Πραγματοποιήθηκε η Πανσυριανή προσευχή για την επιτυχία των μαθητικών εξετάσεων

Published on: 14 Μαΐου 2015

Filled Under: Σύρος

Views: 1014

Tags: ,

Την Κυριακή 8 Μαΐου ολοκληρώθηκε η ποιμαντική χρονιά των τμημάτων της Ε.Κ.Ν.Ε., με την προσευχή των μαθητικών εξετάσεων. Οι έφηβοι και νέοι συγκεντρώθηκαν στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωσήφ στο Βήσσα, έχοντας ως θέμα της προσευχής την έκφραση της ‘’Εμπιστοσύνης‘’ τους προς τον Θεό Πατέρα.

Σε μια ήρεμη και νεανική ατμόσφαιρα οι 85 περίπου νέοι, με την παρουσία αρκετών εμψυχωτών των τμημάτων τους, των ιερέων π. Νίκου, π. Πέτρου και π. Ιωσήφ, καθώς και του Σεβασμιότατου π. Πέτρου προσευχήθηκαν, εμπιστευόμενοι στον Κύριο την περίοδο των εξετάσεων που πλησιάζει.

Μετά τα Αναγνώσματα, ακολούθησε χρόνος περισυλλογής, ο οποίος ολοκληρώθηκε με μια συμβολική πράξη. Οι νέοι κλήθηκαν να γράψουν αυτό που έχουν στην καρδιά τους και θέλουν να το εμπιστευτούν στον Κύριο, μια αγωνία ή έναν προβληματισμό τους. Στη συνέχεια, το εναπόθεσαν στα ‘’πόδια‘’ του Σταυρού, σημείο ότι ο Χριστός μας λυτρώνει με το Σταυρό του από όλες τις δοκιμασίες και τα άγχη μας, και επιστρέφοντας στη θέση τους, έπαιρναν από την Πασχαλινή Λαμπάδα, σημείο του Αναστημένου Χριστού, ένα χαρτάκι με ένα εδάφιο της Αγίας Γραφής, με θέμα την εμπιστοσύνη. Με το βαθύτερο νόημα πως το φώς του Αναστημένου Χριστού διαλύει τα σκοτάδια του φόβου και ανοίγει τον άνθρωπο στην ελπίδα.

Στη συνέχεια, ο Επίσκοπος, στην ομιλία του, προέτρεψε τα παιδιά να εμπιστεύονται τον Θεό Πατέρα στις δοκιμασίες της ζωής τους και μέσα από αυτές να ωριμάζουν. Τους επεσήμανε πως δεν αρκεί μόνο η εμπιστοσύνη, αλλά και η δική τους προσπάθεια και κατάλληλη προετοιμασία, και ο Κύριος θα τους ενθαρρύνει και θα μένει πιστός δίπλα τους πάντοτε, μέσω της προσευχής.

Έπειτα, χρησιμοποιώντας την παραβολή του μολυβιού, εξήγησε πως ο άνθρωπος μοιάζει με το μολύβι σε 5 σημεία

  • Το μολύβι είναι άχρηστο, χωρίς ένα χέρι να το κρατά. Αυτό το χέρι για τον άνθρωπο είναι ο Θεός.
  • Το μολύβι αρκετές φορές πρέπει να το ξύσουμε. Αν κι επώδυνο, γράφει καλύτερα όμως. Το ίδιο και με τον άνθρωπο, οι δοκιμασίες και οι θλίψεις στη ζωή τον κάνουν καλύτερο.
  • Το μολύβι μάς επιτρέπει να χρησιμοποιούμε γόμα, για τα λάθη στη γραφή, ο άνθρωπος μπορεί να το κάνει με την μετάνοια – εξομολόγηση.
  • Το σημαντικότερο στο μολύβι είναι η ποιότητα του γραφίτη κι όχι το ξύλο του. Το ίδιο και στον άνθρωπο, σημασία δεν έχει τόσο η εξωτερική του εμφάνιση, όσο η ομορφιά της ψυχής του, η καρδιά του.
  • Τέλος, κάθε μολύβι αφήνει ένα σημάδι στο χαρτί, όπως κι ο άνθρωπος στο διάβα της ζωής του αφήνει σημάδια με τις πράξεις κι ενέργειές του.

Έτσι, προτρέποντας τον καθένα από τους παρόντες ‘’να γίνουν μολύβι‘’ στα χέρια του Θεού Πατέρα, ολοκληρώθηκε η προσευχή, ανανεώνοντας το ραντεβού μας στις καλοκαιρινές μας εξορμήσεις και εκδρομές, που σύντομα θα ανακοινωθούν.

Καλή επιτυχία σε όλα τα παιδιά και υπομονή, κουράγιο και πίστη στους γονείς.

Μ.Ρ.

Comments are closed.