Ο υπαίθριος Δρόμος του Σταυρού στο Λόφο της Φανερωμένης

Published on: 17 Απριλίου 2019

Filled Under: Σύρος

Views: 432

Tags: ,

Όπως κάθε χρόνο την τελευταία Παρασκευή της Τεσσαρακοστής, 19 Απριλίου 2019 θα τελεστεί στο Λόφο της Φανερωμένης ο υπαίθριος Δρόμος του Σταυρού στις 8.00 μ.μ.   

Θα ανηφορίσουμε το λόφο της Φανερωμένης στοχαζόμενοι της 14 στάσης της πορείας του Ιησού προς τον Γολγοθά. Ο δρόμος του Σταυρού είναι μια πορεία αλληλεγγύης. Ο Ιησούς, ο Υιός του Θεού που γεννήθηκε ως άνθρωπος σαν και εμάς, είναι αλληλέγγυος με την πάσχουσα και ταραγμένη ανθρωπότητα. Στο βηματισμό του βλέπουμε το βηματισμό του εξόριστου και του πρόσφυγα, του απογοητευμένου ανθρώπου που βαδίζει προς την αβεβαιότητα, βλέπομε το ασταθές βήμα του παιδιού, του αρρώστου, του ηλικιωμένου, του καταδικασμένου που βαδίζει προς την εκτέλεση. Αλλά ο Ιησούς βαδίζοντας προς τον τόπο του κρανίου, παρασέρνει την ανθρωπότητα προς τη λάμψη και τη νίκη της Ανάστασης.

Ο Δρόμος του Σταυρού είναι μια πορεία μαθητείας. Ο Ιησούς, ο μόνος Διδάσκαλος, είπε: «Αν κανείς θέλει να έλθει πίσω μου, ας απαρνηθεί τον εαυτό του και ας με ακολουθεί» (Μτ 16,240. Ας με ακολουθεί πάντα, ας με ακολουθεί στο Γολγοθά. Κοντά στο Σταυρό, είναι η Μητέρα, η πρώτη μαθήτρια, και ο αγαπητός μαθητής. Ανεβαίνοντας στο Γολγοθά, ο Ιησούς γνωρίζει ότι κατευθύνεται προς την ύψιστη καθέδρα, για να επικυρώσει τη διδασκαλία του με την προσφορά του εαυτού του. Μας λέει: «Κανένας δεν έχει πιο μεγάλη αγάπη από να δώσει τη ζωή του για τους φίλους του» (Ιω 15,13)

Ο Δρόμος του Σταυρού είναι μια πορεία ελπίδας. Στη δύση υπάρχει ήδη η βεβαιότητα της αυγής. Στο εσπέρας της ζωής του, ο Ιησούς βέβαιος για την αγάπη του πατέρα, ελπίζει παρόλο που όλα δείχνουν ότι νικήθηκε. Είναι βέβαιος ότι από τα σκοτεινά σπλάχνα της γης θα αναστηθεί ως «φωτεινό άστρο της αυγής» (Απ 22,16). Ο Ιησούς γνωρίζει ότι, βαδίζοντας προς το θάνατο, επισπεύδει το βήμα προς την ανάσταση.

Ο Δρόμος του Σταυρού εί ναι μια πορεία  πληρότητας: πόνου και αγάπης δίχως όρια, ολοκληρωτικής ταπείνωσης και ύψιστης εξύψωσης. Πληρότητα συγχώρεσης και ευσπλαχνίας, συμφιλίωσης και ειρήνης. Είναι ώρα της μεγάλης κραυγής και της σιωπής του σύμπαντος, που κλαίει νεκρό το Δημιουργό του. Ώρα υπάκοης αγάπης: «Πατέρα, όλα εκπληρώθηκαν.» (Ιω 19,30)

Comments are closed.