Οι Πατέρες της Εκκλησίας συμβουλεύουν πως να προσεγγίζουμε την Αγία Γραφή

Published on: 13 Οκτωβρίου 2017

Filled Under: Αρθρογραφία

Views: 318

Tags:

Η μακραίωνη εμπειρία της Εκκλησίας, του πιστού λαού στο Χριστό, Λαϊκοί και Ιεραρχία -επειδή αυτή είναι η ΕΚΚΛΗΣΙΑ, και όχι μόνο οι εκκλησιαστικοί ηγέτες- συνόψισαν στις επόμενες πέντε λέξεις: συγκεντρώνομαι, διαβάζω, μελετώ, προσεύχομαι, συμμερίζομαι, το πως ο πιστός, με πνευματικό όφελος, μπορεί να προσεγγίσει την Αγία Γραφή. Οι εκκλησιαστικοί συγγραφείς, με την σοφία που τους χαρακτηρίζει, μας δίνουν μερικές πρακτικές συμβουλές για να μπορέσουμε, όχι μόνο να γευτούμε τον πλούτο της Αγ. Γραφής αλλά να τον κάνουμε ζωή μας.

Συγκεντρώσου: «Το μυαλό μοιάζει με ένα εμπορικό δρόμο που είναι γεμάτος με πράγματα, καινούργια και μεταχειρισμένο και με πολύ κόσμο. Όσο μένεις στο κεφάλι σου, οι σκέψεις θα συνεχίσουν να στριφογυρίζουν, όπως η χιονοθύελλα του χειμώνα ή τα σύννεφα από κουνούπια το καλοκαίρι. Η ανάγνωση που θα κάνεις θα είναι και θα παραμένει επιφανειακή και εξωτερική. Πρέπει να κατέβεις από το κεφάλι στην καρδιά. Συγκέντρωσε το μυαλό σου στην καρδιά σου, και παράμεινε στην καρδιά σου, επειδή εκεί υπάρχει ο Θεός. Όποιος συναντά τον Κύριο, εκεί τον συναντά .» (Θεοφάνης ομολογητής).

Διάβασε: «Αφιέρωσε χρόνο στην ανάγνωση της Αγίας Γραφής. Κάνε το αυτό με υπομονή και επιμονή. Εάν κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης βρεθείς να στέκεσαι μπροστά σε μια κλειστή πόρτα , χτύπα και ο φύλακας θα σου ανοίξει.» (Ωριγένης).

Μελέτησε: «Σας προσκαλώ ,μην διαβάζεται τρέχοντας,-πηγαίνοντας μπρος – πίσω στις Γραφές, γιατί η βιασύνη και η επιπολαιότητα εμποδίζουν την ψυχή να γνωρίσει, να κάνει την εμπειρία και να κατακτήσει το πνευματικό νόημα του ιερού κειμένου. Πρέπει να αναζητήσετε τον Θεό κατά μήκος της πιο σύντομης διαδρομής. Μελετώντας εις βάθος, και ένα εδάφιο της Γραφής μπορεί να ξεπεράσετε τα σύνορα του ορατού κόσμου. (Κασσιανός)

Προσευχήσου: « Για να κατανοήσουμε τα πράγματα του Θεού, δεν πρέπει να μας ικανοποιεί το ένα χτύπημα στην πόρτα, χρειαζόμαστε απολύτως προσευχή. Για να μας παροτρύνει ο Σωτήρας μας, λέει όχι μόνο:» Ψάξτε και θα βρείτε «και «χτυπήστε και θα σας ανοιχτεί « πρόσθεσε ακόμη: “Ζητάτε και θα λάβετε” (Ωριγένης).

Μοιράσου με τους άλλους: «Το να διαβάζω και να μελετώ μαζί με άλλους είναι ανώτερο από το να διαβάζω μόνος μου. Βάζοντας μαζί την φώτιση και τις εμπειρίες που έχει ο καθένας μπορούμε να εισχωρήσουμε βαθύτερα στην κατανόηση του Λόγου. Οι ερωτήσεις, οι απαντήσεις και οι αντιρρήσεις ζωογονούν και διεγείρουν μια αναζήτηση η οποία μπορεί να γίνεται πάντοτε και πιο σαφής. « (Ισίδωρος της Σεβίλλης)

Πηγή: Εφημερίδα “Ενοριακές Καμπάνες”, Φ.875 / 6-10-2017

Προηγούμενη Δημοσίευση:
Επόμενη Δημοσίευση:

Comments are closed.