Πανηγυρικός Εορτασμός Αγίου Πέτρου στην Ποσειδωνία

Published on: 30 Ιουνίου 2015

Filled Under: Σύρος

Views: 885

Tags: ,

Με κάθε λαμπρότητα, επισημότητα και με τη συμμετοχή πλήθους πιστών, ολοκληρώθηκε χθες, ο τριήμερος εορτασμός προς τιμήν του Αγ.Πέτρου Αποστόλου, προστάτη της Ενορίας της Ποσειδωνίας, με επίσημη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, στην οποία προΐστατο ο Σεβ.Επίσκοπός μας π.Πέτρος Στεφάνου μαζί με ιερείς της τοπικής μας Εκκλησίας.

Στην ομιλία του ο Σεβ.Επίσκοπός μας, επικεντρώθηκε στη ζωή και το έργο των Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, οι οποίοι με μοναδικό ζήλο, πιστότητα, αυταπάρνηση, κήρυξαν το Ευαγγέλιο, ενώ δεν δίστασαν να δώσουν και τη ζωή τους για χάρη Εκείνου, τον οποίο, ο Απόστολος Πέτρος, έζησε από τόσο κοντά.

Και οι δύο απόστολοι, θεωρούνται στυλοβάτες της Εκκλησίας του Χριστού, έχοντας τόσα πολλά να μας διδάξουν με τη ζωή και το παράδειγμά τους, ιδιαίτερα αυτές τις δύσκολες ώρες που περνά η χώρα μας.

Τόσα τα αναγνώσματα όσο και το Ιερό Ευαγγέλιο βοήθησαν τους πιστούς να γνωρίσουν περισσότερο τους δύο αποστόλους, στέλνοντας βαθιά μηνύματα πίστης και εμπιστοσύνης, νικώντας το φόβο και τη δειλία. Ερμηνεύοντας τα ιερά κείμενα, ο Σεβ.Επίσκοπός μας απευθυνόμενος στους πιστούς είπε:    

Τους δύο «γίγαντες» στην πίστη, μας καλεί η Εκκλησία να γιορτάσουμε σήμερα. Τον Πέτρο τον πρίγκιπα των Αποστόλων όπως αποκαλείται και τον Παύλο τον απόστολο των Εθνών.

Σε αυτούς η πόλη της Ρώμης οφείλει την αρχή της πίστης της και τις πρώτες οργανωμένες χριστιανικές κοινότητες. Και τα λείψανά τους αναπαύονται αιώνες τώρα στις κρυπτές των λαμπρών βασιλικών που είναι σε αυτούς αφιερωμένες, η βασιλική του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό και στην βασιλική του Αγίου Παύλου έξω από τα τείχη.

Και οι δυο γεμάτοι από πίστη και αγάπη για τον Χριστό αφιέρωσαν τη ζωή τους και όλες τους τις δυνάμεις στη διάδοση του ευαγγελικού μηνύματος,  μέχρι να φθάσουν στο θάνατο με μαρτυρικό τρόπο για την πίστη τους σε εκείνον, που ήταν για αυτούς ο Κύριος, ο Σωτήρας τους.

Αλλά ας δούμε τι μας λέει σήμερα ο λόγος του Θεού για αυτούς τους άγιους προστάτες της ενοριακή μας κοινότητας.

Το πρώτο ανάγνωσμα είναι από τις πράξεις των Αποστόλων. Έχει χαρακτηριστεί ως το «Πάσχα του αποστόλου Πέτρου» γιατί έχει πολλές λεξικές και νοηματικές ομοιότητες με τις πασχαλινές διηγήσεις του ευαγγελίου του Ιωάννη. Ακούσαμε ότι ήταν νύχτα και ένας άγγελος ελευθερώνει τον Πέτρο ο οποίος ήταν φυλακισμένος ενώ τον φρουρούσα τέσσερεις στρατιώτες. Ο απόστολος ακολουθεί τον άγγελο και νομίζει κάποια στιγμή ότι βλέπει όραμα. Φθάνοντας στους δικούς του δεν τον αναγνώρισαν αλλά νόμιζαν ότι ήταν ένας Άγγελος. Τελικά όταν συνειδητοποίησαν τι συμβαίνει έμειναν κατάπληκτοι.

Δεν είναι δύσκολο να διακρίνουμε τις ομοιότητες στη περιγραφή της Ανάστασης του Ιησού και την δυσκο λία που είχαν οι μαθητές του να τον αναγνωρίσουν. Και τον Πέτρο όπως και τον Διδάσκαλό του, τον έκλεισαν σε μια φυλακή-τάφο και έβαλαν στρατιώτες φρουρούς. Αλλά ο Θεός τον ελευθέρωσε από την αγωνία και από το θάνατο.

Αυτή η περικοπή των Πράξεων είναι μια σύνθεση όλης της ζωής του αποστόλου. Η μαθητεία του κοντά στο Χριστό γίνεται ο Δρόμος της ζωής και της Ανάστα σης για αυτόν. Αυτή η νέα ζωή δόθηκε στον Πέτρο τη νύχτα της Γεσθημανής τη νύχτα της απάρνησης, αλλά και τη νύχτα της συγχώρεσης από τον Ιησού τότε που τον έβγαλε από τα σκοτάδια της ενοχής. Ο Πέτρος, δεν πρέπει να το ξεχνάμε αυτό, δεν είναι για μας υπόδειγμα ανθρώπου αρετής αλλά υπόδειγμα ανθρώπου μετάνοιας και μεταστροφής.

Στο δεύτερο ανάγνωσμα ακούσαμε τη συγκινητική περικοπή από τη δεύτερη επιστολή προς τον Τιμόθεο την οποία έγραψε ο ίδιος ο απόστολος Παύλος προς το τέλος της ζωής του μέσα στην φυλακή. Και εδώ διαφαίνεται μια πράξη θυσίας, γνωρίζει ότι πηγαίνει προς τον μαρτυρικό θάνατο που τον βλέπει ως υπέρτατη πράξη λατρείας και ως τελικός σταθμός του ταξιδιού του προς τον Ιησού.

Όλη του η ζωή του, μας λέει, ήταν ένας αγώνας αλλά πάνω από όλα μια συνεχή προσπάθεια διαφύλαξη της ορθής πίστης. Δοξάζει το Θεό λέγοντας: «Αγωνίστηκα στον καλό αγώνα, τέλειωσα το δρόμο, φύλαξα την πίστη. Οπότε μου απομένει το στεφάνι της δικαιοσύνης, που ο Κύριος, ο δίκαιος κριτής, θα μου απονείμει εκείνη την Ημέρα. Θα με γλιτώσει ο Κύριος από κάθε πονηρό έργο και θα με σώσει για την επουράνια βασιλεία του. Σ’ αυτόν η δόξα στους αιώνες των αιώνων. Αμήν». Έτσι τελειώνει αυτή η επιστολή του αποστόλου που θεωρείται και η πνευματική του διαθήκη, και μας δείχνει ότι παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια παραμένει μέχρι τέλος πιστός μαθητής του Ιησού Χριστού.

Και είναι η πίστη του Πέτρου και Παύλου, που τους κάνει ξεχωριστούς. Είναι η πιστότητα τους στην αποστολή τους και στο κάλεσμα που τους έκανε ο Χριστός που τους καθιστά θεμέλια και κολώνες της Εκκλησίας. Και για Εκκλησία εννοούμε την μεγάλη οικογένεια του Θεού τον αγαπητό λαό του, όλους εμάς τους βαπτισμένους.

Ο ευαγγελιστής Ματθαίος στο ευαγγέλιο που ακού σαμε περιγράφει ως εξής τη γέννηση της Εκκλησίας: «Ρώτησε ο Ιησούς τους μαθητές του: «Οι άνθρωποι ποιος λένε ότι είναι ο Υιός του Ανθρώπου;». και έδωσαν διάφορες απαντήσεις και συνεχίζει: «Εσείς όμως ποιος λέτε ότι είμαι;». Απαντώντας ο Σίμων Πέτρος, είπε: «Εσύ είσαι ο Χριστός, ο Υιός του Θεού του ζωντανού». Κι ο Ιησούς απαντώντας, είπε: «Μακάριος είσαι, Σίμωνα Βαριωνά, επειδή δε σου το αποκάλυψε αυτό σάρκα και αίμα, αλλά ο Πατέρας μου που είναι στους ουρανούς. Και εγώ σου λέω: Εσύ είσαι Πέτρος και επάνω σ’αυτή την πέτρα θα οικοδομήσω την εκκλησία μου, και οι πύλες του Άδη δε θα την κατανικήσουν. Θα σου δώσω τα κλειδιά της Βασιλείας των ουρανών, κι ότι θα δέσεις επάνω στη γη θα είναι δεμένο στους ουρανούς, και ότι θα λύσεις επάνω στη γη, θα είναι λυμένο στους ουρανούς».                             

Παρά τις ιστορικές και ερμηνευτικές δυσκολίες που έχει αυτή η περικοπή, το σχέδιο του Ιησού που αφορά την Εκκλησία είναι ολοφάνερο. Γιατί αυτή η απάντηση του αποστόλου Πέτρου ξεπερνά την ανθρώπινη νόηση και είναι αποτέλεσμα θεϊκής αποκάλυψης σύμφωνα με τα λόγια του ίδιου του Ιησού. Ο Ιησούς λοιπόν σε ένα φορτισμένο κλίμα αποκαλύπτει και εκείνος με τη σειρά του το σχέδιο σωτηρίας των ανθρώπων μέσω της νέας κοινότητας, της Εκκλησίας Του, που θα διαρκέσει ανά τους αιώνες, γιατί «οι πύλες του άδη δε θα την κατανικήσουν». Και δίνει στον Πέτρο και στους διαδόχους του αυτή την υψηλή αποστολή, να καθοδηγούν την Εκκλησία, υπηρετώντας τον λαό του Θεού, με μόνη εξουσία την αγάπη.

Ο Πέτρος και ο Παύλος, αυτοί οι γίγαντες στην πίστη, παρά τις ανθρώπινες αδυναμίες τους γίνονται οι κολώνες, τα θεμέλια της Εκκλησίας.

Γιατί  ακολουθούν με εμπιστοσύνη το κάλεσμα του Θεού και ολοκληρωτικά δοσμένοι στη αποστολή τους, αψηφώντας κόπο και κινδύνους φθάνουν στα πέρατα της γης κηρύττοντας τον Ιησού Κύριο και Σωτήρα, βαπτίζοντας, θεραπεύοντας κάνοντας το καλό για τη δόξα του Θεού και τη βασιλεία των ουρανών.

Μετά το πέρας της ακολουθίας, οι πιστοί έσπευσαν να ευχηθούν στον εφημέριο π.Πέτρο Πρίντεζη αλλά και στον Σεβ. Επίσκοπό μας π.Πέτρο Στεφάνου οι οποίοι είχαν την ονομαστική τους εορτή και έγιναν αποδέκτες της αγάπης του κόσμου.

Στην ενοριακή αίθουσα προσφέρθηκαν ζεστοί λουκουμάδες, όπως συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια, προσφορά του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποσειδωνίας «Ο Ποσειδών».

Οι συνεργάτες της Ιστοσελίδας της Καθολικής Επισκοπής Σύρου, ευχόμαστε στον Επίσκοπό μας ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ, με υγεία, δύναμη και είθε ο Άγιος Πέτρος να τον στηρίζει και να τον καθοδηγεί στη διαποίμανση της τοπικής μας Εκκλησίας.

Σύρος 30 Ιουνίου 2015
Σπεράντζα Δουράτσου

Comments are closed.