Παρουσίαση του βιβλίου “Επιφανείς Συριανοί” (Τόμος Β) του Δρ. Μάρκου Ν. Ρούσσου – Μηλιδώνη

Published on: 7 Απριλίου 2015

Filled Under: Σύρος

Views: 1577

Tags:

Τη Μεγάλη Δευτέρα, παρουσιάστηκε στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ερμούπολης, ο Β΄ τόμος του σπουδαίου συγγραφικού έργου του Δρ. Μάρκου Ν. Ρούσσου – Μηλιδώνη, “Επιφανείς Συριανοί”. Μερικά από τα ονόματα που περιέχονται είναι αυτά του Δημητρίου Βοκοτόπουλου, Πέτρου Καρβώνη, Τιμολέοντος Αμπελά, Ιωάννου Μαραγκού, Ρενιέρη Πρίντεζη, Ανδρέα Φραγκίδη, Ευάγγελου Μονογυιού, Δημητρίου Κρίνου, Κωστή Μπαστιά, Γεώργιου Δoυράτσου, Μάρκου Δουράτσου, Ρίτας Μπούμης – Παππά, Ανδρέα Δρακάκη,  Μάρκου Φρέρη κ.α.

Η βραδιά ήταν πολύ ενδιαφέρουσα, καθώς αυτό το βιβλίο του ακούραστου Συριανού ακαδημαϊκού είναι ένα ταξίδι στο χρόνο γεμάτο πρόσωπα τα οποία άφησαν τη σφραγίδα τους στην ιστορία της Σύρου. Τον συγγραφέα προλόγισε ο κ. Δομένικος Σαγκινέτος, Δημοτικός Σύμβουλος και μέλος της Επιτροπής της Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Μετά ο συγγραφέας με το γνωστό του περιγραφικό ύφος ανέλυσε πως άντλησε τις πληροφορίες για τη συγγραφή του βιβλίου του και αναφέρθηκε παράλληλα σε διάφορα γεγονότα που διαδραματίζονταν κατά τη διάρκεια της ζωής των προσώπων, δίνοντας έτσι μια απεικόνιση των συνθηκών της ζωής οι οποίες επικρατούσαν τότε.

Επίσης ο κ. Ρούσσος κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου του, εκμυστηρεύτηκε στους παρευρισκόμενους ότι θα υπάρξει και 3ος Τόμος με τίτλο “Επιφανείς Συριανοί” και κάλεσε όσους έχουν πληροφορίες για σημαίνοντες κατοίκους του νησιού, να τον βοηθήσουν στη συγγραφή αυτού του έργου, προσκομίζοντας έγγραφα ή πηγές τις οποίες θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Σεβασμιώτατος Επίσκοπος μας π. Πέτρος Στεφάνου καθώς και άλλα μέλη Θεσμών της Καθολικής Εκκλησίας.

MHLIDWNHS1

Σύντομο βιογραφικό
Ο Μάρκος Ν. Ρούσσος – Μηλιδώνης γεννήθηκε στη Σύρο το 1940. Τελείωσε τη Λεόντειο Σχολή Αθηνών. Πτυχιούχος της ελληνικής και γαλλικής φιλολογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και θεολογίας του Πανεπιστημίου Innsbruck της Αυστρίας, από το οποίο έλαβε τον διδακτορικό τίτλο στην Εκκλησιαστική Ιστορία. Επέστρεψε στην Αθήνα το 1977 και το επόμενο έτος προσελήφθη στο τότε υπουργείο Πολιτισμού και Επιστημών, από το οποίο συνταξιοδοτήθηκε το 2007. Κύριο αντικείμενο της υπηρεσίας του ήταν η παρακολούθηση και ενίσχυση της διδασκαλίας των νέων ελληνικών σε πανεπιστήμια του εξωτερικού. Έχει δημοσιεύσει 22 βιβλία που αφορούν κυρίως στην Ιστορία της Καθολικής Εκκλησίας και των μοναχικών ταγμάτων της στην Ελλάδα. Μετέφρασε επίσης έξι βιβλία θεολογικού περιεχομένου από τα γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά και δημοσίευσε περί τις 180 μελέτες, ιστορικού πάντα περιεχομένου, σε έγκριτα ελληνικά και ξένα περιοδικά.

Προηγούμενη Δημοσίευση:
Επόμενη Δημοσίευση:

Comments are closed.