Όποιος αναζητά βρίσκει….

Published on: 6 Ιανουαρίου 2020

Filled Under: Βίντεο

Views: 70

Tags:

Στο πρώτο σημερινό ανάγνωσμα ακούμε τον προφήτη Ησαΐα να μας προσκαλεί και να μας λέει «σήκωσε το κεφάλι, κοίτα υψηλά», δηλαδή «σήκωσε το κεφάλι και μην το βάζεις κάτω, μην απογοητεύεσαι, κοίταξε τους ανθρώπους γύρω σου, κοίταξε τη φύση και τον κόσμο. Άρχισε μία πορεία αναζήτησης, προσπάθεια κατανόησης, προσπάθεια να κάνεις δικά σου αυτά που κατανόησες».

Όπως έλεγε και ο πατέρας της Εκκλησίας Γρηγόριος από τη Νύσσα, «από αρχή σε αρχή και πάντοτε προς νέες αρχές να προχωρούμε».

Σύμφωνα με τον π. Γιάννη Μαραγκό, το σημερινό κατά Ματθαίον Άγιο Ευαγγέλιο είναι προς αυτή την κατεύθυνση:

«Όταν γεννήθηκε ο Ιησούς στη Βηθλεέμ της Ιουδαίας τα χρόνια του βασιλιά Ηρώδη μάγοι από την Ανατολή έφτασαν στα Ιεροσόλυμα, λέγοντας πού είναι ο Βασιλιάς των Ιουδαίων που γεννήθηκε, διότι είδαμε το αστέρι του να ανατέλλει και ήρθαμε να τον προσκυνήσουμε». Όταν έμαθε το νέο ο Ηρώδης, ταράχτηκε, και μαζί του όλοι οι κάτοικοι των Ιεροσολύμων. Φώναξε λοιπόν όλους τους αρχιερείς και τους γραμματείς του λαού, και ζήτησε να τον πληροφορήσουν πού θα γεννηθεί ο Μεσσίας. Κι εκείνοι του είπαν: «Στη Βηθλεέμ της Ιουδαίας, γιατί έτσι γράφει ο προφήτης:  Κι εσύ Βηθλεέμ, χώρα Ιούδα,

δεν είσαι καθόλου η πιο μικρή από τις πόλεις του Ιούδα. Από σένα πράγματι θα βγει αρχηγός, που θα οδηγήσει το λαό μου, τον Ισραήλ».

Τότε, Ηρώδης τότε κάλεσε κρυφά τους μάγους κι έμαθε απ’ αυτούς από πότε ακριβώς φάνηκε το άστρο. Έπειτα, τους έστειλε στη Βηθλεέμ λέγοντάς τους: «Πηγαίνετε και ψάξτε καλά για το παιδί· μόλις το βρείτε, να με ειδοποιήσετε, για να έρθω κι εγώ να το προσκυνήσω».

Οι μάγοι άκουσαν το βασιλιά κι έφυγαν. Μόλις ξεκίνησαν, ξαναφάνηκε το άστρο που είχαν δει την ανατολή και προηγείτο μπροστά τους έως ότου έφτασε και στάθηκε πάνω από τον τόπο όπου βρισκόταν το παιδί. Χάρηκαν πάρα πολύ που είδαν ξανά το αστέρι. 11Όταν μπήκαν στο σπίτι, είδαν το παιδί με τη Μαρία, τη μητέρα του, κι έπεσαν και το προσκύνησαν. Ύστερα άνοιξαν τους θησαυρούς τους και του πρόσφεραν δώρα: χρυσάφι, λιβάνι και σμύρνα. Ο Θεός όμως τους πρόσταξε στο όνειρό τους να μην ξαναγυρίσουν στον Ηρώδη· γι’ αυτό έφυγαν για την πατρίδα τους από άλλο δρόμο».

Πηγή: koinignomi.gr

Comments are closed.