Ο Πανσυριανός Δρόμος του Σταυρού στην Άνω Σύρο

Published on: 15 Απριλίου 2019

Filled Under: Σύρος

Views: 474

Tags:

Χθες  το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε με συμμετοχή πιστών από όλη τη Σύρο  Ο ΠΑΝΣΥΡΙΑΝΟΣ  ΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ, στο λόφο της Άνω Σύρου.

Ο Δρόμος του Σταυρού του Κυρίου και Σωτήρα μας Ιησού Χριστού, είναι η ωραιότερη και αρχαιότερη λαϊκή Ευλάβεια, που προήλθε από την ψυχή του λαού, σαν μια ανάγκη να αναπαραστήσει μπροστά στα μάτια του τα άγια μυστήρια της Λύτρωσης, για να καλύψει  την επιτακτική απαίτηση της καρδιάς να είναι εκεί, μαζί με το Χριστό, στην πορεία προς το Γολγοθά!

Καλύτερα από οποιαδήποτε πνευματική άσκηση, ο Δρόμος  του Σταυρού μας ενώνει στο Πάθος με ένα τρόπο που εκφράζει συγχρόνως σεβασμό και εμπιστοσύνη, οικειότητα και  εγγύτητα που χαρακτηρίζει το Λαό.

Αυτή τη χρονιά, οι περισκέψεις επάνω στις δεκατέσσερις στάσεις του Δρόμου του Σταυρού γράφτηκαν από δεκαπέντε ιταλούς  νέους, ηλικίας μεταξύ 16 και 27 ετών, οι οποίοι αφού διάβασαν τα κείμενα των Αγίων Παθών του Χριστού από τα τέσσερα Ευαγγέλια, προσπάθησαν να «δουν» με τα μάτια της ψυχής τη δική τους συμμετοχή σ` αυτά. Αποδόθηκαν, κατά την τελετή, από τους νέους της ΕΚΝΕ και τους εμψυχωτές τους που φρόντισαν γι` αυτό!

Τρεις λέξεις-κλειδιά, τρία ρήματα, σηματοδοτούν την εξέλιξη αυτών των κειμένων: πρώτα “βλέπω”, μετά “συναντώ” και στη συνέχεια “προσεύχομαι”.

«Συναντώ» σημαίνει «αλλάζω», είμαι έτοιμος να ξαναρχίσω το ταξίδι μου  με νέα μάτια. «Βλέπω « και «συναντώ» οδηγεί στην προσευχή, επειδή θέαση και συνάντηση  γεννούν έλεος σε έναν κόσμο ανελέητο…

Πρώτα απ` όλα όμως καλούμαι  να απαντήσω σε ένα βασικό ερώτημα: «Μήπως ζω σαν μην ήρθε ποτέ;»

Ο Κύριος θυσιάστηκε, και έτσι μας έδειξε το δρόμο να ξεπεράσουμε το φόβο του άγνωστου , να βρούμε την πόρτα προς τον Ουρανό αντί για  αδιέξοδο. Η Ανάσταση αποτελεί την ελπίδα για ένα μέλλον που ξεπερνά το «θάνατο» σε καθημερινό επίπεδο: τις δυσκολίες, τις απογοητεύσεις και τα λάθη που βιώνουμε στο παρόν μας.

Ωστόσο, αν ακολουθήσουμε τον  Ιησού με όλη μας την καρδιά σε αυτή τη μυστηριακή πορεία προς το Σταυρό, τότε μπορούν να  ξαναγεννηθούν το θάρρος και η εμπιστοσύνη. Και αφού έχουμε δει και ανοίξει τον εαυτό μας στη συνάντηση, θα δοκιμάσουμε τη χάρη της προσευχής, όχι πλέον μόνοι μας, αλλά ως λαός Θεού!

Ο Ιησούς είναι η Ανάσταση και η Ζωή. Φέρνει ζωή στους καθημερινούς μας θανάτους, συμπορεύεται μαζί μας. Το Πάσχα μας δίνει τη δυνατότητα να γνωρίσουμε το Θεό, να Τον εμπιστευτούμε και να Τον μιμηθούμε, να «ντυθούμε» το Υιό του Θεού, να μεταμορφωθούμε στο φως του Κυρίου, δηλαδή να φέρουμε τις αρετές του, την ταπεινοφροσύνη, τη συγχώρεση, το  σεβασμό,  τη φιλευσπλαχνία!

Καλό και Άγιο Πάσχα!

Μαιρηλίνα Φρέρη

Φωτογραφίες: logotypos.gr

Comments are closed.