Πανσυριανός Δρόμος του Σταυρού της Ευσπλαχνίας

“Το όνομα του Θεού είναι ευσπλαχνία”

Με το μήνυμα αυτό, εκατοντάδες πιστοί από όλες τις ενορίες της Σύρου, συμμετείχαν στον Πανσυριανό Δρόμο του Σταυρού της Ευσπλαχνίας, αφού έγινε μέσα στο Έκτακτο Ιωβηλαίο που κήρυξε ο Άγιος Πατέρας ως «Έτος της Ευσπλαχνίας», ανηφορίζοντας το Λόφο της Άνω Σύρου και μελετώντας τα Άγια Πάθη του Ιησού, με κατάληξη στον Καθεδρικό μας Ναό του Αγ.Γεωργίου, όπου εκεί ακολούθησε Τελετή Μετανοίας με τη δυνατότητα ατομικών εξομολογήσεων.

Όπως τόνισε ο Σεβ/τατος Επίσκοπός μας π.Πέτρος Στεφάνου, προεξάρχοντος του οποίου τελέστηκε η Ακολουθία του Δρόμου του Σταυρού «σ’ αυτό το Έκτακτο Ιωβηλαίο Έτος, ο Πανσυριανός Δρόμος του Σταυρού αποκτά μια ιδιαίτερη δύναμη, εκείνη της ευσπλαχνίας του Ουράνιου Πατέρα, ο οποίος θέλει να ενσταλάξει σε όλους μας το Πνεύμα της χάρης του και της παρηγοριάς του. Η ευσπλαχνία είναι το κανάλι της χάρης που ο Θεός, φθάνει σε όλους τους σημερινούς ανθρώπους. Τους ανθρώπους που συχνά είναι αποπροσανατολισμένοι από σύγχυση, στους υλιστές και τους ειδωλολάτρες, στους φτωχούς και τους απομονωμένους, μέλη μιας κοινωνίας που φαίνεται να έχει απορρίψει, αφαιρέσει την αμαρτία και την αλήθεια.

Το βλέμμα μας ας υψωθεί από την μιζέρια μας προς Εκείνον, τον πληγωμένο, τον Ιησού Χριστό, τον Κύριο, που είναι η Αγάπη και η Ευσπλαχνία. Τότε θα μπορέσουμε να συναντήσουμε το πρόσωπό του και να ακούσουμε τα λόγια του: «Σε αγαπώ με αιώνια αγάπη»(Ιερ.31,3)Εκείνος με την συγχώρεσή του, σβήνει τις αμαρτίες μας και μας ανοίγει το δρόμο προς την αγιοσύνη, αν όπως ο ίδιος μας είπα, αγκαλιάσουμε το σταυρό του, μαζί με Εκείνον, από αγάπη προς τους αδελφούς μας. Η πηγή που έπλυνε την αμαρτία μας θα γίνει για μας «μια πηγή νερού που αναβλύζει την αιώνια ζωή» (Ιωα.4,14)

Η συμμετοχή των πιστών ήταν κάτι παραπάνω από ικανοποιητική αφού καθόλη τη διαδρομή συμμετείχαν με τους ύμνους, ενορίτες από όλες τις ενορίες διάβασαν τα αναγνώσματα και τις σκέψεις, ενώ άλλοι, σήκωσαν το Σταυρό εναλλάξ σε κάθε στάση. Ήταν ο Δρόμος του Σταυρού της τοπικής μας Εκκλησίας, με την ενεργό συμμετοχή της και με άτομα κάθε ηλικίας καθώς και την έντονη παρουσία των νέων.

Ήταν εκεί, παρούσα η Εκκλησία με τους ποιμένες της!

Ολοκληρώνοντας την πορεία του Δρόμου του Σταυρού, στον Καθεδρικό μας Ναό του Αγ.Γεωργίου, ακολούθησε το Μυστήριο της Μετάνοιας, δίνοντας τη δυνατότητα στους πιστούς ατομικής εξομολόγησης. Το Μυστήριο της Εξομολόγησης, το οποίο πολλοί θεωρούμε ίσως ότι δεν μας χρειάζεται, ή δεν έχει θέση πλέον στη ζωή του σύγχρονου ανθρώπου, είναι το «κλειδί» που μας ανοίγει την πόρτα στον Πατέρα. Είναι το Μυστήριο με το οποίο συμφιλιωνόμαστε μαζί του και με τους συνανθρώπους μας. Είναι η Ευσπλαχνία που λαβαίνουμε και η Αγάπη που μας δίνει Εκείνος για να την μοιραστούμε με τους άλλους γύρω μας.

Είναι εκεί και μας περιμένει… μας περιμένει σιωπηλά να κάνουμε το βήμα και να τον πλησιάσουμε ….να του μιλήσουμε…. να του ανοίξουμε την καρδιά μας όπως το κάνουμε στους φίλους μας…. με μία διαφορά σημαντική. Οι φίλοι ίσως δεν μας συγχωρήσουνε ποτέ, αν τους πληγώσαμε…. Εκείνος όμως περιμένει αυτό ακριβώς. Να αναγνωρίσουμε ότι σφάλαμε, για να μας συγχωρήσει…. Και αυτό όχι μία φορά, αλλά κάθε φορά που σφάλουμε. Ας βρούμε το θάρρος και ας τον πλησιάσουμε μέσω του Μυστηρίου της Εξομολόγησης, για να νιώσουμε γαλήνη στην καρδιά μας.

ΣΥΡΟΣ 17/4/2016
ΣΠΕΡΑΝΤΖΑ Π.ΔΟΥΡΑΤΣΟΥ

Προηγούμενη Δημοσίευση:
Επόμενη Δημοσίευση:

Comments are closed.