Παρουσίαση βιβλίου «Παύλος Καρβώνης: Η ζωή μου στη Σύρα»

Published on: 10 Σεπτεμβρίου 2016

Filled Under: Σύρος

Views: 1024

Tags: ,

Παρουσία του Σεβ/τατου Επισκόπου μας π.Πέτρου Στεφάνου, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης 8 Σεπτεμβρίου, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, η παρουσίαση του βιβλίου του συριανού αρχαιολόγου και συνεργάτη της Ακαδημίας Αθηνών Παύλου Καρβώνη του Πέτρου και της Μαρίας, εκδήλωση την οποία διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Ελλήνων Καθολικών Σύρου.

Τον εκδότη προλόγισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου κ.Ισίδωρος Σαλάχας ο οποίος όπως εξήγησε ότι το βιβλίο αφορά τον παππού του εκδότη, τον εκατοντάχρονο σήμερα Παύλο Καρβώνη του Πέτρου και της Υακίνθης, και «είναι διηγήσεις από προσωπικά και οικογενειακά συμβάντα, καθώς και από συμβάντα στο οικείο του περιβάλλον, στην κοινωνική και επαγγελματική του απασχόληση, και από τη δράση του στο Σύνδεσμο Ελλήνων Καθολικών Σύρου. Αναμνήσεις, που τις πλαισιώνουν ποικίλα και πλούσια στοιχεία από την κοινωνική, πολιτιστική και επαγγελματική δραστηριότητα του Νησιού. Ένα σημαντικό συγγραφικό Έργο, μια σπουδαία παρακαταθήκη στον Τόπο μας, την οποία οφείλουμε να σεβαστούμε και να διαφυλάξουμε.»

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την εισήγηση του κ.Σαλάχα ΕΔΩ

Η παρουσίαση του βιβλίου συνοδεύτηκε από πλούσιο φωτογραφικό και ηχητικό υλικό, ενώ αποσπάσματα ανέγνωσε η Καθηγήτρια της Γαλλικής Φιλολογίας κ. Τερέζα Καρβώνη σύζυγος του Ιακώβου.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ.Γιώργος Δούναβης καθώς και συγγενείς, φίλοι και γνωστοί της οικογένειας Καρβώνη.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΚΑΡΒΩΝΗ – ΠΑΠΠΟΥ

Ο Παύλος Καρβώνης γεννήθηκε στις 2 Μαΐου 1917, στην Ερμούπολη της Σύρου.
Ήταν το τελευταίο από τα πέντε παιδιά του Πέτρου Καρβώνη – Φαρμακοποιού και της Υακίνθης Δαπόλλα.
Δραστηριοποιήθηκε στο εμπόριο, διατηρώντας Κατάστημα ειδών κιγκαλερίας στην Ερμούπολη.
Στις 26 Σεπτεμβρίου 1942 παντρεύτηκε την Δέσποινα Αθανασιάδου και απέκτησαν δύο παιδιά, τον Πέτρο και την Τριανταφυλλιά.
Στις 6 Φεβρουαρίου 1950 εκλέγεται για πρώτη φορά Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Ελλήνων Καθολικών Σύρου. Στη θέση αυτή μένει έως τις 17 Απριλίου 1950, ημερομηνία κατά την οποία εκλέχτηκε Πρόεδρος του Σωματείου, ασκώντας το αξίωμα αυτό έως τις 28 Φεβρουαρίου 1952. Από την ημέρα εκείνη, έως τις 16 Φεβρουαρίου 1958, θα ασκήσει τα καθήκοντα του Μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου.
Ο Παύλος Καρβώνης ανήκε σε μια πολυάριθμη Κοινότητα Χριστιανών Καθολικών της Σύρου. Μεγαλώνοντας, μάλιστα, σε μια οικογένεια που είχε στενές σχέσεις με Ιερείς, συνδέθηκε και ο ίδιος φιλικά με Καθολικούς Ιερείς και διατηρούσε άριστες σχέσεις και με τους Ορθόδοξους Ιερείς. Άλλωστε έκανε μεικτό γάμο, αφού η αείμνηστη σύζυγός του Δέσποινα Αθανασιάδου ανήκε στο Ορθόδοξο Δόγμα.
Το 1959 μετακόμισε στην Αθήνα, όπου μετέφερε και την επαγγελματική του δραστηριότητα.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΚΑΡΒΩΝΗ – ΕΓΓΟΝΟΥ

Ο Αγαπητός Συμπατριώτης μας και Επιστήμονας, Αξιότιμος Κύριος Παύλος Καρβώνη του Πέτρου γεννήθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 1976, στην Αθήνα.
Γονείς του είναι ο Πέτρος Καρβώνης και η Μαρία Μπόνη.
Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, με ειδίκευση στην Αρχαιολογία. Έκανε τη διδακτορική του διατριβή στο Παρίσι με θέμα τις εμπορικές εγκαταστάσεις των αρχαίων Ελληνικών πόλεων. Έχει λάβει μέρος σε ανασκαφές, κυρίως στην Τήνο και τη Δήλο.
Από το 2007 εργάζεται στο Πρόγραμμα Tabula Imperii Romani της Ακαδημίας Αθηνών, με στόχο τη σύνταξη καταλόγων των αρχαιοτήτων ρωμαϊκής εποχής στην Ελλάδα.
Έχει δημοσιεύσει τον κατάλογο των θέσεων ρωμαϊκής εποχής των νησιών του Αιγαίου. Πριν από το τέλος του χρόνου θα δημοσιευτεί και ο κατάλογος των ρωμαϊκών θέσεων της Αττικής. Παράλληλα διεξάγει έρευνες στη Δήλο, σε συνεργασία με τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή, όπου έχει αναλάβει τη δημοσίευση μιας εμπορικής Συνοικίας.
Έχει δημοσιεύσει μελέτες με θέματα, κυρίως, αρχιτεκτονικά και τοπογραφικά.
Έχει μεταφράσει στα ελληνικά τους γαλλικούς αρχαιολογικούς οδηγούς της Δήλου και του Φόρουμ των Φιλιππίνων.

Comments are closed.