Πέρασμα της Αγίας Θύρας από τα παιδιά των Κατηχητικών Κέντρων

Σε δύο Σάββατα (για πρακτικούς λόγους) και μέσα στο ωράριο της κατήχησης, πραγματοποιήθηκε το πέρασμα της Αγίας Θύρας του Καθεδρικού μας  Ναού του Αγ.Γεωργίου, για τα παιδιά των δύο Κατηχητικών Κέντρων που λειτουργούν στην Καθολική Επισκοπή Σύρου, αυτό του «Αγ. Γεωργίου» στους Φρερ  και του «Αγ. Παύλου» στην Ποσειδωνία.

Με τη συνοδεία των κατηχητριών τους και ιερέων που κάνουν κατήχηση, όλα τα παιδιά, από την πρώτη μέχρι και την έκτη δημοτικού, και με τη συνοδεία και γονέων, έφθασαν με τα λεωφορεία μέχρι το Πάνω Τέρμα στο λόφο της Άνω Σύρου, και από εκεί, κατάλληλα προετοιμασμένα, με άσματα και ύμνους αλλά και κείμενα από την Αγία Γραφή, ξεκίνησαν το δικό τους προσκύνημα στον Καθεδρικό Ναό, προκειμένου να εισέλθουν από την Αγία Θύρα, σύμβολο του ίδιου του Ιησού Χριστού, μέσα στα πλαίσια του Ιωβηλαίου Έτους της Ευσπλαχνίας που διανύουμε και που όπως μπορούν, οι κατηχήτριες και οι ιερείς, προσπαθούν να εξηγήσουν και στα μικρά παιδιά αυτές τις έννοιες, ώστε να γνωρίζουν για τι μιλάμε.

Ενδεικτικά τα λόγια προετοιμασίας και οι προσευχές που ακολουθούν.

Κατά την έναρξη της πορείας προς το Ναό οι υπεύθυνοι ιερείς των δύο κατηχητικών κέντρων, εξήγησαν στα παιδιά γι αυτό που θα ακολουθούσε λέγοντας:

«Σήμερα θα κάνουμε ένα προσκύνημα.

Προσκύνημα θα πει πάω σ’ ένα ιδιαίτερο μέρος, για να ευχαριστήσω το Θεό για ό,τι καλό έχω κάνει και για να του ζητήσω να είναι μαζί μου κάθε ώρα της ζωής μου.

Όλη η ζωή μας είναι σαν ένα προσκύνημα: τόσο ο καθένας χωριστά, ως μαθητής του Χριστού, όσο και όλοι μαζί ως Εκκλησία, πηγαίνουμε να συναντήσουμε το Θεό για να είναι είμαστε μαζί του πάντοτε ευτυχισμένοι.

Πάμε στον Καθεδρικό Ναό του Αγ. Γεωργίου: Ο Καθεδρικός ναός είναι ένα σημείο που μας κρατά ενωμένους μαζί μ’ αυτούς που ήταν πριν από μας. Κτίστηκε πριν το 1200 μ.Χ., μικρός στην αρχή αλλά κάθε τόσο, φρόντιζαν οι παππούδες των παππούδων μας να τον κάνουν πιο μεγάλο. Εκεί οι παππούδες μας ευχαριστούσαν το Θεό. Εκεί οι γονείς μας, από μικροί, ευχαριστούσαν το Θεό. Εκεί και εμείς, τώρα αλλά και μεγαλώνοντας, θα πηγαίνουμε συχνά να προσευχηθούμε. Εκεί θα μείνει και μετά από μας για να θυμίζει σ’ αυτούς που θα έρθουν όλους όσους ήταν πριν από αυτούς.

Τώρα ας ξεκινήσουμε την πορεία μας ως εκεί κι εμείς ψάλλοντας από χαρά γιατί 9α συναντήσουμε Εκείνον που μας αγαπά πάρα, μα πάρα πολύ.»

Φτάνοντας έξω από τον πρόναο του Αγ.Γεωργίου, και μπροστά στην κλειστή θύρα, τα παιδιά προσευχήθηκαν λέγοντας:

«-Θεέ Πατέρα, Εσύ που μας διαλέγεις και μας ενώνεις, μετάτρεψέ μας σε Λαό εκλεκτό και Εκκλησία σου. Ευλόγησε την είσοδο μας στο ναό του Αγίου Γεωργίου και κάνε να μένουμε πάντα ενωμένοι μαζί Σου, όπως αυτές οι πέτρες με τις οποίες είναι χτισμένος και συμβολίζουν Εσένα και όλους εμάς.

Ήρθαμε να σου ζητήσουμε συγγνώμη για όσες φορές με τις αμαρτίες μας στενοχωρήσαμε ο ένας και τον άλλο και Σένα. Συγχώρησέ μας, Κύριε! Σου το ζητούμε στο όνομα του Ιησού Χριστού, του Κυρίου μας. -Αμήν»

Αμέσως μετά τα παιδιά εισήλθαν στο Ναό όπου εκεί ακολούθησε σύντομη προσευχή ενώ έψαλαν ύμνους που έμαθαν στην κατήχηση, προσευχήθηκαν με τις Δεήσεις των πιστών, μέσα από την καρδιά τους, μαζί με τις κατηχήτριες τους, ενώ λίγο πριν ολοκληρωθεί η τελετή, ύψωσαν τα χέρια στον Ουράνιο Πατέρα και προσευχήθηκαν με το «Πάτερ Ημών». Επίσης με την ευκαιρία της ομαδικής επίσκεψης των παιδιών στον Καθεδρικό μας Ναό, δόθηκε η ευκαιρία και για επεξήγηση των εικόνων και των συμβόλων που κοσμούν τον ανακαινισμένο ναό του Αγ.Γεωργίου.

Ευχόμαστε στα μικρά αυτά παιδιά, στις κατηχήτριες τους, στους ιερείς και στους γονείς τους, Καλό και Άγιο Πάσχα!

ΣΠΕΡΑΝΤΖΑ  Π. ΔΟΥΡΑΤΣΟΥ

Comments are closed.