“Πάντα υπάρχουν λόγοι για να μην γίνει αποδεκτή η αλήθεια”

Published on: 30 Ιανουαρίου 2016

Filled Under: Βίντεο

Views: 478

Tags:

Την εμπειρία της απόρριψης βιώνει ο Ιησούς στην ευαγγελική περικοπή αυτής της εβδομάδας, συνέχεια της περασμένης Κυριακής στην οποία ο ίδιος στη συναγωγή στη Ναζαρέτ παρουσίασε το πρόγραμμα της δράσης του και υποστήριξε ότι οι Γραφές εκπληρώνονται στο πρόσωπό του.

Ο π. Γιάννης Μαραγκός παρουσιάζει σήμερα το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο όπου καταγράφονται οι αντιδράσεις των ακροατών του Ιησού και ο τρόπος με τον οποίο τον υποδέχτηκαν.

«Εκείνον τον καιρό τα μάτια όλων στη συναγωγή ήταν προσηλωμένα πάνω του. Άρχισε λοιπόν να τους λέει: σήμερα βρίσκει την εκπλήρωσή της η προφητεία που μόλις ακούσατε. Όλοι συμφωνούσαν μαζί του και θαύμαζαν για τα γεμάτα χάρη λόγια που έβγαιναν από το στόμα του. Όλοι αυτός δεν είναι ο γιος του Ιωσήφ; Εκείνος τους απάντησε του.  Εκείνος τους απάντησε: «Ασφαλώς θα μου πείτε την παροιμία που λέει, “γιατρέ, γιάτρεψε τον εαυτό σου. Όσα ακούσαμε ότι έγιναν στην Καπερναούμ κάνε τα κι εδώ στην πατρίδα σου”.

Σας βεβαιώνω», πρόσθεσε, «πως κανένας προφήτης δεν είναι δεκτός στην πατρίδα του.

Πράγματι, την εποχή του προφήτη Ηλία υπήρχαν πολλές χήρες στον Ισραήλ. Τότε ο ουρανός δεν είχε βρέξει για τρία χρόνια και έξι μήνες και μεγάλη πείνα είχε πέσει σ’ όλη τη γη.

Ο Θεός όμως δεν έστειλε τον Ηλία σε καμιά απ’ αυτές, παρά μόνο σε μια χήρα στα Σάρεπτα της Σιδωνίας.

Επίσης την εποχή του προφήτη Ελισαίου υπήρχαν πολλοί λεπροί ανάμεσα στους Ισραηλίτες, κανένας όμως απ’ αυτούς δεν καθαρίστηκε, εκτός από το Νεεμάν το Σύρο».

Όταν τ’ άκουσαν αυτά μέσα στη συναγωγή εξοργίστηκαν όλοι.

Σηκώθηκαν τότε και έβγαλαν τον Ιησού έξω από την πόλη και τον έφεραν ως την άκρη του βουνού, πάνω στο οποίο ήταν χτισμένη, για να τον ρίξουν στον γκρεμό.

Αυτός όμως πέρασε απ’ ανάμεσά τους και έφυγε».

Οι συγχωριανοί του Ιησού με βάση αυτά που είχαν ακούσει, στην αρχή ενθουσιάστηκαν αλλά γρήγορα πέρασαν στην αμφισβήτηση και από εκεί στην εχθρότητα και την καταδίκη. Η ευαγγελική περικοπή αυτής της εβδομάδας μας διδάσκει ότι πάντα υπάρχουν λόγοι για να μην γίνει αποδεκτοί η αλήθεια.

Πηγή: koinignomi.gr

Comments are closed.