Πανηγύρι Αγίου Ιωάννη στο Πλατύ Βουνί

Published on: 22 Αυγούστου 2018

Filled Under: Σύρος

Views: 654

Tags: ,

Η Σύρος είναι ένα νησί στο οποίο υπάρχουν πολυάριθμα Καθολικά εξωκλήσια, τα οποία βρίσκονται διεσπαρμένα σε όλη την ύπαιθρο της Σύρου και αποτελούν μνημεία της θρησκευτικής παράδοσης και της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού. Αρκετά από αυτά έχουν μεγάλη ιστορική αξία και σε αυτά τελούνται πανηγύρια για εορτασμό Αγίων του Χριστιανισμού, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Στη διάρκεια όμως του Θέρους πραγματοποιούνται τα περισσότερα από τα πανηγύρια αυτά, ώστε να μπορούν να συμμετέχουν και οι «ξενιτεμένοι» Συριανοί, οι οποίοι ζουν είτε στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας μας, είτε σε χώρες του εξωτερικού, είτε είναι Ναυτικοί.

Τα περισσότερα από τα εξωκλήσια αυτά βρίσκονται στο Βόρειο μέρος του νησιού από την Άνω Σύρο μέχρι την Απάνω Μεριά της Άνω Σύρου και ανήκουν στην Ενορία Αγίου Γεωργίου – Αγίου Σεβαστιανού.

Την Παρασκευή 17 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε ένα από αυτά, στον Άγιο Ιωάννη στο Πλατύ Βουνί της Απάνω Μεριάς.
Στις 7 το απόγευμα τελέσθηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία από τον Εφημέριο της Ενορίας π.Ιωσήφ Πρίντεζη.

Εκείνοι που είχαν αναλάβει να ετοιμάσουν την Θεία Λειτουργία, είχαν αρχίσει να προσέρχονται από τις 5 το απόγευμα, ώστε το εξωκλήσι να είναι «έτοιμο να υποδεχθεί» τους πολυάριθμους πιστούς που θα ακολουθούσαν.

Σε χρόνο ρεκόρ ετοιμάστηκε η Αγία Τράπεζα, συνδέθηκε η φορητή μικροφωνική εγκατάσταση, ώστε να μπορούν να ακούνε όλοι τη Θεία Λειτουργία, μοιράστηκαν τα φυλλάδια των ψαλμών και έτσι όλοι όσοι βρισκόντουσαν σε απόσταση μέχρι και 50 μέτρων από το μικρό εξωκλήσι να μπορούν να ψάλλουν και να συμμετέχουν στη Θεία Λειτουργία!!!!

Εικόνες πολύ συγκινητικές, Χριστιανικές, Πανανθρώπινες που έχουν σαν αποτέλεσμα, όσοι έρχονται για πρώτη φορά, να υπόσχονται στον εαυτό τους ότι θα είναι εκεί και τα επόμενα χρόνια…

Ψαλμωδίες που ακούγονται από μία κυκλική περιοχή με κέντρο το εξωκλήσι και ακτίνα 25 μέτρων, είναι πρωτόγνωρες και δίνουν δύναμη Χριστιανικής Πίστης και Χριστιανικής Αγάπης, σε όσους έχουν την χαρά να ζουν τις στιγμές αυτές…

Ο π.Ιωσήφ τέλεσε τη Θεία Λειτουργία είτε από το μικρό εσωτερικό της Εκκλησίας που χωρά το πολύ 15 άτομα, είτε βγαίνοντας στην είσοδο αυτής, ώστε όχι μόνο να τον ακούν, αλλά και να τον βλέπουν όλοι!!!

Στην αρχή τόνισε ότι από τον Ευαγγελιστή Άγιο Ιωάννη που τιμούμε σήμερα, μάθαμε από πρώτη μαρτυρία για τη Ζωή του Χριστού, το Πάθος και την Ανάστασή Του, αφού ήταν αυτόπτης μάρτυρας της Ζωής του Χριστού.

Ο Ιησούς Χριστός είναι η Ζωή, είναι ο Λόγος του Θεού που δημιούργησε τον κόσμο και δίνει σε όλους εμάς ζωή και καλούμαστε να πιστέψουμε στον Ιησού Χριστό και το Ευαγγέλιο του Αγίου Ιωάννη μας βοηθάει πολύ σε αυτό.

Η Θεία Λειτουργία συνεχίσθηκε και ο π.Ιωσήφ στο Κήρυγμά του τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι οι Χριστιανοί είμαστε σε κοινωνία με τον Πατέρα και με τον υιό Του τον Ιησού Χριστό, ώστε η χαρά μας ότι ο Χριστός Αναστήθηκε να είναι πλήρης και η Πίστη μας σήμερα να βασίζεται στις μαρτυρίες που μας δίνουν οι Ευαγγελιστές και η Αγία Γραφή και όχι σε ότι «βλέπουμε σήμερα».

Πρέπει να δίνουμε μαρτυρία στη ζωή που «κερδίσαμε» χάρη στον Ιησού Χριστό και να μην ασχολούμαστε με τα λάθη των άλλων, να μην ανήκουμε στον φαύλο κύκλο του να ψάχνουμε ο ένας ελαττώματα στον άλλον, είτε είναι μέλη της Εκκλησίας, είτε είναι συγγενείς μας, είτε είναι συνεργάτες μας, είτε είναι συνάνθρωποί μας, οποιασδήποτε σχέσης με εμάς.

Πρέπει να συσπειρωνόμαστε με αγάπη μεταξύ μας, ώστε να μπορούμε να ξεπερνάμε τις σημερινές μεγάλες δυσκολίες της ζωής, βλέποντας τα χαρίσματα των άλλων, τα θετικά στοιχεία των άλλων, χωρίς να στεκόμαστε στα όποια λάθη κάνουν, αφού λάθη κάνουμε όλοι.

Η Εκκλησία στην οποία ανήκουμε, έχει το λόγο της ζωής και αποτελείται όχι μόνο από τους Ιερωμένους οποιασδήποτε μορφής και βαθμίδας αλλά από όλους εμάς, οι οποίοι πιστέψαμε από τις μαρτυρίες κάποιων άλλων, οι οποίοι διαβάσαμε την Αγία Γραφή, προσευχηθήκαμε και έχουμε ένα καλό λόγο για τον Ιησού Χριστό και για κάθε άνθρωπο που είναι δίπλα μας, αφού όλη η αποστολή του Ιησού Χριστού είναι να σώσει τον άνθρωπο!!!

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, μετά την Ευλογία του π.Ιωσήφ, ακολούθησε το προσκύνημα της Ιεράς Εικόνας του Αγίου Ιωάννη και το καθιερωμένο κέρασμα στο προαύλιο του εξωκλησιού ,το οποίο εξελίχθηκε σε γλέντι με ζαμπούνες μέχρι αργά το βράδυ…

Ένα απόγευμα Πνευματικό-Χριστιανικό-Πανηγυρικό που εξελίχθηκε σε ώρες κεφιού και χαράς.

Φεύγοντας κανείς από το Πλατύ Βουνί, είτε απόγευμα, είτε βράδυ, είναι σίγουρο ότι έδωσε την υπόσχεση στον εαυτό του να είναι εκεί και το 2019 πάντα με την βοήθεια του Θεού, με τη στήριξή Του, με την Ευλογία Του…

Λεονάρδος Ιωάν. Βαμβακάρης

Comments are closed.