Ο Κύριος καθαιρεί άρχοντες από τους θρόνους τους και ανυψώνει τους ταπεινούς

Published on: 15 Αυγούστου 2018

Filled Under: Αρθρογραφία

Views: 332

Tags:

15 Αυγούστου 2018 – Γιορτή της Μεταστάσεως της Θεοτόκου

Κάθε δόγμα της Εκκλησίας είναι άμεσα συνδεδεμένο με τον άνθρωπο. Αν δεν έχει άμεση επίπτωση στην ανθρώπινη ύπαρξη, τότε είναι ένα ιδεολόγημα, ένα κατασκεύασμα του ανθρωπίνου μυαλού, που ως τέτοιο είναι σεβαστό μέχρι απόδειξης του εναντίου, αλλά δεν είναι η αλήθεια που πιστεύει η Εκκλησία.

Τα δόγματα που αφορούν τη Μαρία, δεν είναι κάποιο προσωπικό αποκλειστικό προνόμιο της, κάθε άλλο, είναι υπαρξιακές ενδείξεις που ισχύουν για κάθε άνθρωπο και κάθε γυναίκα.

Η Μετάσταση της Θεοτόκου στον ουρανό με το σώμα και την ψυχή της, είναι η εικόνα του μέλλοντός μας, είναι μια πρόγευση ενός κοινού προορισμού. Μας δηλώνει ότι ο Δημιουργός, δημιούργησε, έπλασε έναν ολοκληρωμένο άνθρωπο “μοίρα” του οποίου είναι η Μεταμόρφωση σε μια Αναστημένη ύπαρξη.

Η Εικόνα της γυναίκας στον ουρανό, για την οποία μιλά το βιβλίο της Αποκάλυψης, αφορά τόσο τη Θεοτόκο όσο και την Εκκλησία του Θεού αλλά και το σύνολο της ανθρωπότητας. Αφορά τον καθένα από εμάς, και εμένα τον μικρό που ζω στην αχλύ, στην ομίχλη της αμφιβολίας και του πειρασμού, που ζούμε πεινασμένοι για το φως του ήλιου της δικαιοσύνης, έτοιμοι να αγωνισθούμε φορώντας αυτό το φως που μεταδίδει τη ζωή, αποφασισμένοι να μην υποκύψουμε στον διάβολο που διαβάλει παρουσιάζοντας το μεγάλο κακό ως την αλήθεια που ικανοποιεί.

Η γιορτή της Μεταστάσεως της Θεοτόκου μας καλεί να έχουμε πίστη στο καλό, θετικό και νικηφόρο τελικό αποτέλεσμα της ιστορίας : η έγκυος γυναίκα όσο και αν υποφέρει είναι το απαύγασμα της ζωής γιατί δίνει στον κόσμο το Σωτήρα.

Στο Ευαγγέλιο η Μαρία αναφωνεί: «Η ψυχή μου μεγαλύνει τον Κύριο». «Μεγαλύνω» = κάνω μεγάλο κάποιον, στην προκειμένη περίπτωση το πλάσμα, το μικρό, κάνει Μεγάλο τον Πλάστη και Δημιουργό. Πως είναι δυνατό αυτό; Το μικρό πλάσμα να κάνει μεγάλο τον Δημιουργό του; Δίνοντας, του δίνεται περισσότερος χρόνος στη ζωή του και χώρος στην καρδιά του και γίνεται μάρτυρας της δράσης του Θεού μέσα στον Κόσμο, όπως η Μαρία.

Η Παναγία μας βοηθά να κατοικούμε στη Γη όπως εκείνη έζησε στη γη: σώμα και ψυχή. Σώμα, δηλαδή σε σχέση αγάπης με τους συνανθρώπους της και ψυχή δηλαδή σε σχέση με το Θεό και ως ολοκληρωμένος άνθρωπος αξιώθηκε να “μεγαλύνει” τον Θεό. Έτσι και εμείς, μάρτυρες της δράσεως του Θεού μέσα στον κόσμο διαμέσου του Ιησού Χριστού και με την ενέργεια του Αγ. Πνεύματος να μεγαλύνουμε τον Κύριο και να αγαλλιάζουμε για το Θεό, το Σωτήρα μας.

Πηγή: Εφημερίδα “Ενοριακές Καμπάνες”, Φ887/10-8-2018

 

Προηγούμενη Δημοσίευση:
Επόμενη Δημοσίευση:

Comments are closed.