνητών, υπάρχουν πολλές απλές λατρευτικές πράξεις, όταν το βλέμμα του προσκυνητή προσηλώνεται πάνω σε μια εικόνα που συμβολίζει τον Θεό ή την Παναγία, όπως εδώ, σ’ αυτό το ναό της Φανερωμένης.

Αγαπάμε να ερχόμαστε εδώ, γιατί πιστεύουμε, ότι η Μητέρα μας μάς καταλαβαίνει και μεσιτεύει για μας.

Μπορούμε να προσευχηθούμε και με το Λόγο του Θεού. Η θεία ανάγνωση του Λόγου του Θεού, «πιο γλυκιά από το μέλι» και «δίκοπο σπαθί», μας επιτρέπει να ακούμε τον Διδάσκαλο για να είναι «λυχνάρι στα βήματά μας» και «φως στην πορεία μας». Πόσο ωραίες είναι αυτές εκφράζεις του Ψαλμού. Καταλαβαίνουμε πόσο δύσκολο είναι να περπατάμε στο σκοτάδι σε ένα καινούριο μέρος. Τόσο εύκολο μπορούμε μα πέφτουμε. Αλλά όταν έχουμε το φως, προχωράμε με ασφάλεια.

Ο πάπας Φραγκίσκος υπογραμμίζει, ότι «η ευλάβεια προς τον Λόγο του Θεού ανήκει στην καρδιά και την ταυτότητα της ίδιας της χριστιανικής ζωής. Ο Λόγος έχει μέσα του τη δύναμη να μεταμορφώνει τη ζωή».

Αλλά ήθελα να ρωτήσω: Εμείς γνωρίζουμε την Αγία Γραφή; Έχουμε στα χέρια μας την Βίβλο; το Ευαγγέλιο; Θα ήταν καλό να μάθουμε από τους αδελφούς μας διαμαρτυρόμενους την συχνή επαφή με την Αγία Γραφή. Αυτοί τα διαβάζουν πολύ συχνά, και πολλοί τα ξέρουν σχεδόν απ’ έξω.

Η συνάντηση με τον Ιησού στην Αγία Γραφή, μας οδηγεί στη Θεία Ευχαριστία, την οποία τώρα τελούμε, όπου ο ίδιος Λόγος φθάνει στην ύψιστη αποτελεσματικότητά του, διότι είναι πραγματική παρουσία Αυτού που είναι Λόγος Ζωντανός. Είναι ο ίδιος ο Χριστός που προσφέρεται. Και όταν τον λαβαίνουμε στη Θεία Κοινωνία, ανανεώνουμε τη συνθήκη μας μαζί του και του επιτρέπουμε να πραγματοποιεί όλο και περισσότερο τη μεταμορφωτική του δράση.

Ο πάπας Φραγκίσκος τελειώνει την Αποστολική Παραίνεση με τα εξής λόγια:

«Επιθυμία μου είναι, αυτοί οι στοχασμοί να στεφθούν από την Αειπάρθενο Μαρία, διότι Εκείνη βίωσε όπως κανένας άλλος τους Μακαρισμούς του Ιησού. Η ίδια σκιρτούσε από χαρά στην παρουσία του Θεού, διατηρούσε τα πάντα στην καρδιά της και άφησε τον εαυτό της να διαπεραστεί από το ξίφοςΕίναι η Αγία μεταξύ των αγίων, η πιο ευλογημένη, αυτή που μας δείχνει τον δρόμο της αγιοσύνης και μας συνοδεύει. Δεν μας αφήνει να μένουμε καταγής όταν πέφτουμε, και μερικές φορές μας παίρνει στη αγκαλιά της χωρίς να μας κρίνει. Το να συνομιλούμε μαζί της μας παρηγορεί, μας ελευθερώνει και μας εξαγιάζει.

Η Μητέρα δεν έχει ανάγκη από πολλά λόγια, δεν χρησιμεύει να προσπαθούμε τόσο πολύ να της εξηγήσουμε αυτό που μας συμβαίνει. Αρκεί να ψιθυρίζουμε συχνά: «Χαίρε Μαρία…».

Να είμαστε βέβαιοι, ότι και τώρα μας ακούει… ότι μπορούμε να Της πούμε τα πάντα, που έχουμε στις καρδιές μας. Αυτή τα παρουσιάζει στον Υιό Της, όπως το έκανε στην Κάνα της Γαλιλαίας. Αμήν.

 

Comments are closed.