Ο Πανσυριανός Δρόμος του Σταυρού στην Άνω Σύρο

Published on: 31 Μαρτίου 2015

Filled Under: Σύρος

Views: 1071

Tags:

«Σηκωθείτε, πάμε»  (Μκ 14,42)

Ως Εκκλησία, ακολουθούμε τον Ιησού στην πορεία που τον οδηγεί στο Γολγοθά.

Διανύοντας το έτος της αφιερωμένης μοναχικής  ζωής – 29-11-2014 έως 2 Φεβρουαρίου 2016,  το οποίο ο Πάπας  Φραγκίσκος αφιέρωσε στους Μοναχούς και τις Μοναχές, ζητάμε από τον Κύριο το δώρο νέων Μοναχών και Μοναζουσών για την Εκκλησία μας

Στις 29 Μαρτίου 2015, Κυριακή, η Χριστιανική Καθολική Κοινότητα στη Σύρο, με επικεφαλής τον Επίσκοπό της Σεβασμιότατο πατέρα Πέτρο Στεφάνου,  τέλεσε στην Άνω Σύρο τον Πανσυριανό Δρόμο του Σταυρού. Μαζί και ο Σεπτός μας Ιεράρχης Σεβασμιότατος Επίσκοπος, πρώην Σύρου, πατέρας Φραγκίσκος Παπαμανώλης. Πάρα πολύς κόσμος συγκεντρώθηκε στις 5 μ.μ. κάτω από το Δημοτικό Σχολείο στους πρόποδες του Λόφου της Άνω Σύρου. Στην αρχή ο συναθροισμένος λαός έψαλε το Άσμα *Προβάλλει, ως  λάβαρον, λαμπρός, -μυστήριον θείον- ο Σταυρός…….*, για να δημιουργηθεί πνεύμα σιωπής και προσευχής:

Προβάλλει, ως Λάβαρον,  λαμπρός,
– μυστήριον θείον  –  ο Σταυρός.
Θνήσκει η Ζωή και την ζωήν,
δια του θανάτου δίδει ημίν.

Χαίρε, Σταυρέ, η ελπίς ημών!
Επί τη μνήμη  των Παθών
τους ευσεβείς αγίασον,
τους πταίσαντας συγχώρησον.

Τριάς, λυτρώσεως πηγή,
πάσα ψυχή, ας σ΄επαινή.
Τους νικητάς εν τω Σταυρώ,
αντάμειψον εν ουρανώ.

 

Ο Επίσκοπος πατέρας Πέτρος απηύθυνε δέηση στο Θεό: «Κύριε Ιησού, θέλουμε να βαδίσουμε μαζί σου την πορεία που σε οδήγησε στο Γολγοθά. Σήμερα, εμείς η Εκκλησία σου, μαζί νέοι και ενήλικες, συγκεντρωθήκαμε εδώ για να βαδίσουμε μαζί σου. Εσύ δέχτηκες να υποφέρεις και να σταυρωθείς για μας, για τη δική μας σωτηρία. Εσύ, τη νύχτα πριν παραδοθείς για τη σωτηρία μας, είπες στον Πέτρο, τον Ιάκωβο και τον Ιωάννη, τους μαθητές που ιδιαιτέρως αγαπούσες: «Σηκωθείτε, πάμε». Εκείνη τη νύχτα δεν ήσουν μόνος. Εσύ πήγαινες να εκπληρώσεις το θέλημα  του Πατέρα, αλλά ήρθαν και εκείνοι μαζί σου. Και σε εμάς, απόψε, Κύριε λες: «Σηκωθείτε, πάμε». Και εμείς θέλουμε να σε ακολουθήσουμε και να σε εμπιστευτούμε. Θα είσαι Εσύ που θα μας συνοδέψεις σε αυτή την πορεία, για να εκπληρώσεις στον καθένα από εμάς, αυτό που είναι το σχέδιο του Θεού Πατέρα για τον καθένα μας. Γνωρίζουμε, πως εσύ δεν μας φορτώνεις με βάρη που δεν είμαστε ικανοί να σηκώσουμε. Ενώ μας ζητάς, μας προσφέρεις και την απαιτούμενη βοήθεια. Σήμερα, ως Εκκλησία, βαδίζουμε μαζί σου αυτή την πορεία του Δρόμου του Σταυρού, και με εμπιστοσύνη στο θέλημα του Πατέρα σού εμπιστευόμαστε, κατ’ αυτό το Έτος της Αφιερωμένης Μοναχικής Ζωής, την έλλειψη μοναχών και μοναζουσών στην τοπική μας Εκκλησία. Χορήγησέ μας, Κύριε, αυτό που πραγματικά έχουμε ανάγκη. Ω, Ιησού, να είσαι Εσύ ο σύντροφός μας, ο οδηγός μας, το στήριγμά μας. Μόνο σε Εσένα ελπίζουμε. Μόνο Εσένα ατενίζουμε. Μόνο με Εσένα θέλουμε να ζούμε. Αμήν».

Κατά τη διαδρομή, λαϊκοί, κυρίως νέοι, ένας από “Στάση” σε “Στάση“,  σήκωναν το Σταυρό που τον συνόδευαν παιδιά με φανάρια. Επίσκοπος, Ιερείς, Μοναχοί, και Μοναχές και δεκάδες πιστών, ακολούθησαν, ως Εκκλησία, τον Ιησού στην πορεία που τον οδηγεί στο Γολγοθά, μελετώντας τα Άγια Πάθη του. Κατά την ανάμνηση αυτού του γεγονότος, η σκέψη τους στράφηκε στην κυρίαρχη Μορφή αυτής της οδυνηρής διαδρομής, στον Ιησού Χριστό, που  σηκώνοντας τον βαρύτατο Σταυρό, προχωρεί και πέφτει πάνω στον δύσβατο δρόμο, που οδηγούσε στο  Σταυρικό του Θάνατο. Ζήτησαν από τον Κύριο το δώρο νέων Μοναχών και Μοναζουσών για την Εκκλησία μας, κατά τούτο το έτος της αφιερωμένης ζωής, που διανύουμε, το οποίο κήρυξε ο Άγιος Πατέρας Πάπας Φραγκίσκος από τις 29 Νοεμβρίου 2014 έως τις 2 Φεβρουαρίου 2016. Σταματώντας στην κάθε μια από τις 14 «Στάσεις» του Δρόμου του Σταυρού, οι πολυάριθμοι πιστοί μελετούσαν κείμενα από την Αγία Γραφή, προσευχόταν και εναλλάξ Επίσκοπος, Ιερέας, Ιερομόναχος, Μοναχός, Μοναχή, Νέος ή Νέα, απηύθυναν Δέηση στον Κύριο. Στο τέλος, ο Επίσκοπός αναφωνούσε: «Ελέησέ μας Κύριε, Ελέησέ μας»  και όλοι έψαλαν άσματα, στα οποία πρωταρχική θέση κατείχε το παραδοσιακό άσμα του Δρόμου του Σταυρού με τις 14 στροφές, μία για την κάθε “Στάση“, με τη στροφή του:

Αγία Μήτερ, τούτο κάμε:
στην καρδιά μας πάντα να ‘ναι
του Εσταυρωμένου οι πληγές.

να επαναλαμβάνεται στην κάθε μια από αυτές.

Σημαντική τεχνική βοήθεια, καθ΄όλη τη διαδρομή, ήταν η φορητή μεγαφωνική  συσκευή, με την οποία ενισχυόταν ηχητικά η προσευχή, η ανάγνωση των  κειμένων και οι ψαλμωδίες των πιστών. Κατάνυξη και προσευχή κυριάρχησαν καθ’ όλη την πορεία, καθ΄ ότι, όντως όλα οργανωμένα και εκτελεσμένα άψογα, προσέδιδαν έμφαση στο νόημα και στην ιερότητα στης Ακολουθίας του   Δρόμου του  Σταυρού, την  οποία  οργάνωσαν και εμψύχωναν με μεγάλη επιτυχία οι νέοι μας. Η πομπή, ακολουθώντας την αμαξωτή οδό και στη συνέχεια ένα μεγάλο μέρος  πεζόδρομου, κατέληξε  στο  Ναό  της  Παναγίας  του  Καρμήλου, όπου εκεί τελέστηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο, στο οποίο προΐστατο ο Σεβασμιότατος Επίσκοπός μας πατέρας Πέτρος και συμμετείχαν ο Σεβασμιότατος Επίσκοπος πατέρας  Φραγκίσκος και  οι Ιερείς μας. Μετά από την ανάγνωση του Αγίου Ευαγγελίου, ο Επίσκοπος Πέτρος κήρυξε το θείο λόγο.

Η ομιλία του Επισκόπου

«Ολοκληρώσαμε την ακολουθία του Δρόμου του Σταυρού, όπου νοερά συνοδέψαμε τον Ιησού στην πορεία του που οδηγεί στη Σταύρωση. Ο Ιησούς μάς είπε: «Σηκωθείτε πάμε», αυτός είναι και ο τίτλος που δώσαμε εφέτος στον Πανσυριανό Δρόμο του Σταυρού, και εμείς τον ακολουθήσαμε, ως μαθητές του. Αλλά τον ακολουθούμε και στη ζωή μας, καθημερινά;

Ακούσαμε στο Ευαγγέλιο ότι οι Έλληνες που ήταν εκεί θέλουν να δουν τον Ιησού (είχαν ακούσει τόσα πολλά για αυτόν….), ήθελαν να τον γνωρίσουν, να τον κατανοήσουν σε βάθος. Αλήθεια, εμείς θέλουμε να δούμε τον Ιησού; Έχουμε ακούσει πολλά για αυτόν, αλλά τον γνωρίζουμε; τον ακολουθούμε; δίνει αυτός νόημα στη ζωή μας;  Τελικά γιατί ήρθα σήμερα εδώ;

Ποιόν ακολουθήσαμε; Το γιατί των πράξεών μας είναι σημαντικό, ιδιαίτερα των πράξεων λατρείας που εκδηλώνουμε την πίστη μας.

Ο Ιησούς είχε πάει το Πάσχα στα Ιεροσόλυμα, μόλις είχε αναστήσει το Λάζαρο και ΟΛΟΙ τον αναζητούσαν. Εκείνος αυτοπαρουσιάζεται και εξηγεί: Όποιος θέλει να με δει, να με γνωρίσει, ας με ακολουθήσει και να ξέρει ότι ο σπόρος που πέφτει στη γη και σαπίζει, αυτός δίνει καρπό.

Τους μιλά για το θάνατό του, αλλά δεν μπορούν να το καταλάβουν ακόμα. Τους λέει έφτασε η ώρα να ολοκληρώσω την αποστολή μου και αυτό θα γίνει πάνω στο Σταυρό. Για να τους μιλήσει για τον εαυτό του, τους μιλά για το σταυρό. Το σταυρό, όχι ως τιμωρία και πόνο, αλλά ως σημείο της αποκάλυψης, ως δωρεά από αγάπη, της αγάπης του Θεού. Όποιος θέλει να δει τον Ιησού, να τον γνωρίσει βαθιά, να τον συναντήσει, να τον ακολουθήσει, καλείται να μάθει από τον Ιησού.

Αν θέλεις να ζήσεις αληθινά τη ζωή σου, δώσε την, πρόσφερε τη ζωή σου για τους άλλους, ώστε η ζωή να έχει αξία.

Ο Αληθινός μαθητής του Ιησού, ο Χριστιανός, για να έχει τη «Ζωή», δίνει τη ζωή του για τους άλλους και αυτό συχνά εμπεριέχει θυσία, αυταπάρνηση, πόνο, δηλαδή Σταυρό.

ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΟΝ ΙΗΣΟΥ;

Θέλουμε να γνωρίσουμε των Ιησού; για να τον ακολουθήσουμε από πιο κοντά, πιο αυθεντικά….».

Τόσον στην Ακολουθία του Δρόμου του Σταυρού, όσον και στη Θεία λειτουργία, παρευρέθηκαν εκπρόσωποι των τοπικών αυτοδιοικητικών  Αρχών, καθώς και Θεσμών της τοπικής Καθολικής Εκκλησίας.

Σύρος 31 Μαρτίου 2015
Ισίδωρος Γ. Σαλάχας

 

 

Φωτογραφίες και Βίντεο: logotypos.gr

Comments are closed.