Πανήγυρη της Υπαπαντής του Κυρίου – Παγκόσμια Ημέρα για την Αφιερωμένη Ζωή

Published on: 3 Φεβρουαρίου 2019

Filled Under: Σύρος

Views: 1020

Tags: , , ,

Από αρχαιότατη παράδοση η Εκκλησία σε Ανατολή και Δύση εορτάζει στις 2 Φεβρουαρίου την Υπαπαντή του Κυρίου.

Η λέξη Υπαπαντή σημαίνει «συνάντηση». Πρόκειται για τη συνάντηση του Ιησού με όλα εκείνα τα μέλη του λαού που τον ανέμεναν ως Σωτήρα τους. Κάπου 40 μέρες μετά τη Γέννηση του Ιησού, σύμφωνα με όσα όριζε ο Νόμος του Θεού για τα πρωτότοκα αγόρια, οι γονείς του τον παρουσίασαν στον Ναό του Θεού στην Ιερουσαλήμ για να τον αφιερώσουν στον Θεό, όπως όριζε ο νόμος του Μωυσή για όλα τα πρωτότοκα αγόρια. Θυμόμαστε τη σφαγή των αγοριών των Εβραίων στην Αίγυπτο από τους εχθρούς τους, που είχαν βάλει ως σκοπό να εξολοθρέψουν τους Ισραηλίτες.

Εκεί το Άγιο Πνεύμα ενέπνευσε δυο σεβάσμιους γέροντες, τον Συμεών και την Άννα, δυο ανθρώπους οι οποίοι περίμεναν την εμφάνιση της σωτηρίας του Ισραήλ, να πάνε στο Ναό γιατί εκεί θα εκπληρωνόταν η προσδοκία της ζωής τους. Όταν πήραν στην αγκαλιά τους το βρέφος Ιησού δεν αμφέβαλαν, αλλά αντίθετα πίστεψαν πως κρατούσαν στα χέρια τους τον σωτήρα όχι μόνο του λαού, αλλά όλων των εθνών. Εκεί ο Συμεών έψαλλε τον Ύμνο «Νυν απολύεις τον δούλον σου, Δέσποτα». Αυτή ήταν η συνάντηση (Υπαπαντή) του Κυρίου με τον πιστό λαό του που τον ανέμενε από αιώνες. Μια συνάντηση χαράς και σωτηρίας για τον κάθε πιστό, απ’ τη στιγμή που ο Συμεών και η Άννα αντιπροσωπεύουν όλους τους ανθρώπους.

Ο Κύριος έρχεται ως «φως για τα έθνη» και ως «δόξα για τον Ισραήλ τον λαό του», δηλαδή για όλο το ανθρώπινο γένος. Σε ανάμνηση αυτής της συνάντησης η Εκκλησία μας ευλογεί τα κεριά στην αρχή της Θ. Λειτουργίας της Υπαπαντής και τα μοιράζει στους πιστούς.

Ο Κύριος έρχεται ως φως για τη ζωή του καθένα μας, για να μπορέσουμε να διακρίνουμε, κάτω απ’ αυτό το φως, τον σκοπό και την ολοκλήρωση της ζωής μας. (www.sannicolo.gr)

Σε όλες τις ενορίες της Σύρου, εορτάστηκε με κάθε επισημότητα η εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου.  Ιδιαίτερα στην ενορία της Ευαγγελίστριας στην Ερμούπολη, λόγω της παρουσίας μέσα στην πόλη δύο μοναχικών κοινοτήτων, των Αδελφών του Ελέους και των Αδελφών των Χριστιανικών Σχολείων (Φρερ), η τελετή προσέλαβε έναν ξεχωριστό χαρακτήρα καθώς ήταν ορατή στους πιστούς η Αφιερωμένη ζωή στο πρόσωπο των Αδελφών.

Αντί ομιλίας από τον εφημέριο π.Νίκο, μετά το Ευαγγέλιο, η νεότερη Αδελφή της κοινότητας των Αδελφών του Ελέους, Αδ.Melanie Denoyelle, μόλις 33 ετών, έδωσε την δική της μαρτυρία για την Αφιερωμένη Ζωή, μια ζωή που επέλεξε συνειδητά να ακολουθήσει, επειδή ένιωσε το κάλεσμα του Κυρίου, ο οποίος της ζητούσε να αφήσει την οικογένειά της, τους φίλους και τις παρέες της, για να δοθεί ψυχή και σώμα, στην υπηρεσία των φτωχών, των αδύναμων, των ασθενών, των προσφύγων, των φτωχότερων των φτωχών.

Παραθέτουμε αυτούσια όσα είπε στους πιστούς που συμμετείχαν στην Θεία Λειτουργία, με την ευχή τα λόγια της να εμπνεύσουν τους νέους και τις νέες, και με την ελπίδα να γεννηθούν κλήσεις στην Αφιερωμένη Ζωή στην τοπική μας Εκκλησία.

ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΕΔΩ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΤΗ ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΗΣ

Σύρος 3 Φεβρουαρίου 2019
Σπεράντζα Δουράτσου

Comments are closed.