Οι έφηβοι και οι νέοι εόρτασαν τον προστάτη τους «Χριστό Βασιλιά»

Published on: 28 Νοεμβρίου 2019

Filled Under: Σύρος

Views: 320

Tags:

Με τη συμμετοχή αρκετών εφήβων και νέων, οι οποίοι είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο, για άλλη μία χρονιά εορτάστηκε την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, στον ενοριακό ναό του Πάγου η Εορτή του «Χριστού Βασιλιά», Προστάτη των Νέων. Στην πολύ όμορφα προετοιμασμένη, από την Πανσυριανή Επιτροπή Νεολαίας, Θεία Λειτουργία προΐστατο ο Σεβασμιότατος π. Πέτρος Στεφάνου μαζί με ιερείς του Κλήρου της Σύρου.

Κατά την φετινή χρονιά στα τμήματά τους οι έφηβοι και οι νέοι, μελετούν με βάση την Εγκύκλιο του Πάπα Φραγκίσκου «Δοξασμένος να σαι», το δώρο της Δημιουργίας και το περιβάλλον, και πιο συγκεκριμένα την σωτηρία του πλανήτη ένα αρκετά επίκαιρο θέμα με σκοπό οι νέοι να κατανοήσουν ότι ο πλανήτης δεν είναι αποκλειστικά δικός μας, μας δόθηκε από τον Θεό Πατέρα ως κοινή μας κατοικία ώστε να ζούμε πάνω σε αυτόν με αγάπη, αλληλοσεβασμό, κατανόηση και ο καθένας με τα δικά του όνειρα να μπορέσει να τον κάνει καλύτερο. Δίχως όμως να τον φθείρει και να τον αλλοιώνει με διάφορους τρόπους, Αυτά μελετούν οι έφηβοι και οι νέοι με σκοπό να δεσμευτούν και να αναζητήσουν λύσεις για την προστασία του.

Με βάση λοιπόν το παραπάνω θέμα έγινε και η εισαγωγή στη Θεία Λειτουργία. Οι νέοι κατά την είσοδο τους στο ναό, κρατούσαν μία φωτογραφία από διάφορες καταστροφές του περιβάλλοντος (Δασικές πυρκαγιές, σκουπίδια σε θάλασσες και ακτές, ρύπανση, κτλπ), και τις τοποθετούσαν σε ένα κλαδί ελιάς, το οποίο ήταν τοποθετημένο στο κέντρο του ναού και συμβόλιζε τον πλανήτη μας.

Στην συνέχεια, μετά από την ακρόαση του Λόγου του Θεού με τα αναγνώσματα τα οποία διάβασαν παιδιά γυμνασίου, δόθηκε η επεξήγηση του Ευαγγελίου από τον Σεβασμιότατο, και εν συνεχεία χρόνος σιωπής ώστε να στοχαστούν και να πάρουν μια δέσμευση. Διάφορους τρόπους τους οποίους θα δεσμευτούν να εφαρμόζουν ώστε να σωθεί ακόμα και κάτι μικρό. Μπορεί αυτό το «κάτι» να είναι ασήμαντο και ‘’μικρό’’ για εμάς αλλά για τον πλανήτη θα ήταν κερδοφόρο. Την δέσμευση τους την  έγραψαν σε ένα φυλλαράκι ‘’ελιάς’’ ενώπιον του Χριστού Βασιλιά, Προστάτη του Σύμπαντος, το οποίο στη συνέχεια κρέμασαν στο υπόλοιπο μισό του κλαδιού το οποίο συμβόλιζε τον Πλανήτη μας.

Ακολούθησαν οι δεήσεις των πιστών τις οποίες είχαν προετοιμάσει οι νέοι Λυκείου.

Ολοκληρώνοντας την Θ. Λειτουργία, οι νέοι έψαλαν με δύναμη και ενθουσιασμό ύμνο στο Προστάτη τους, έχοντας μπροστά στα μάτια τους το κλαδί ελιάς, το οποίο πλέον είχε 2 μικρότερα κλαδάκια: το ένα με τις φωτογραφίες από καταστροφές και το άλλο με δεσμεύσεις νέων για το μέλλον. Με αποτέλεσμα; Μικροί μεγάλοι να συνειδητοποιούν ότι αυτό το κλαδί ελιάς γεμάτο από τα φυλλαράκια τα οποία δεν είναι μόνο για να στολίσουν το δέντρο, αλλά είναι δεσμεύσεις για να σωθεί η γη η κοινή κατοικία την οποία με αγάπη δημιούργησε ο Θεός για να την κατοικίσουμε. Μήπως θα ήταν καλύτερο για όλους μας αν τα φύλλα δεν έπεφταν από το δέντρο; Δηλαδή δεν αδιαφορούσαμε για τον τόπο που ζούμε;  Έτσι η φράση που μας έμεινε με πολύ νόημα είναι ότι η βάρκα δεν είναι δικιά μας! Η καλύτερα το δέντρο δεν είναι δικό μας!

Βλάσης Ροσσολάτος

Comments are closed.