Παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Κοκκαλάκη «Σαντορίνη – το πιο λαμπρό κόσμημα στο Αιγαίο» στο Φεστιβάλ Μεγάρου Γκύζη 2016

Published on: 9 Σεπτεμβρίου 2016

Filled Under: Εσωτερικές Ειδήσεις

Views: 1078

Tags: , ,

Το φεστιβάλ Μεγάρου Γκύζη 2016 πιστό στις εξαγγελίες των διοργανωτών του για διεύρυνση των εκδηλώσεων πέραν των μουσικών και των εικαστικών, είχε τη χαρά να παρουσιάσει το Σάββατο 20 Αυγούστου 2016 στον ιστορικό του χώρο το 6ο βιβλίο του αγαπητού Θηραίου Γιάννη Κοκκαλάκη, αδελφού του αείμνηστου ιερέα δον Νικόλαου Κοκκαλάκη, με τίτλο,

«Σαντορίνη – το πιο λαμπρό κόσμημα στο Αιγαίο»

Δεν θα ήθελα να μακρηγορήσω με βιογραφικές λεπτομέρειες, αλλά να σταθώ για λίγο στο νέο του συγγραφικό πόνημα, όχι βεβαίως με την ιδιότητα κάποιου ειδικού ή φιλολόγου, παρά μόνο με αυτήν του αναγνώστη.

Ενός αναγνώστη που λαχταράει να μάθει για μια Σαντορίνη που δεν γνώρισε ποτέ και που οι διηγήσεις από παππούδες και γιαγιάδες άφηναν περισσότερο την αίσθηση ενός παραμυθιού παρά αυτή των πραγματικών γεγονότων. Και να που έρχεται ένα βιβλίο να ζωντανέψει μιαν εποχή αλλοτινή και να μιλήσει για μιαν άλλη Σαντορίνη, ίσως λιγότερο λαμπερή και φανταχτερή από τη σημερινή, αλλά όχι λιγότερο γοητευτική και ενδιαφέρουσα.

Ξεφυλλίζοντας αρχικά το βιβλίο είχα την αίσθηση πως έκανα βόλτα στα δρομάκια των Φηρών πριν από το σεισμό. Όταν ξεκίνησα να το διαβάζω, νόμιζα πως όλα αυτά τα πρόσωπα που αναφέρονται, τα έβλεπα μπροστά μου κι ας μην τα έχω γνωρίσει. Νομίζω πως ακριβώς αυτή η αμεσότητα της διήγησης είναι και αυτή που θα κερδίσει τον αναγνώστη, και μάλλον θα τον κάνει να τελειώσει το βιβλίο σε ένα απόγευμα. Και ίσως μετά τον παρακινήσει να περπατήσει στα σημερινά δρομάκια κάποια ώρα ήσυχη χωρίς τουρίστες και φωτογραφικές μηχανές – μάλλον πολύ πρωινή – και να αναρωτηθεί αν όλα αυτά που διάβασε και που είδε στις ασπρόμαυρες φωτογραφίες, υπήρξαν ποτέ στ’ αλήθεια…

Ανεξάρτητα πάντως από το συναισθηματικό φορτίο του συγκεκριμένου βιβλίου, αυτό δεν παύει να αποτελεί μια σημαντική συλλογή πληροφοριών και πηγή γνώσεων για τη Σαντορίνη. Πληροφορίες και γνώσεις οι οποίες, δεν είναι απλή καταγραφή των προσωπικών βιωμάτων του συγγραφέα αλλά όπως και στα προηγούμενα βιβλία του, αποτελούν προϊόντα συστηματικής και ακάματης έρευνας.

Πληροφορίες και γνώσεις οι οποίες φωτίζουν ιδιαίτερες πτυχές της ιστορίας και της καθημερινότητας αυτού του τόσο ιδιαίτερου νησιού, «του πιο λαμπρού κοσμήματος του Αιγαίου».

Αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασε ο ίδιος ο συγγραφέας καθώς και η κόρη του Μαρία Κοκκαλάκη, μέσα σε κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης. Η αίθουσα γεμάτη από γνωστούς και φίλους της οικογένειας αλλά και από λάτρεις της Σαντορίνης και της πολυτάραχης ιστορίας της. Εκδηλώσεις σαν αυτή συσφίγγουν τους δεσμούς της τοπικής κοινωνίας, λειτουργώντας παράλληλα επιμορφωτικά και διατηρώντας την επαφή με το παρελθόν, ζωντανή και καρποφόρο.

KOKKALAKIS2

Comments are closed.