Πανηγύρισε η ενοριακή κοινότητα στο Βήσσα τον προστάτη της Άγιο Ιωσήφ

Published on: 22 Μαρτίου 2015

Filled Under: Σύρος

Views: 1234

Tags:

Με την παρουσία πλήθους πιστών, προεξάρχοντος του Σεβ.Επισκόπου μας Πέτρου και συλλειτουργούντων του εφημέριου π.Ιωσήφ Πρίντεζη και των ιερέων π.Νίκου Ρούσσου και π.Πέτρου Πρίντεζη  εορτάστηκε στις 19 Μαρτίου η μνήμη του Αγίου Ιωσήφ, Μνήστορος της Θεοτόκου, και Προστάτη της ενοριακής κοινότητας που διαβιεί στο Βήσσα.

Η πανήγυρη του Αγίου Ιωσήφ, εντάχθηκε μέσα στα πλαίσια των Συνάξεων του Επισκόπου με τις ενοριακές κοινότητες της Σύρου, κατά τη διάρκεια της Τεσσαρακοστής, γι αυτό και αμέσως μετά την επίσημη Θεία Λειτουργία που τέλεσε ο Σεβ.Πέτρος, η ενοριακή κοινότητα είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει μαζί του στην ενοριακή αίθουσα, με τη συνοδεία πλούσιων γλυκισμάτων που ετοίμασαν κυρίες της ενορίας, όπως είθισται κάθε χρόνο.

Στην ομιλία του μετά το Άγιο Ευαγγέλιο, ο Επίσκοπος αναφέρθηκε στη ζωή και το έργο του Αγίου Ιωσήφ αλλά κυρίως στη στάση του από τη στιγμή που σε όνειρο ο άγγελος του προανήγγειλε αυτό που επρόκειτο να συμβεί αλλά και καθ’όλη την μετέπειτα επίγεια ζωή του Ιησού. Τόνισε την αναγκαιότητα, ο Αγ.Ιωσήφ να αποτελεί υπόδειγμα κάθε συζύγου και πατέρα, ο οποίος αγαπά την οικογένειά του και οφείλει να την προστατεύει από κάθε κίνδυνο.

Σύμφωνα με την Καινή Διαθήκη, ήταν ο μνηστήρας της Θεοτόκου. Ήταν απόγονος του Δαβίδ και καταγόταν από τη Βηθλεέμ, αλλά ζούσε στη Ναζαρέτ. Ήταν φτωχός και εξασκούσε το επάγγελμα του ξυλουργού για να ζήσει. Μετά τη γέννηση του Χριστού εγκαταστάθηκε με την Παναγία στην Αίγυπτο, γιατί ο άγγελος Κυρίου τους ειδοποίησε ότι ο Χριστός κινδύνευε να σφαγεί από τον Ηρώδη. Μετά το θάνατο του Ηρώδη, ξαναγύρισαν στην Ναζαρέτ. Στην Καινή Διαθήκη αναφέρεται για τελευταία φορά κατά το ταξίδι της επιστροφής από την Ιερουσαλήμ, όταν ο δωδεκάχρονος Ιησούς δίδαξε στο Ναό του Σολομώντα. Τόσο η Ορθόδοξη Εκκλησία, όσο και η Ρωμαιοκαθολική τον ανακήρυξαν άγιο. Στην Ορθόδοξη Εκκλησία εορτάζεται την Πρώτη Κυριακή μετά τα Χριστούγεννα (στην Καθολική Εκκλησία την ίδια Κυριακή εορτάζεται η Αγία Οικογένεια), ενώ στην Καθολική Εκκλησία εορτάζεται στις 19 Μαρτίου.

EORTH_AGIOY_IWSHF2

Comments are closed.